Friday, March 24, 2017

ΣΗΜΕΡΑ-24 ΜΑΡΤΙΟΥ

   809: πεθαίνει ο χαλίφης της Βαγδάτης Χαρούν Αλ Ρασίντ, ιδρυτής της δυναστείας των Αβασιδών. 

   1455: πεθαίνει ο Πάπας Νικόλαος ο 5ος, ο πρώτος Πάπας της Αναγέννησης. 

   1603: ο Τζέιμς ο 1ος γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας. 

   1603: πεθαίνει η βασίλισσα Ελισάβετ η 1η της Αγγλίας. 

   1874: γεννιέται στην Ουγγαρία ο θρυλικός μάγος Χάρι Χουντίνι. 

   1878: "βυθίζεται η βρετανική φρεγάτα ""Ευρυδίκη"" παρασύροντας 300 ζωές στα παγωμένα νερά." 

   1882: ο Γερμανός μικροβιολόγος Ρόμπερτ Κοχ ανακοινώνει πως ανακάλυψε το βάκιλο, που προκαλεί τη νόσο της φυματίωσης. 

   1896: είναι Κυριακή του Πάσχα και αναφέρεται ως η ημερομηνία της παραμονής της έναρξης των 1ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, κατά την οποία γίνονται από τον Βασιλέα Γεώργιο τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ. Η επόμενη ημέρα, η 25η Μαρτίου, είναι η πρεμιέρα των 1ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και έχει επιλεγεί συμβολικά για τη σημασία της στην Ελληνική ιστορία. Οι ημερομηνίες αυτές είναι καταγεγραμμένες με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο το οποίο ίσχυε στην Ελλάδα μέχρι το 1923, οπότε και εφαρμόστηκε το Γρηγοριανό. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 5 Απριλίου, ενώ οι αγώνες ξεκίνησαν την 6η Απριλίου του 1896. 

   1897: γεννιέται ο Αυστριακός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Βίλελμ Ράιχ. 

   1898: πωλείται το πρώτο αμερικανικό αυτοκίνητο. 

   1905: πεθαίνει ο συγγραφέας Ιούλιος Βερν. 

   1911: γεννιέται στις ΗΠΑ ο γνωστός δημιουργός κινουμένων σχεδίων Τζοζεφ Μπαρμπερα. 

   1926: γεννιέται ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιταλός θεατρικός συγγραφέας Ντάριο Φο. 

   1927: ο Κουβανός πρωταθλητής σκακιού Χοσέ Καπαμπλάνκα κερδίζει το Grand Chess Tournament διάρκειας 33 ημερών. 

   1930: γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Στιβ Μακουίν. 

   1930: ο νέος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος που ανακαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες ονομάζεται Πλούτων. 

   1934: στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο ψηφίζει νέα απόφαση σχετικά με την ανεξαρτησία των Φιλιππίνων, η οποία θα εφαρμοστεί πλήρως το 1946 και δεν προβλέπει την εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στα νησιά. 

   1936: ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας χόκεϊ λήγει μετά 2 ώρες και 56 λεπτά. Το Μόντρεαλ κερδίζει το Ντητρόιτ 1-0 στην έκτη παράταση. 

   1941: "ο ""Upset"", το μόνο άλογο που κέρδισε τον ""Man O΄ War"" πεθαίνει σε ηλικία 24 ετών." 

   1955: με νόμο επιτρέπεται ο διορισμός γυναικών στο ελληνικό δημόσιο. 

   1958: "ο αδιαφιλονίκητος ""βασιλιάς του ροκ εν ρολ"" Ελβις Πρίσλεϊ ντύνεται στα χακί, με σκοπό την εκπλήρωση της διετούς στρατιωτικής του θητείας." 

   1961: η Πάρνηθα χαρακτηρίζεται εθνικός δρυμός. 

   1962: "ο Μπένι ""Κιντ"" Πάρετ χάνει από τον Εμίλ Γκρίφιθ για τον τίτλο ελαφρών βαρών και γίνεται ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής που πεθαίνει υποκύπτοντας στα τραύματά του." 

   1972: καθώς οι ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία γενικεύονται, η Βρετανία μεταφέρει την κεντρική εξουσία από το Μπέλφαστ στο Λονδίνο, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την ειρήνη. 

   1974: στην Ουγκάντα, γίνεται η αποτροπή της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ιντι Αμίν. 

   1976: στην Αργεντινή ανατρέπεται με στρατιωτικό πραξικόπημα η κυβέρνηση της Ιζαμπέλ Μαρτίνες ντε Περόν. 

