Wednesday, March 22, 2017

ΣΗΜΕΡΑ-22 ΜΑΡΤΙΟΥ

   1599: γεννιέται ο Φλαμανδός ζωγράφος σερ ’Αντονι βαν Ντάικ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και παραγωγικότερους δημιουργούς πορτραίτων του 17ου αιώνα, ενώ συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών για τον άψογο συνδυασμό των χρωμάτων στους πίνακες του. 

   1621: οι ’Αγγλοι Προσκυνητές της αποικίας του Πλίμουθ υπογράφουν συνθήκη ειρήνης με τους ντόπιους Ινδιάνους Γουαμπανόαγκ της Μασαχουσέτης. 

   1622: "οι Ινδιάνοι Αλγκονκίαν σκοτώνουν 347 ’Αγγλους αποίκους της πόλης Τζέιμστάουν στην πολιτεία Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της αποικίας και η μέρα μένει στην ιστορία ως το ""Μακελειό της Τζέιμστάουν""." 

   1638: η Αν Χάτσινσον εξορίζεται από την αποικία του Κόλπου της Μασαχουσέτης στο Ρόουντ ’Αϊλαντ εξαιτίας των πεποιθήσεων. Η Χάτσινσον υποστήριζε, ότι αν η ψυχή του ανθρώπου έχει όντως προκαθορισμένη πορεία μετά θάνατον, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να τίθενται περιορισμοί στη διάρκεια της επίγειας ζωής. 

   1765: "για να αυξήσει το εισόδημα από τις αμερικανικές αποικίες, το βρετανικό Κοινοβούλιο εγκρίνει ""το νομοσχέδιο των γραμματοσήμων"", επιβάλλοντας έναν άμεσο φόρο στα αποικιακά νομικά και εμπορικά έγγραφα." 

   1832: "πεθαίνει ο μεγάλος Γερμανός ποιητής, συγγραφέας και φιλόσοφος Γιόχαν Βόγκλφανγκ φον Γκαίτε. Από τα πιο γνωστά του έργα, ο ""Φάουστ"" και η ""Θεωρία των Χρωμάτων." 

   1842: "πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ανρί Μπελ και κατά κόσμο Σταντάλ. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται "" Το Κόκκινο και το Μαύρο"" και ""Το μοναστήρι της Πάρμας""." 

   1846: γεννιέται ο ’Αγγλος καλλιτέχνης και εικονογράφος Ράντολφ Κάλκοτ, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος στη δημιουργία εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων. 

   1887: γεννιέται ένας από τους τέσσερις αδελφούς Μαρξ, ο Τσίκο. 

   1888: αποφασίζεται με πρόταση του William McGregor, προέδρου της ’Αστον Βίλλα, η διοργάνωση πρωταθλήματος με αγώνες εντός και εκτός έδρας. 

   1893: στο γυμναστήριο του Smith College στο Νορθάμπτον της Μασαχουσέτης η καθηγήτρια Berenson πετά την μπάλα ψηλά για το τζάμπολ του πρώτου αγώνα γυναικείου μπάσκετ. 

   1894: παίζεται ο πρώτος αγώνας χόκεϊ για το Stanley Cup. Οι Montreal Amateur Athletic Association κερδίζουν τους Ottawa Capitals με 3-1 

   1895: πραγματοποιείται η πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας από τους αδερφούς Αύγουστο και Λουί Λιμιέρ, ενώπιον εκλεκτού κοινού. 

   1901: η Ιαπωνία δηλώνει αποφασισμένη να εμποδίσει επέμβαση της Ρωσίας στην Κορέα. 

   1903: έκρηξη ηφαιστείου ερειπώνει περιοχή στην Κολομβία. 

   1908: γεννιέται ο Γαλλοκαναδός συγγραφέας μυθιστορημάτων Γουέστερν Λουί Λαμούρ. 

