ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Saturday, March 4, 2017

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ....ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Ιδιαίτερα δυναμικό ήταν το πλασάρισμα των εστιατορίων της Θεσσαλονίκης, αλλά ιδίως της Χαλκιδικής, στα βραβεία «Χρυσοί Σκούφοι» και τα βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2017, η απονομή των οποίων πραγματοποιήθηκε  στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».
Συγκεκριμένα, στην τρίτη θέση των «Χρυσών Σκούφων» συγκατοικούν, μαζί με άλλα από την Αττική και τη Μύκονο, τρία εστιατόρια που βρίσκονται στη Χαλκιδική, με βαθμολογία 15,5/20 («Πολύ Καλά»). Πρόκειται για το Squirrel, στο ξενοδοχείο Danai Beach Resort, στη Νικήτη, το Treehouse, στο ξενοδοχείο «Ekies All Senses Resort», στη Βουρβουρού και το Water Restaurant, του συγκροτήματος Sani Resort.
Η Θεσσαλονίκη καταγράφει μία παρουσία στην κατηγορία. Με βαθμολογία 15/20, βραβείο έλαβε, για πολλοστή φορά, το Alfredo's Grand Dining, που βρίσκεται στο Regency Casino Thessaloniki. Ατού; Η καπνιστή πάπια με σύκο, γκοργκοντζόλα και φύλλα λαχανικών, δια χειρός Απόστολου Αλτάνη.
Την ίδια βαθμολόγηση πέτυχε το «Ντομάτα», σε άλλη μία επάξια εκπροσώπηση της Χαλκιδικής στην κατηγορία. Το εστιατόριο που ανήκει, και αυτό, στο συγκρότημα Sani Resort, εξειδικεύεται στη μοντέρνα ελληνική κουζίνα, με «μαέστρο» τον σεφ Χρύσανθο Καραμολέγκο και κορυφαίο πιάτο το ριζότο με βασιλικό καβούρι, εστραγκόν, λάιμ και λευκό miso.
Στην κορυφή της λίστας των βραβευμένων εστιατορίων συνεχίζουν να συγκατοικούν για τρίτη χρονιά το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα και το «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη στην Αθήνα που έκοψαν το νήμα πρώτοι στο σαφάρι των Χρυσών Σκούφων.
Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας
Η Βουρβουρού έχει την τιμητική της και στα βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2017, αφού το κομψό Bubo Fine Dining Restaurant, του ξενοδοχείου «Ekies All Senses Resort», φιγουράρει στις πρώτες θέσεις, με βαθμολογία 14,5/20.
Την ίδια βαθμολογία λαμβάνει και εστιατόριο για ψάρι, «Μαρίνα», σημείο αναφοράς της εκλεκτικής ψαροφαγίας στην Κασσάνδρα και συγκεκριμένα στη Ποτίδαια.
Κατά πόδας, με σκορ 14/20, ακολουθεί η ψαροταβέρνα «Αλέξης», απέναντι από τη μαρίνα του Sani Resort. Ιδιοκτήτης και σεφ ο Αλέξανδρος Λάκκας. Μαζί με τον «Αλέξη», η δεύτερη συμμετοχή του Alfredo's και συγκεκριμένα το Alfredo's Garden, στο Regency Casino Thessaloniki.
Στην ίδια κατηγορία διακρίνεται άλλο ένα εστιατόριο της Χαλκιδικής. Ο λόγος για το «Η Μαριγούλα», στον Πολύγυρο, με σεφ-team τους Ιωακείμ Βορδό, Κυριάκο Τεμίρογλου και Κωνσταντίνο Μοτούλη.
Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Κρήνη, αφού ο «Τάσος», στη Φαέθωνος 6, προτείνει μοναδικές γευστικές απολαύσεις, με το τηγάνι και τη σχάρα να κυριαρχούν, είτε πρόκειται για ψάρια είτε για οστρακόδερμα.
Ευχάριστη έκπληξη στην κατηγορία αποτελεί το «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω», στις οπλές του Βουνού των Θεών, στο Λιτόχωρο. Ο Ανδρέας Γάβρης, ιδιοκτήτης και σεφ, είναι ο φαροφύλακας της γεύσης σε μια δύσκολη για την ποιοτική εστίαση περιοχή.

