ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Friday, January 22, 2016

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2016


ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ο.Μ.Μ.Θ. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Συνεχίζοντας τη δυναμική πορεία των προηγούμενων εξαμήνων και παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2016 ένα πρόγραμμα πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό, γεμάτο εκπλήξεις, ένα πρόγραμμα που αντιστέκεται στις τεράστιες δυσκολίες της εποχής. Στο εξάμηνο αυτό συνεχίζεται  η συνεργασία του με το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, που στόχο έχει τη στήριξη της MOYSA - Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Παράλληλα συνεχίζεται η συμμετοχή του Οργανισμού στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Creative Europe 2014-2020”, με το έργο “Οδεύουμε προς το 2020 - Εκπαιδεύοντας μουσικούς και κοινό”, μαζί με την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο να ενισχύσει την ικανότητα των ευρωπαϊκών πολιτιστικών φορέων να λειτουργούν διακρατικά, δίνοντας έμφαση σε ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες όπως παιδιά, νέοι, άνεργοι και να υποστηρίξει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στον τομέα του πολιτισμού.

Το νέο πρόγραμμα του Μεγάρου, χορηγός του οποίου είναι η Alpha Bank, προκαλεί και προσκαλεί δημιουργικές αναζητήσεις, στηρίζει τους νέους δημιουργούς και τιμά τους παλαιότερους, ενώ παγιώνει τη στενή και γόνιμη συνεργασία του Οργανισμού με πολιτιστικούς φορείς και θεσμούς. Πλήθος συναυλιών, παράλληλων δράσεων και εορταστικών εκδηλώσεων θα απαρτίσουν και φέτος το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Χορηγός αερομεταφορών και για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο είναι η Aegean Airlines, χορηγός φιλοξενίας το Mediterranean Palace Hotel, ενώ και η SONY εξακολουθεί -για δέκατη συνεχή χρονιά- τη γόνιμη συνεργασία της με το Μ.Μ.Θ.

Στο νέο αυτό πρόγραμμα, συνεχίζεται Το Παραμύθι χωρίς Όνομα της Κάρμεν Ρουγγέρη, μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε την προηγούμενη σεζόν, ενώ η Ωραία κοιμωμένη στον πάγο θα συναρπάσει το κοινό. Παράλληλα, συνεχίζεται έως 29 Φεβρουαρίου η έκθεση του Μιχάλη Βασιλόπουλου: Από το Άγιον Όρος... Κύκλοι διαλέξεων, Εκθέσεις, Αφιέρωμα στην πιανιστική τέχνη, ο Κύκλος Συναυλιών “Crossover” και "Voices", Jazz, το καθιερωμένο πλέον Φεστιβάλ Παιδικών - Νεανικών Χορωδιών, αλλά και οι απευθείας προβολές όπερας από τη Metropolitan Opera καθώς και το Σινεμά με θέα είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την περίοδο αυτή. Επιπλέον το καλοκαίρι στο Μέγαρο Μουσικής θα λειτουργήσει θερινή ακαδημία για τα μέλη της MOYSA και άλλους νέους μουσικούς από Ευρωπαϊκές Ορχήστρες όπου διακεκριμένοι δάσκαλοι θα συμμετέχουν σε εργαστήρια, συναυλίες και μουσικές παρεμβάσεις

Μιλώντας με αριθμούς, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει 69 βασικές παραγωγές, με πλήθος παραστάσεων και παράλληλων δράσεων.


Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχονται το 2016 από κοινού με ένα πολύχρωμο γκαλά, την Παρασκευή 1 Ιανουαρίου (Μ1- Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία, που έχει πλέον καταστεί θεσμός, θα περιλαμβάνει βαλς και σπιρτόζικες πόλκες, άριες και εισαγωγές από διάσημες όπερες και πολλές ακόμη εορταστικές μελωδίες και έχει σκοπό να σκορπίσει το κέφι και την αισιοδοξία στη χαραυγή της νέας χρονιάς. 

Μερικοί από τους κορυφαίους λυρικούς συνθέτες από την πατρίδα της όπερας, "συναντώνται" στο πρόγραμμα με τον απαραίτητο, για μία τέτοια ημέρα, "βασιλιά του βαλς", αλλά και με συνθέτες που έγραψαν οπερέτες ή χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μας προϊδεάζουν για μια πραγματική γιορτή της μουσικής. 

Στην συναυλία τραγουδούν οι Σοφία Κυανίδου (σοπράνο) και Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος), ενώ την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Μιχάλης Οικονόμου.