   1913: πεθαίνει ο Σουνγκ Τσιάο Τζεν, Κινέζος πολιτικός και επαναστάτης, που μαζί με τον Σουν Γιατ Σεν οργάνωσαν την ανατροπή της δυναστείας Μάνκου Κουίνγκ και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας της Κίνας. Έπειτα ίδρυσαν από κοινού το Κουομιτάνγκ, το Εθνικιστικό Κόμμα της Κίνας. 

   1913: σοβαρή διαφωνία προκύπτει μεταξύ της Ελλάδας και της τριμελούς Συμμαχίας για τα νότια σύνορα της Αλβανίας. 

   1922: η ’Αγκυρα απορρίπτει τις προτάσεις της Διάσκεψης για το Ανατολικό και επέμεινε στη συνέχιση του πολέμου. 

   1923: γεννιέται ο διάσημος Γάλλος μίμος Μαρσέλ Μαρσό, του οποίου η συμβολή είναι καθοριστική στην αναβίωση της τέχνης της παντομίμας. 

   1930: απεργία πείνας πραγματοποιούν όλοι οι κρατούμενοι στις φυλακές της Ελλάδας, λόγω κακής διατροφής. 

   1930: "γεννιέται ο Αμερικανός μουσικοσυνθέτης, Στέφεν Σοντχάϊμ, που διακρίθηκε ιδιαίτερα στη σύνθεση των λυρικών μερών των μιούζικαλ, όπως το ""Γουέστ Σάϊντ Στόρυ"" και το ""Τζίπσι""." 

   1931: πραγματοποιούνται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θεόδωρου Δηλιγιάννη στον περίβολο της ελληνικής Βουλής. 

   1932: οι Ινδοί Μουσουλμάνοι διακόπτουν σχέσεις με τη Βρετανία. 

   1935: σε δίκη στη Νέα Υόρκη χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ως αποδεικτικό στοιχείο το τεστ αίματος. 

   1941: ξεκινά η ηλεκτροδότηση της Ουάσινγκτον από το υδροηλεκτρικό φράγμα Γκραντ Κούλι Νταμ. 

   1943: "γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός μουσικός της τζαζ, Τζορτζ Μπένσον, ο οποίος υπήρξε επαγγελματίας μουσικός από τα 19 του χρόνια. Το γνωστότερο τραγούδι του είναι το ""This Masquerade"" από το εμπορικότερο άλμπουμ του ""Breezin""." 

   1945: ιδρύεται στο Κάιρο της Αιγύπτου η Αραβική Ένωση. 

   1948: "γεννιέται ο Βρετανός συνθέτης μιούζικαλ, ’Αντριου Λόιντ Βέμπερ. Ο Βέμπερ συνέθεσε μεταξύ άλλων τη μουσική για τα μιούζικαλ ""Cats"", ""Το Φάντασμα της Όπερας"" και το ""Jesus Christ Super Star""." 

   1949: ανατινάσσεται ο ηλεκτρικός σταθμός του Ξυλοκάστρου, αλλά οι σαμποτέρ εξοντώνονται από τις εθνικές δυνάμεις. 

   1949: "γεννιέται η Γαλλίδα ηθοποιός, Φανί Αρντάν, η οποία έγινε παγκόσμια γνωστή το 1980, πρωταγωνιστώντας στην ταινία του Φρανσουά Τριφό, ""Η γυναίκα της διπλανής πόρτας"", στο πλάι του Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Μάλιστα, για την ερμηνεία της στην ταινία κερδίζει για πρώτη φορά το βραβείο Σεζάρ." 

   1950: ο Σοφοκλής Βενιζέλος, υπαναχωρώντας από τη συμφωνία με τους Πλαστήρα, Παπανδρέου και Τσουδερό και μετά από συνεννοήσεις με τους Τσαλδάρη και Κανελλόπουλο, εξασφαλίζει πλειοψηφία και σχηματίζει δική του κυβέρνηση. 

   1954: επαναλειτουργεί η αγορά χρυσού του Λονδίνου, που είχε κλείσει από το 1939. 

