Thursday, January 28, 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

Μια διπλή έκδοση (βιβλίο και cd) με επιλεγμένα κείμενα διακεκριμένων ιστορικών και μελετητών, που αναφέρονται  στην ιστορία και τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού, και  τίτλο :  "ΌΛΙΑ ΤΑ ΑΧ΄΄ Τ΄ΕΜΕΤΕΡΑ ΕΓΕΝΤΑΝ  ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ", θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στις 7.00 το βράδυ στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».
Πρόκειται για  ένα  μουσικό, λογοτεχνικό και ιστορικό αφιέρωμα στον Πόντο και τους ανθρώπους, μια  εξαιρετικά   ενδιαφέρουσα συλλογική δουλειά, η οποία στοχεύει στη συνέχιση  και τη διαφύλαξη  της ποντιακής κληρονομιάς των  πρόγονων.
Το βιβλίο περιλαμβάνει  επιλεγμένα κείμενα διακεκριμένων ιστορικών και μελετητών, για την ιστορία και τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού, εμπλουτισμένα, με άγνωστα φωτογραφικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες, τα οποία  συγκέντρωσαν και επιμελήθηκαν ο  μουσικοσυνθέτης Μάκης Σεβίλογλου και η δημοσιογράφος-  ιστορική ερευνήτρια  Νατάσα Μποζίνη, η οποία θα συντονίσει και   την παρουσίαση.
Ομιλητές στην εκδήλωση  θα είναι όσοι συμμετέχουν  στην έκδοση, ο λογοτέχνης Κώστας Διαμαντίδης, ο καθηγητής ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, και οι δύο διδάκτορες της μουσικολογίας Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, ενώ θα χαιρετήσει ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.
Για το βιβλίο θα μιλήσει επίσης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου.
Θα ακολουθήσει  μουσικό πρόγραμμα στη διάρκεια του οποίου θα ερμηνεύσουν  τραγούδια που περιλαμβάνονται στην έκδοση, οι καλλιτεχνικοί συντελεστές του Cd,  Γιάννης Κουρτίδης, Εύα Σταμπολίδου, Λευτέρης Ανδρεάδης και οι αδερφοί Τσαχουρίδη. Επίσης θα παίξουν οι μουσικοίο Κώστας Παρχαρίδης, ο Χάρης Τσακαλίδης, Σταύρος Μιχαηλίδης και Στέφανος Σεβίλογλου.

No comments:

Post a Comment