   1980: δολοφονείται από ενόπλους κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον καθεδρικό ναό του Σαν Σαλβαδόρ, ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Όσκαρ Ρομέρο. 

   1980: πεθαίνει, σε ηλικία 64 ετών, ο ηθοποιός Αλέκος Λειβαδίτης. 

   1989: "από την προσάραξη του δεξαμενόπλοιου ""Εξον Βαλντεζ"" στον πορθμό του Πρίγκιπα Γουίλιαμ, προκαλείται διαρροή 40 εκατομμυρίων λίτρων πετρελαίου στις ακτές της Αλάσκας, με αποτέλεσμα τεράστια οικολογική καταστροφή. Η εταιρεία Εξον θα καταδικαστεί το 1994 από αμερικανικό δικαστήριο, ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τη μόλυνση και θα κληθεί να καταβάλει αρκετά εκατομμύρια δολάρια στις δημοτικές αρχές, τους 14.000 ψαράδες και τους κατοίκους των περιοχών που υπέστησαν τις συνέπειες της." 

   1991: στο Βερολίνο, 75.000 Ανατολικογερμανοί διαδηλώνουν κατά της αύξησης της ανεργίας και των ενοικίων. 

   1992: στον Υμηττό προσκρούει αεροσκάφος των σουδανικών αερογραμμών, λόγω λανθασμένης αντίληψης των οδηγιών που πήρε από τον πύργο ελέγχου ο πιλότος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι πέντε επιβάτες του. 

   1993: η ισραηλινή Βουλή εκλέγει τον Εζέρ Βάιζμαν έβδομο πρόεδρο του Ισραήλ. 

   1994: λάθος χαρακτήρισε ο ΥΠΕΞ Κάρολος Παπούλιας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει την αποστολή Τούρκων κυανοκράνων στη Βοσνία. 

   1994: στο Μπουρούντι, χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα, μετά το θάνατο περίπου 100 ατόμων σε φυλετικές συγκρούσεις, που ξέσπασαν κοντά στην πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα. 

   1995: η Τουρκία διαψεύδει ότι χρησιμοποίησε γερμανικά όπλα και ότι βομβαρδίζει αμάχους, στο βόρειο Ιράκ, όμως η γερμανική τηλεόραση δείχνει ρεπορτάζ στο οποίο είναι εμφανής ο γερμανικός οπλισμός. 

   1998: στο Τζόνσμπορο του Αρκανσας των Η.Π.Α., δύο μαθητές ηλικίας 11 και 13 ετών πυροβολούν αδιακρίτως με καραμπίνες, σε προαύλιο Γυμνασίου, σκοτώνοντας μια καθηγήτρια, τέσσερεις συμμαθητές τους, ενώ τραυματίζουν άλλους δέκα. 

   1999: διακόπτεται το Γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου λόγω των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Η Παρτιζάν έχει 66 και η Όμπιλιτς 64 βαθμούς. Στις 12/6/99 η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας θα ανακηρύξει την Παρτιζάν πρωταθλήτρια. 

   1999: Το ΝΑΤΟ επιτίθεται με πυραύλους Κρουζ και αρχίζει να βομβαρδίζει στρατιωτικούς στόχους στη Γιουγκοσλαβία, με σκοπό να αναγκάσουν το Βελιγράδι να αποδεχθεί το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο για το Κόσοβο. Είναι η πρώτη στρατιωτική εκστρατεία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εναντίον κυρίαρχου κράτους στα 50 χρόνια της ιστορίας της. Οι επιχειρήσεις λήγουν στις 10 Ιουνίου, με την έναρξη της αποχώρησης των σερβικών δυνάμεων από το Κόσοβο και την εγκατάσταση της ειρηνευτικής δύναμης KFOR του ΝΑΤΟ στην επαρχία. 

   2003: η μέρα ξημερώνει και βρίσκει την Αθήνα ντυμένη στα λευκά, χιονοπτώσεις σημειώνονται ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία. Τα χιόνια έχουν δημιουργήσει επίσης, προβλήματα σε αρκετούς νομούς, ενώ οκτώ χωριά στην Αρκαδία και δύο στην Εύβοια είναι αποκλεισμένα. 

   2003: τα κράτη-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου υιοθετούν με 21 ψήφους υπέρ και μία κατά, ψήφισμα με το οποίο ζητούν την άμεση και χωρίς όρους υποχώρηση των αμερικανικών και βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ. 

No comments:

Post a Comment