Thursday, March 23, 2017

Τέλος για 2.000 φοίνικες 

και 400 λεύκες στη Θεσσαλονίκη 


Νέα είδη δέντρων πιο ανθεκτικά θα αντικαταστήσουν τις λεύκες και τους φοίνικες στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Τους φοίνικες και τις λεύκες σε ολόκληρη την πόλη σχεδιάζει να αντικαταστήσει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης με άλλα είδη δέντρων που θα είναι πιο ανθεκτικά, καθώς από τις έντονες χιονοπτώσεις του Ιανουάριου αρκετοί φοίνικες "πάγωσαν", ενώ οι λεύκες φαίνεται πως "αρρωσταίνουν" ιδιαίτερα εύκολα.
"Οι φοίνικες πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα δέντρα που να αντέχουν τις κλιματικές συνθήκες και να ταιριάζουν στη μορφολογία του εδάφους της Θεσσαλονίκης" ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του κεντρικού δήμου, Θανάσης Παππάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ και την δημοσιογράφο Αναστασία Καρυπίδου. "Θα αντικατασταθούν και οι λεύκες καθώς δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Αρρωσταίνουν και στη συνέχεια αναγκάζονται οι υπηρεσίες να τις κόβουν, να χαλάει το πράσινο κι έτσι δημιουργούνται δαπάνες για τον δήμο" πρόσθεσε ο κ. Παππάς.
Πρόκειται για περίπου 2.200 φοίνικες και γύρω στις 400 λεύκες από τα συνολικά 41.800 δέντρα που διαθέτει ο δήμος Θεσσαλονίκης στις πέντε δημοτικές ενότητες, πλην της Τριανδρίας. Στον σχεδίασμά είναι να αντικατασταθούν σταδιακά τα συγκεκριμένα είδη με άλλα δέντρα, που θα ορίσει η διεύθυνση πρασίνου και θα είναι περισσότερο ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και θα ταιριάζουν στις συνθήκες ζωής της πόλης.
Όσον αφορά τις νεραντζιές, αρκετές από τις οποίες επίσης φαίνεται πως επίσης "πάγωσαν" στη διάρκεια του χιονιά, ο κ.Παππάς υποστήριξε πως έχει ήδη ξεκινήσει μια καταγραφή των δέντρων που παρουσίασαν πρόβλημα από τις χαμηλές θερμοκρασίες. "Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσουν τα δέντρα τώρα την άνοιξη για να προχωρήσουμε σε κλάδευση και να τα σώσουμε. Αυτά που ξεράθηκαν θα τα αντικαταστήσουμε με νέα" είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, μετά από πρόταση του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, θα αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, πέρα από τους δημοτικούς πόρους, ώστε να αντικατασταθούν ή να βελτιωθεί η εικόνα των δέντρων που έχουν υποστεί ζημιές από τον χιονιά.
Αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η κλάδευση των δέντρων και από τον Σεπτέμβριο θα οργανωθεί νέα επιχείρηση κλαδέματος προκειμένου να "δυναμώσουν". Επιπλέον, μέσα στο μήνα θα φυτευτούν περίπου 2.000 βολβοί εποχιακών φυτών, θα ανανεωθεί το πράσινο στα πάρκα της πόλης, ενώ σχεδιάζονται νέα άλση και καινούριοι χώροι πρασίνων σε δημοτικούς χώρους.

No comments:

Post a Comment