Thursday, April 6, 2017

7ο Φεστιβάλ Χορωδιών στο Μέγαρο Μουσικής

Διεθνής πρεμιέρα με την Μπάρμπαρα Χέντρικς  
και τις φωνές 20 παιδιών προσφύγων

Τα κρυστάλλινα ηχοχρώματα της Μπάρμπαρα Χέντρικς, η διεθνής πρεμιέρα ενός έργου για τη Θεσσαλονίκη και οι ζεστές φωνές 20 παιδιών από τη Συρία και το Ιράκ, που ενώνονται με αυτές άλλων 500 παιδιών και νέων από την Ελλάδα, συνθέτουν τον επίλογο του 7ου Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών, το οποίο διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής
Στην καταληκτική συναυλία, η οποία θα δοθεί την Κυριακή 9 Απριλίου, στις 17.00, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής (κτήριο Μ1), συμπράττουν επί σκηνής περισσότεροι από 700 χορωδοί, μουσικοί και σολίστ, οι οποίοι συμμετέχουν σε επτά φωνητικά σύνολα και δύο συμφωνικές ορχήστρες, υπό τη διεύθυνση τριών μαέστρων.  
Αναλυτικότερα, η διάσημη Αφροαμερικανή σοπράνο Μπάρμπαρα Χέντρικς, επίσημη προσκεκλημένη του ΟΜΜΘ, θα ερμηνεύσει με τη χρυσή φωνή της το έργο του διεθνούς φήμης πιανίστα και συνθέτη Γιώργου – Εμμανουήλ Λαζαρίδη «Δέησις», το οποίο παρουσιάζεται στην ενορχηστρωμένη μορφή του σε πρώτη  εκτέλεση. Πρόκειται για θρησκευτική καντάτα, βασισμένη σε παλαιοχριστιανικά κείμενα, που αναφέρονται στη Θεσσαλονίκη και στον πολιούχο και προστάτη της, Άγιο Δημήτριο. 
Προς τιμήν της ντίβας της όπερας
Το έργο ενορχηστρώθηκε σε μορφή κοντσέρτου για πιάνο, συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και σόλο σοπράνο το καλοκαίρι του 2016, λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη επίσκεψη της Μπάρμπαρα Χέντρικς στη Θεσσαλονίκη και ακολούθως αφιερώθηκε στην ντίβα της όπερας. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Μάριος Δαπέργολας, σε συνεργασία με το συνθέτη, ο οποίος θα εμφανιστεί ο ίδιος ως σολίστ στο πιάνο. 
Το εκτενές χορωδιακό μέρος του έργου θα αποδώσουν δύο φωνητικά σύνολα, η Χορωδία του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η Μικτή Νεανική Χορωδία του Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, σε διδασκαλία της Μαρίας Μελιγκοπούλου. Παράλληλα, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα συμπράξει με τη MOYSA, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη

1







Η «Δέησις» συνετέθη το 1996, όταν ο  Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ, ήταν 18 ετών. Στην αρχική, πιανιστική εκδοχή της παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 1997, υπό τη διεύθυνση του Πίτερ Έρντεϊ, με την ευκαιρία του εορτασμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αλλά στη διευρυμένη, ορχηστρική μορφή της θα ακουστεί στις 9 Απριλίου για πρώτη φορά.
Φωνές γεμάτες… ελευθερία
Εξάλλου, στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής θα εμφανιστούν για πρώτη φορά 20 παιδιά προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, ηλικίας 8 έως 16 ετών, τα οποία διαμένουν προσωρινά, μαζί με τις οικογένειές τους, στο Κέντρο Υποδοχής - Φιλοξενίας Διαβατών, στη Θεσσαλονίκη. Οι νεαροί χορωδοί επιλέγησαν κατόπιν ακρόασης στις αρχές Φεβρουαρίου του 2017 και συγκρότησαν νέο χορωδιακό σύνολο με την επωνυμία «Φωνές της Ελευθερίας», με πρωτοβουλία του ΟΜΜΘ. Επί σχεδόν δύο μήνες παρακολούθησαν πρόγραμμα μουσικής προετοιμασίας και διδασκαλίας, συμμετέχοντας στις τακτικές, εβδομαδιαίες πρόβες της Χορωδίας Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης. Κάθε μέλος της εν λόγω χορωδίας ανέλαβε την επίβλεψη ενός πρόσφυγα, αγοριού ή κοριτσιού, καθοδηγώντας τον στην ανάγνωση, την εκφορά και τη φωνητική απόδοση των έργων.
Η πρωτοβουλία συγκρότησης και εμφάνισης των «Φωνών της Ελευθερίας» εκπορεύεται από την πολιτική του ΟΜΜΘ για την ομαλή ένταξη προσφύγων στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης.
Το φωνητικό σύνολο των προσφυγοπαίδων και άλλες έξι διακεκριμένες χορωδίες παιδιών και νέων συμμετέχουν, στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Χορωδιών, σε εντατικό χορωδιακό εργαστήριο (workshop), στο οποίο διδάσκει η Μαρί Μπέσταμ, μαέστρος από τη Σουηδία. Η ίδια θα διευθύνει και τα επτά χορωδιακά σύνολα κατά το δεύτερο μέρος της συναυλίας. Πρόκειται για τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τη Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, την Παιδική – Νεανική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Παιδική – Νεανική Χορωδία Rosarte, το Φωνητικό Σύνολο του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και τη Νεανική Βυζαντινή Χορωδία Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. 
Από τα spirituals έως τους ΑΒΒΑ 
Θεματικός άξονας του χορωδιακού εργαστηρίου, όπως και όλου του 7ου Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών, είναι η Ελευθερία (Freedom) και οι ποικίλες εκφάνσεις της.  Η έννοια της κατά βούληση και δίχως δεσμεύσεις δράσης του ατόμου δεσπόζει στο πρόγραμμα της συναυλίας, το οποίο συνθέτουν παραδοσιακά negro spirituals τραγούδια, τζαζ συνθέσεις και σύγχρονες δημιουργίες θρησκευτικής και κοσμικής μουσικής.  




2






Έτσι, μεταξύ άλλων, θα ακουστεί το έργο «Freedom Trilogy» (H Τριλογία της Ελευθερίας), εμπνευσμένη και συναρπαστική σύνθεση του Βρετανού Πολ Χάλεϊ, η οποία ενώνει τρεις θρησκευτικούς ύμνους από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία και τους αναμειγνύει με μουσικά ευφυή τρόπο. Η Μπάρμπαρα Χέντρικς θα συμπράξει ως σολίστ τόσο σ΄ αυτήν τη σύνθεση πανανθρώπινης μουσικής, όσο και στη σύνθεση «Ι Have A Dream» (Έχω Ένα Όνειρο) των Μπένι Άντερσον και Γιόν Ολβίος, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το συγκρότημα των ABBA το 1979 και έγινε διεθνής επιτυχία. 
Στη συναυλία θα παρουσιαστούν επίσης διασκευές τραγουδιών που έχει επιμεληθεί η Σουηδή Σουζάνα Λίντμαρκ, όπως «Children of the Wind» (Τα Παιδιά του Ανέμου) και «Song οf Hope» (Το Τραγούδι Tης Ελπίδας), και σύγχρονες δημιουργίες, όπως το «Silence My Soul» (Σιωπή, Ψυχή Μου) του Φρανσίσκο Φελισιάνο από τις Φιλιππίνες, αγαπημένη επιλογή πολλών χορωδιών ανά τον κόσμο. 
Το ρεπερτόριο συμπληρώνουν παραδοσιακά και νεότερα τραγούδια που αναφέρονται στην δεινοπαθούσα ήπειρο της Αφρικής, όπως «Africa! Beautiful Africa» (Αφρική! Όμορφη Αφρική) και «Listen to Me!» (Άκουσε Με!), αλλά και συνθέσεις χριστιανικού περιεχομένου που τραγουδούσαν Αφρικανοί σκλάβοι στις ΗΠΑ, όπως «Nobody Knows» (Κανείς Δεν Ξέρει) και «Hold On!» (Στάσου!).
Η διαυγής και κομψή φωνή της Μπάρμπαρα Χέντρικς αποδίδει τα σολιστικά μέρη πέντε τραγουδιών και ερμηνεύει εξ ολοκλήρου άλλες δύο συνθέσεις, συνοδεία της κιθάρας του Σουηδού Ούλφ Ένγκλουντ (Ulf Englund).

Η συνολική διάρκεια της συναυλίας είναι 100 λεπτά. Η γενική είσοδος για το κοινό έχει οριστεί σε 5€.

No comments:

Post a Comment