Αναλυτικά τα εστιατόρια που πήραν Χρυσό Σκούφο και οι σπεσιαλιτέ τους, σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη:

Water Restaurant - Σάνη, Συγκρότημα Sani Resort

Σεφ: Jacques Chibois , Ντέμης Κοκκινίδης
Water Restaurant - Χρυσοί Σκούφοι

Πιάτα με φαντασία, καλαισθησία και προσοχή στη λεπτομέρεια, υπό την εποπτεία του Γάλλου σεφ Jacques Chibois, σερβίρονται σε ρομαντικό σκηνικό, απέναντι από τα νυχτερινά φώτα της μαρίνας. Μεσογειακά υλικά, γαλλικές βάσεις, άρτια τεχνική και ισορροπία είναι τα βασικά συστατικά της δημιουργικής κουζίνας του γκουρμέ εστιατορίου του «Sani Asterias Suites».

Κορυφαίο πιάτο: Φουαγκρά σοτέ με κρούστα παπαρουνόσπορου-σουσαμιού και αχλάδι compote με βασιλικό και λουίζα.
Squirrel - Νικήτη, Ξεν. Danai Beach Resort

Ιδιοκτήτης: Ιουλία Ρίφενσταλ

Σεφ: Βασίλης Μουρατίδης
Squirrel - Χρυσοί Σκούφοι

Στη ρομαντική πευκοσκέπαστη βεράντα του «Danai Beach» ο πολύ ταλαντούχος Βασίλης Μουρατίδης κεντρίζει τις αισθήσεις με μια σαγηνευτική αλληλουχία πιάτων/γευστικών τοπίων, που φέτος βάζουν τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Απρόσμενα παντρέματα, ιδιαίτερες ισορροπίες λεπτότητας κι εντάσεων, πολυπλοκότητα και άρτια τεχνική σε ένα εστιατόριο πραγματικό γαστρονομικό προορισμό, που ­διαθέτει κι εξαιρετική συλλογή κρασιών.

Κορυφαίο πιάτο: Λαβράκι με κρούστα dukkah, άγρια μανιτάρια, κρέμα μπανάνας και αρωματικό ζωμό πατάτας.
Treehouse - Βουρβουρού, Ξεν. «Ekies All Senses Resort»

Ιδιοκτήτης: Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου

Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης
New Entry - Χρυσοί Σκούφοι Treehouse - Χρυσοί Σκούφοι

Πόσο συχνά μπορείς να δειπνήσεις σε ένα στιλάτο δεντρόσπιτο; Σε αυτό το εστιατόριο-μινιατούρα μόλις δέκα θέσεων, που είναι στημένο κάτω από τα κλαδιά ενός μεγάλου πεύκου στην παραλία του κόλπου της Βουρβουρούς, ο Δημήτρης Παμπόρης αυτοσχε­διάζει δημιουργικά πάνω στις γεύσεις της ελληνικής παράδοσης, συνθέτοντας ένα μενού με προσωπικότητα, σύγχρονη αισθητική και βαθιά νοστιμιά.