Το Σάββατο 9 Ιανουαρίου θα απολαύσουμε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη συνάντηση της Δήμητρας Γαλάνη με ένα κουαρτέτο εξαιρετικών Ελλήνων μουσικών, με κεντρικό άξονα τραγούδια που έχουν γράψει μεγάλοι μας δημιουργοί, ποιητές και συνθέτες (Μ1- Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Μια παράσταση που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας και γνώρισε την αποδοχή του κοινού κερδίζοντας, παράλληλα, διθυραμβικές κριτικές από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι ενορχηστρώσεις των συγκεκριμένων μουσικών αναδεικνύουν με έναν μοναδικό τρόπο τις επιρροές της ελληνικής μουσικής από την Ανατολή στη Δύση. Ο Πέτρος Κλαμπάνης στο κοντραμπάσο, ο Θωμάς Κωνσταντίνου στο ούτι, το λαούτο και την κιθάρα, ο Σπύρος Μάνεσης στο πιάνο και ο Χρήστος Ραφαηλίδης στο βιμπράφωνο, γίνονται ένα “σώμα” με τη Δήμητρα Γαλάνη που είναι η “κορυφαία αυτού του χορού”. Η ερμηνεύτρια συμπυκνώνει εδώ την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού της οποίας είναι μέρος, καθώς διδάχτηκε από αυτούς τους σπουδαίους δημιουργούς από τα πρώτα της βήματα. Σαν ένας συνδετικός κρίκος, ενώνει το παρελθόν με το σήμερα.

Chronos (Χρόνος) σ' αυτή τη μοναδική παράσταση είναι, με έναν τρόπο, η ίδια η Δήμητρα Γαλάνη. Chronos είναι αυτά τα τραγούδια που πάντα έχουμε ανάγκη να ανακαλούμε για να επαναπροσδιορίζουμε τον πολιτισμό μας. Η εκδήλωση είναι συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Prospero.

Ένα Αφιέρωμα στην κινηματογραφική πορεία του Fred Astaire, με αποσπάσματα από τα 31 μιούζικαλ στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου από τον Λευτέρη Κογκαλίδη (Μ2- Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ). 

Ο Φρεντ Ασταίρ (1899-1987), αυστριακής καταγωγής, γεννημένος στις Η.Π.Α., ήταν χορευτής, χορογράφος, τραγουδιστής, μουσικός και ηθοποιός. Το “Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου” τον ονόμασε “πέμπτο μεγαλύτερο άνδρα - σταρ όλων των εποχών”. “Η ιστορία του χορού στον κινηματογράφο άρχισε με τον Φρεντ Ασταίρ”, δήλωσε ένας άλλος σπουδαίος χορευτής - χορογράφος του κινηματογράφου, ο Τζην Κέλλυ. Το πόσο σημαντικός καλλιτέχνης ήταν και πόσο επηρέασε άλλους καλλιτέχνες έχουν αναγνωρίσει, μεταξύ άλλων, αστέρια όπως οι Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Μάικλ Τζάκσον, Ζoρζ Μπαλανσίν, Μιχαήλ Μπαρίσνικoφ, Τζερόμ Ρόμπινς. Το όνομα του Ασταίρ συνδέθηκε ιδιαίτερα με αυτό της Τζίντζερ Ρότζερς, αφού έπαιξαν μαζί σε 10 ταινίες.

Μια ακόμη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης (Τ.Μ.Ε.Τ.) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα έχει ως αποτέλεσμα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συναυλία την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου (Μ2- Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Η Συμφωνική Ορχήστρα & η Χορωδία του Τ.Μ.Ε.Τ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τη συμμετοχή των βραβευθέντων στο "Διαγωνισμό Ερμηνείας" Τ.Μ.Ε.Τ. θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει έργα Beethoven, Mozart, Piazzolla και Pachelbel. 