   1954: η ΕΣΣΔ και τα κράτη του ανατολικού μπλοκ συμφωνούν να ενοποιήσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους ενόψει του επανεξοπλισμού της Δυτικής Γερμανίας. 

   1954: το πρώτο εμπορικό κέντρο του κόσμου εγκαινιάζεται στο Μίσιγκαν. 

   1958: ο Φεϊζάλ ανακηρύσσεται βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας. 

   1959: στην Κούβα, ο Κάστρο αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις ΗΠΑ, στον ψυχρό πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ένωσης. 

   1960: οι ’Αρθουρ Σόλου και Τσαρλς Τάουνς πατεντάρουν το λέιζερ. 

   1961: βαριές ποινές επιβάλλει η βρετανική Δικαιοσύνη στους σοβιετικούς κατασκόπους, η δράση των οποίων αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο. 

   1963: "οι Beatles κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ ""Please Please Me"", το οποίο σύντομα φτάνει στην πρώτη θέση των charts." 

   1967: γεννιέται ο κορυφαίος Ιταλός μοτοσικλετιστής, Μάριο Τσιπολίνι. 

   1972: γεννιέται ο Καναδός παγκόσμιος πρωταθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ, Έλβις Στόγικο. Ο Στόγικο μετρά δυο αργυρά μετάλλια από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1994 και του 1998 καθώς και 7 πρωταθλήματα στη χώρα του, ενώ κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ το 1994, 1995 και το 1997. 

   1972: η αμερικανική Γερουσία εγκρίνει τη τροποποίηση των ίσων δικαιωμάτων των δυο φύλων και την αποστέλλει στις Πολιτείες για επικύρωση. Ωστόσο, η τροποποίηση δε θα λάβει την απαραίτητη πλειοψηφία για να ενταχθεί στο αμερικανικό Σύνταγμα. 

   1975: μια φωτά στον πυρηνικό αντιδραστήρα Μπράουνς Φέρι στο Ντεκατούρ της Αλαμπάμα, ψυχραίνει σε επικίνδυνα επίπεδα τα ύδατα της περιοχής. 

   1976: "γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Ριζ Γουίδερσπουν. Από τις πιο γνωστές ταινίες της: η ""Pleasantville"", η ""Εκδίκηση της ξανθιάς"" και το ""America Psycho""." 

   1978: ο Καρλ Βαλέντα, ιδρυτής των περίφημων για τα παράτολμα ακροβατικά τους, τσίρκο, Γκρέϊτ Βαλέντας, πεθαίνει από πτώση κατά τη διάρκεια ακροβασίας μεταξύ δυο ξενοδοχείων στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. 

   1979: Ισραήλ και Αίγυπτος συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ, για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης του Μεσανατολικού. 

   1980: εξαρθρώνεται στην Ελλάδα δίκτυο λαθρεμπορίας χρυσού. 

   1980: "το τραγούδι ""Another Brick in the wall"" από το ομώνυμο άλμπουμ των Pink Floyd σκαρφαλώνει στην κορυφή των αμερικανικών charts." 

   1982: εκτοξεύεται στις ΗΠΑ, το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια. 

   1982: ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο. 

   1983: "με επιστολή, που φτάνει στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, η τρομοκρατική οργάνωση ""Αντιτρομοκρατική Πάλη"" αναλαμβάνει την ευθύνη της δολοφονίας του εκδότη της εφημερίδας ""Βραδινή"" Τζόρτζη Αθανασιάδη." 

   1984: οι εκπαιδευτικοί του νηπιαγωγείου McMartin στην Παραλία του Μανχάταν στην Καλιφόρνια, κατηγορούνται ότι, χρησιμοποιούσαν τους μαθητές σε σατανιστικές τελετές. Οι κατηγορίες αργότερα αποσύρθηκαν καθώς κρίθηκαν εντελώς αβάσιμες. 

   1985: πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών από ανακοπή καρδιάς ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου. 



   1986: η Debi Thomas γίνεται η πρώτη έγχρωμη γυναίκα, που κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο στο καλλιτεχνικό πατινάζ. 

