ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Friday, April 28, 2017

Πώς θα αποφύγετε/ γλιτώσετε από επίθεση καρχαρία, αρκούδας, σφηκών, λιονταριών, νυχτερίδων βαμπίρ κ.α.


LION
Εκτύπωση
Σίγουρα το να δεχτεί κάποιος επίθεση αρκούδας ή καρχαρία δεν συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλύτερους κινδύνους που μπορεί να διατρέξει κάποιος στην καθημερινή, σύγχρονη ζωή. Βεβαίως, από την άλλη, ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται, και είναι καλό να ξέρεις πέντε πράγματα από το να μην ξέρεις (ως γνωστόν, είναι εκπληκτικό το τι μπορείς να πάθεις καμιά φορά...). 
Σε αυτό το πνεύμα, ο Τζουλς Χάουαρντ, ζωολόγος και συγγραφέας των «Sex on Earth» και «Death on Earth» παραθέτει σε κείμενό του στον Guardian οδηγίες- με αφορμή πρόσφατο περιστατικό όπου μια Βρετανίδα δέχτηκε επίθεση καρχαρία, και ο άνδρας της τον απομάκρυνε με γροθιές- που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες εάν έρθετε σε επαφή με κάποιο πεινασμένο ή εκνευρισμένο πλάσμα στην άγρια φύση. 
Αρκούδες: Δεν τους αρέσει η φασαρία, και τους αρέσουν ακόμα λιγότερο οι εκπλήξεις, οπότε είναι καλύτερο να...ξέρουν ότι πλησιάζετε, για να σας αποφύγουν! Οπότε είναι καλό να κάνετε θόρυβο, πχ σφυρίζοντας, έτσι ώστε να μην αιφνιδιάσετε κάποια αρκούδα που δεν σας αντιλήφθηκε να πλησιάζετε. Από εκεί και πέρα τώρα, (προφανώς) αποφύγετε να βρεθείτε ανάμεσα σε μια μητέρα και τα μικρά της. Αν πάλι δεν τα καταφέρατε να γλιτώσετε την επίθεση, τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα, καθώς το αν είναι καλή ιδέα να το παίξετε νεκρός ή όχι εξαρτάται από το είδος- πχ η αρκούδα γκρίζλι (υποείδος της καφέ αρκούδας, που υπάρχει και στην Ελλάδα), αν κάνετε τον νεκρό, θα βαρεθεί κάποια στιγμή και θα φύγει. Αυτό όμως δεν ισχύει για τη μαύρη αρκούδα, με την οποία είναι καλύτερο να (προσπαθήσετε, έστω, να) παλέψετε μαζί της. 
Κροκόδειλοι: Ξεχάστε τον «Κροκοδειλάκια» και μείνετε μακριά από το νερό αν είστε σε περιοχή όπου υπάρχουν κροκόδειλοι, και αν είστε σε βάρκα, κρατήστε τα χέρια και τα πόδια σας μέσα. Αν τώρα δείτε έναν κροκόδειλο, και σας δει και αυτός και πλησιάζει, κοιτάξτε τον στα μάτια και κρατήστε οπτική επαφή: Εάν καταλάβει πως τον έχετε δει και ξέρετε ότι σας έχει βάλει στο μάτι, αποθαρρύνεται, καθώς χάνει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Αν δεν «μασήσει», καλή σας τύχη. 
Σφήκες: Αποφύγετε τον πειρασμό να σκοτώσετε μεμονωμένες σφήκες που κάνουν βόλτες γύρω σας, καθώς η «παρέα» τους είναι εκδικητική! Όταν αντιληφθούν εκκρίσεις που σχετίζονται με θάνατο σφήκας, τα άλλα μέλη της φωλιάς αντιδρούν γρήγορα και επιθετικά. Για να τις κρατήσετε μακριά, βοηθά το να πετάξετε άδεια κουτάκια από αναψυκτικά με ανθρακικό σε απόσταση ασφαλείας. 
Μεγάλα καλαμάρια: Εντάξει, προφανώς και παραπέμπει πιο πολύ σε σενάριο ταινίας τρόμου ή περιπέτεια φαντασίας, αλλά όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν αρκετά μεγάλα καλαμάρια που μπορεί να είναι απειλητικά χωρίς να είναι απαραίτητα γίγαντες σαν το μυθικό «Κράκεν», πχ το καλαμάρι Ηumboldt (για το οποίο πάντως δεν συντρέχει λόγος μεγάλης ανησυχίας αν δεν ζείτε στη Νότια Αμερική ή την Καλιφόρνια). Το αξιοσημείωτο, όπως γράφει ο Χάουαρντ, είναι πως, για κάποια ζώα, μεταξύ των οποίων και αυτά τα καλαμάρια...δεν έχουμε ιδέα για το πώς θα μπορούσαμε να τα αποτρέψουμε από το να μας φάνε, έτσι και μας επιτεθούν. Οπότε, αν σας τύχει κάντε ό,τι σας φωτίσει ο Θεός (αλλά προπαντός αποφύγετε το μπάνιο στα ανοιχτά τη νύχτα!). 