Κορυφαίο πιάτο: Αγιορείτικος μπακαλιάρος με κρεμμύδια γιαχνί, πουρέ δαμάσκηνου και κρέμα γαύρου σε κρεμμυδόζουμο.
Alfredo's Grand Dining - Περίχωρα Θεσσαλονίκης - Αεροδρόμιο, Regency Casino Thessaloniki

Ιδιοκτήτης: Hyatt Regency

Σεφ: Απόστολος Αλτάνης
Alfredo's Grand Dining - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Απόστολος Αλτάνης κερδίζει επάξια τον μοναδικό Χρυσό Σκούφο της Θεσσαλονίκης για πολλοστή φορά. Τα πιάτα που προτείνει χαρακτηρίζονται από ένα διεθνές άρωμα με φανερές ιταλικές επιρροές. Ενδιαφέροντες συνδυασμοί σε αρμονική συνύπαρξη και πρώτες ύλες ποιότητας αξιοποιούνται από μια καλά οργανωμένη brigade και οδηγούν σε δυνατά γευστικά αποτελέσματα.

Κορυφαίο πιάτο: Καπνιστή πάπια με σύκο, γκοργκοντζόλα και φύλλα λαχανικών.
Ντομάτα - Σάνη, Συγκρότημα Sani Resort

Ιδιοκτήτης: Sani Resort




Σεφ: Χρύσανθος Καραμολέγκος
Ντομάτα - Χρυσοί Σκούφοι

Καθισμένος μπροστά στα αραγμένα σκάφη της μαρίνας, αισθάνεσαι καλεσμένος σε μια υψηλού επιπέδου γιορτή γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων, με τον Χρύσανθο Καραμολέγκο σε ρόλο οικοδεσπότη κι ενορχηστρωτή. Τα πιάτα του είναι πληθωρικά χωρίς να χάνουν το μέτρο, έχουν χαρακτήρα κι ελληνική ψυχή σε ένα ιδιότυπο, προσωπικό fusion με τις γεύσεις του κόσμου.

Κορυφαίο πιάτο: Ριζότο με βασιλικό καβούρι, εστραγκόν, λάιμ και λευκό miso.

Αναλυτικά τα εστιατόρια που πήραν Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη:

Bubo Fine Dining Restaurant - Βουρβουρού, Ξεν. «Ekies All Senses Resort»
Ιδιοκτήτης: Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου

Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης
New Entry - Χρυσοί Σκούφοι Bubo Fine Dining Restaurant - Χρυσοί Σκούφοι

Το κομψό all day εστιατόριο του ξενοδοχείου, μιαν ανάσα από τη θάλασσα, το βράδυ φοράει τα καλά του προσφέροντας στον βραβευμένο σεφ Δημήτρη Παμπόρη την ευκαιρία να ξαναθυμηθεί ορισμένα από τα εμβληματικά πιάτα του, που αναγράφονται στον κατάλογο με τη χρονιά κατά την οποία παρουσιάστηκαν. Διανθίζονται δε και με νέες προτάσεις, στο γνώριμο, μοντέρνα ελληνικό ύφος του σεφ.
Μαρίνα - Ν. Χαλκιδικής - Ποτίδαια, Ποτίδαια

Ιδιοκτήτης: Κωνσταντίνος Κανακάρης

Σεφ: Θόδωρος Γκαβέζος
Μαρίνα - Χρυσοί Σκούφοι

Δεν σταματάει να εξελίσσεται αυτό το εστιατόριο-σημείο αναφοράς της εκλεκτικής ψαροφαγίας στην Κασσάνδρα με την αναβαθμισμένη σάλα μπροστά στη θάλασσα. Φέτος, ανάμεσα σε άλλα, ενθουσιαστήκαμε από καρπάτσιο καραβίδας με βασιλικό και τσίλι, σεβίτσε τόνου, σοταρισμένες γαρίδες με εξαιρετική μπισκ και χαρήκαμε ολόφρεσκο, αέρινα τηγανισμένο μπαρμπούνι και ψητό μαγιάτικο.
Αλέξης - Σάνη, Συγκρότημα Sani Resort