   1989: παραιτείται από την προεδρία της ΕΓΕ και καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ η εν διαστάσει σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου, Μαργαρίτα. 

   1991: σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, τα τελευταία δέκα χρόνια ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 5,29%, φθάνοντας τα 10.256.464 άτομα. 

   1992: στη Βόννη της Γερμανίας, 20.000 ομογενείς διαδηλώνουν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. 

   1992: στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει τις δεύτερες δημοκρατικές εκλογές της χώρας, βάζοντας τέλος στη διακυβέρνηση των κομμουνιστών και των διαδόχων τους. 

   1993: έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Μόσχα μετά την απόφαση του Προέδρου της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν να προκηρύξει μονομερώς δημοψήφισμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του για τις 25 Απριλίου και να αναλάβει προσωρινά τον έλεγχο της χώρας με δικά του διατάγματα. 

   1993: η εταιρία Intel βγάζει στην αγορά τον πρώτο μικροεπεξεργαστή Pentium. 

   1993: σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΟΚ, οι Έλληνες έχουν το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής μεταξύ των Ευρωπαίων ανδρών, ενώ μεταξύ των γυναικών, περισσότερα χρόνια ζουν οι Γαλλίδες. 

   1993: το 2000 θα ζουν στην Ευρώπη 100 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 60 ετών, εκ των οποίων 17 με 20 εκατ. θα είναι άνω των 80, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΟΚ. 

   1994: "γεννιέται ο Αμερικανός καρτουνίστας και δημιουργός του ""Γούντι του Τρυποκάρυδου"" Γουόλτερ Λαντζ." 

   1994: "εφτά βραβεία Όσκαρ κερδίζει η ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ ""η Λίστα του Σίντλερ""." 

   1995: ο κοσμοναύτης Βαλερί Πολιάκοφ επιστρέφει στη Γη μετά από ένα ρεκόρ παραμονής στο διάστημα για 438 ημέρες. 

   1995: "τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διατάζει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες και αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τον ""Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης 1997""."

   1995: τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα. 

   1996: ο Αμερικανός Υπουργός Μεταφορών εξέδωσε ανακοίνωση, που υποστηρίζει ότι, το αεροδρόμιο του Ελληνικού δεν ανταποκρινόταν πλήρως στις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας. 

   1997: η Tara Lipinski (σε ηλικία 14 ετών και 10 μηνών) γίνεται η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια στο καλλιτεχνικό πατινάζ στη Λοζάννη 

   1997: η Βουλιαγμένη κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο πόλο κερδίζοντας τη Ρόμα με 7-6 στο ΟΑΚΑ χάρη στην ισοπαλία 9-9 που είχε φέρει στη Ρώμη μια εβδομάδα πριν. Από τον πάγκο κοουτσάρει ο Γιάννης Γιαννουρής και σκόρερ είναι οι Γ.Αφρουδάκης (3), Ψύχος (2), Λοράντος και Κουτσογιλάνης 

   1997: στην Πολωνία, η Βουλή εγκρίνει το νέο Σύνταγμα της χώρας, βάσει του οποίου το πολίτευμα της χώρας κοινοβουλευτική Δημοκρατία. 

   2000: πεθαίνει στο Τορίνο σε ηλικία 79 ετών ο παλαιός διεθνής άσος της Γιουβέντους Carlo Parola. 

   2004: "νεκρός από πυρά ισραηλινών ελικοπτέρων πέφτει ο σεΐχης Αχμέντ Γιασίν, πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, την ώρα που βγαίνει από τέμενος, μετά το τέλος της πρωινής προσευχής. Η κατάσταση που ακολουθεί τη δολοφονία του είναι εκρηκτική. Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την ""εξωδικαστική δολοφονία"" του Γιασίν, λέγοντας, πως τέτοιες τακτικές δεν αποτελούν λύση, αλλά κλιμακώνουν τη βία" 

No comments:

Post a Comment