Νυχτερίδες βαμπίρ: Η τιμή των πρώτων αναφορών για επίθεση νυχτερίδας βαμπίρ σε άνθρωπο ανήκει στον Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας, έναν εκ των πρωτεργατών της θεωρίας της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής. Ο Γουάλας πέρασε πολλά χρόνια στη Νότια Αμερική, όπου και πολλές φορές αντιμετώπισε την απειλή των αιμοχαρών νυχτερίδων. Η συμβουλή του: Να κρατάτε μια λάμπα αναμμένη όλη τη διάρκεια της νύχτας. (Εδώ βέβαια πρέπει να πούμε πως ο άνθρωπος έχει αποτρέψει πολύ πιο αποτελεσματικά τις επιθέσεις αυτές, καταστρέφοντας τους βιότοπούς τους, όπως και πολλών άλλων «απειλητικών» ζώων, αλλά αυτό είναι άλλη, μεγάλη συζήτηση). 
Από εκεί και πέρα, να προσθέσουμε και κάποιες άλλες «προστασίες» απέναντι σε άγρια πλάσματα: 
Καρχαρίας: Αν τον δείτε να σας πλησιάζει, αρχίστε να απομακρύνεστε κολυμπώντας γρήγορα, αλλά ομαλά- ιδανικά μαζί με κάποιον άλλον, ώστε να μην δίνετε την εντύπωση μεμονωμένου στόχου. Αξίζει να πούμε πάντως πως, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, πιο νεαροί (και μικρότεροι) καρχαρίες τείνουν να είναι πιο επιθετικοί απέναντι σε θηράματα που απομακρύνονται/ αποχωρούν, ενώ αν τα δουν να πηγαίνουν κατά πάνω τους, αρκούνται να συνεχίζουν τους κύκλους γύρω τους, καθώς το...ξανασκέφτονται. Είναι καλό επίσης να έχετε πλάτη σε ένα στερεό αντικείμενο- ενώ κάτι που τους ενοχλεί πολύ, σε σημείο που μπορεί να τους τρέψει σε φυγή, είναι το χτύπημα στη μύτη (εξ ου και οι γροθιές!). Σε καμία περίπτωση πάντως μην κάνετε τον νεκρό- δεν πιάνει ούτε κατά διάνοια, απλά θα σας θεωρήσει εύκολο φαγητό. Όπως και να έχει, αν σας αρπάξει, αρχίστε να κάνετε σαν μανιακοί- φωνές, χτυπήματα, μανιασμένες επιθέσεις κλπ- όσο περίεργο και να φαίνεται, μπορεί να...πανικοβληθεί και να σας αφήσει!
Λιοντάρι: Μην τρέξετε, ακόμα και αν έχετε επιδόσεις αντίστοιχες του Γιουσέιν Μπολτ. Κοιτάξτε την ουρά: Αν την κουνάει, νιώθει πως απειλείται. Αν την έχει ακίνητη/ άκαμπτη, σημαίνει ότι κυνηγάει- οπότε κατά 99% είστε τελειωμένος, αλλά, σε κάθε περίπτωση, ας συνεχίσουμε. Αν ορμήσει, και πάλι – σύμφωνα με το Discover Wildlife- δεν πρέπει να τρέξετε, ούτε να γυρίσετε την πλάτη, καθώς οι περισσότερες «έφοδοι» είναι παραπλανητικές. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι (για άλλη μια φορά) είναι...πολύς θόρυβος, και να προσπαθήσετε να φανείτε πιο μεγάλοι από ό,τι είστε (από την άλλη βέβαια, τα λιοντάρια συχνά επιτίθενται σε μεγαλύτερα ζώα, οπότε δεν είναι και σίγουρος ως τρόπος αποτροπής). Όπως και να έχει, καλύτερα να αποφύγετε τα λιοντάρια με μικρά ή τα λιοντάρια που ζευγαρώνουν (ειδικά τα αρσενικά, εκείνη την εποχή είναι πολύ επιθετικά). Και να θυμάστε ότι γενικότερα, είναι πολύ πιο επιθετικά τη νύχτα.

No comments:

Post a Comment