Ιδιοκτήτης: Αλέξανδρος Λάκκας

Σεφ: Αλέξανδρος Λάκκας , Καλούδα Λάκκα
Αλέξης - Χρυσοί Σκούφοι

Η ανεπιτήδευτη θαλασσινή ταβέρνα του Αλέξη Λάκκα, η οποία στήνει τραπέζια κάτω από τα δέντρα, απέναντι από τη μαρίνα του «Sani Resort», πρεσβεύει με τον καλύτερο τρόπο­ τη γοητεία του απλού, του ατόφιου. Σαλατικά όλο ζωντάνια, ωραίοι μεζέδες και φρέσκα ψάρια που τηγανίζονται με μαεστρία και ψήνονται με ακρίβεια παραμένουν σταθερή αξία. Μπόνους, αν είσαι τυχερός, κάποια δυσεύρετα θαλασσινά διαμαντάκια που σου μένουν αξέχαστα.
Alfredo's Garden - Αεροδρόμιο, Regency Casino Thessaloniki
Ιδιοκτήτης: Hyatt Regency

Σεφ: Απόστολος Αλτάνης
Alfredo's Garden - Χρυσοί Σκούφοι

Με την καλοκαιρινή του «στολή», ο Απόστολος Αλτάνης προτείνει ελληνικές γεύσεις με σύγχρονη οπτική. Ο καταπράσινος κήπος, η διακριτική μουσική συνοδεία και μια καλή λίστα κρασιών κάνουν την έξοδο για φαγητό open air απόλαυση.
Η Μαριγούλα - Ν. Χαλκιδικής - Πολύγυρος

Ιδιοκτήτης: Σοφοκλής Γιαγτζόγλου

Σεφ: Ιωακείμ Βορδός , Κυριάκος Τεμίρογλου , Κωνσταντίνος Μοτούλης
Η Μαριγούλα - Χρυσοί Σκούφοι

Μια απρόσμενη γαστρονομική εμπειρία, ικανή να σε κάνει να αλλάξεις τη διαδρομή σου για να τη χαρείς, σε περιμένει στον Πολύγυρο. Πιάτα όπως το μεδούλι με αχινό, μοσχαρίσια καρδιά με καπνιστή πάπρικα και σόγια, τα σουτζουκάκια μπακαλιάρου με σάλτσα μπούκοβο και μαρμελάδα περγαμόντο, η σουπιά με κάππαρη και πουρέ πατάτας με καυκαλήθρα εκφράζουν μια προσέγγιση του μαγειρευτού και του μεζέ με φαντασία και ιδιοτυπία.
Τάσος - Νέα Κρήνη - Αρετσού, Φαέθωνος 6
Ιδιοκτήτες: Αναστάσιος Τοπτζής , Κυριακή Τοπτζή

Σεφ: Κυριακή Τοπτζή
Τάσος - Χρυσοί Σκούφοι

Η Κυριακή Τοπτζή δεν είναι απλώς στην κουζίνα. Σύμφωνα με ορισμένους, είναι... μέσα­ στο ψάρι την ώρα που δέχεται το χάδι της φωτιάς. Χωρίς μεγάλη λίστα ορεκτικών, με το τηγάνι και τη σχάρα να κυριαρχούν, είτε πρόκειται για ψάρια είτε για οστρακόδερμα, ο «Τάσος» προτείνει μοναδικές γευστικές απολαύσεις.
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω - Λιτόχωρο, Αγ. Νικολάου 36 - Απέναντι από το πάρκο και το δημαρχείο
Ιδιοκτήτης: Ανδρέας Γάβρης

Σεφ: Ανδρέας Γάβρης
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Ανδρέας Γάβρης είναι ο φαροφύλακας της γεύσης σε μια δύσκολη για την ποιοτική εστίαση περιοχή. Προτείνει με αξιοσημείωτη επιμονή πιάτα τα οποία συνδυάζουν τη γευστική επάρκεια και μιαν απλότητα που επιτρέπει την κατανόησή τους χωρίς να γίνονται ποτέ απλοϊκά. Οι πολύ καλές πρώτες ύλες με την έντεχνη διαχείρισή τους δικαιώνουν την επιλογή του επισκέπτη.


No comments:

Post a Comment