Βραβευθέντες είναι ο Στέργιος Κουτσώνης (πιάνο), Βασιλική Αποστολοπούλου (πιάνο) και Γεώργιος Λώλας (μπαγιάν). Η μουσική διδασκαλία της Χορωδίας είναι της Μαρίας Έμμας Μελιγκοπούλου, ενώ την συναυλία διευθύνει ο Γεώργιος Βράνος

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που έτυχαν τα πέντε προηγούμενα έτη οι προβολές Live in HD από τη Metropolitan Opera, συνεχίζονται για ακόμη μία χρονιά. Η πρώτη προβολή της νέας σαιζόν θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Ιανουαρίου (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Για πρώτη φορά από τότε που ο Enrico Caruso πρωταγωνίστησε σ' αυτή την όπερα (1916), η ΜΕΤ θα παρουσιάσει το πλούσιο, μελωδικό ρομάντζο του Bizet, Αλιείς Μαργαριταριών (Les Pêcheurs de Perles), σε σκηνοθεσία της Penny Woolcock, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στη ΜΕΤ ανεβάζοντας τον Doctor Atomic του John Adams. Ο Gianandrea Noseda διευθύνει μια διανομή με επικεφαλής την Diana Damrau στον ρόλο της όμορφης ιέρειας Λεϊλά. Ο Matthew Polenzani και ο Mariusz Kwiecień ερμηνεύουν τους ρόλους του Ναδίρ και του Ζούργκα, των δύο ψαράδων μαργαριταριών που η φιλία τους δοκιμάζεται από την αντιζηλία τους για την καρδιά της Λεϊλά∙ το “Au fond du temple saint” είναι ένα από τα πιο γνωστά ντουέτα της όπερας. Ο Nicolas Testè ερμηνεύει τον αρχιερέα Νουραμπάντ στη νέα παραγωγή που θα κάνει πρεμιέρα την παραμονή του νέου έτους.

H όπερα θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Antenna Group, σε ζωντανή μετάδοση.

Εκεί που ο Chopin συναντά τον Michel Legrand και ο Beethoven δίνει ραντεβού με τον Henry Mancini... Moυσικά συναπαντήματα που θα εκπλήξουν το κοινό θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου (Μ2 - Μπαρ). Το "Γρηγόρης Σημαδόπουλος Τρίο" θα μας "συστήσει" μελωδίες γνώριμες και πολύ διάσημες… και κάποιες που δεν τις έχει “πάρει το αυτί μας” γιατί είναι... incognito! Μια βραδιά ιδιαίτερη, αφού το Jazz meets Classical και το Jazz on Cinema έχουν δημιουργηθεί για να ακουστούν σε πολύ ειδικές περιπτώσεις (το Jazz on Cinema παρουσιάστηκε παγκοσμίως στην “International Jazz Day” 2015).

Ο μουσικός αυτός περίπατος πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο "Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργικής Μουσικής" και θα χαρίσει στο ακροατήριο μια γεύση από συνθέσεις μιας επιλεγμένης γκάμας συνθετών, παρακινώντας τον καθένα από εμάς να έρθει σε επαφή με τα βαθύτερα συναισθήματά του.

Το "Γρηγόρης Σημαδόπουλος Τρίο" αποτελείται από τους Γρηγόρη Σημαδόπουλο (πιάνο), Λάκη Τζήμκα (μπάσο) και Γιάννη Ριμάρεφ (τύμπανα). Στην συναυλία συμμετέχουν ακόμη οι: Παναγιώτης Ανδρέογλου (μπαγιάν), Μέλα Γεροφώτη (φωνή) και Μυρτώ Μποζίκη (φωνή).

Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τον νικητή του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου “Grand Prix Μαρία Κάλλας 2015”, Κωνσταντίνο Δεστούνη, σε ένα πολλά υποσχόμενο ρεσιτάλ (Μ2 - Αιμίλιος Ριάδης). Ο πολυβραβευμένος 24χρονος πιανίστας θα ερμηνεύσει έργα υψηλών δεξιοτεχνικών απαιτήσεων των Brahms, Liszt, Debussy, Prokofiev, καθώς και το εντυπωσιακό Jettatura (Κακό Μάτι, 1999) του Γιάννη Ψαθά, σε α' εκτέλεση στη Θεσσαλονίκη.

Ένα Gala χορού με τη Nadia Muzyca θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου (Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής). H  Nadia Muzyca, Πρώτη Χορεύτρια του Μπαλέτου του Teatro Colón του Μπουένος Άιρες και σολίστ του Teatro Colón θα παρουσιάσουν την Carmen, καθώς και αποσπάσματα από τα μπαλέτα Don Quixote, Le Corsaire και Tangos. Το gala είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Inter Show Productions. 

Το Ελληνικό κοινό έχει γνωρίσει τη Nadia Muzyca γνωρίσει ως Σταχτοπούτα στην ομώνυμη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Απρίλιο του 2015, όπου και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές -“μια σπουδαία και πεπειραμένη μπαλαρίνα”.

Ξεκίνησε τη διεθνή καριέρα της όταν ο παγκοσμίου φήμης χορευτής Julio Bocca την πήρε στην ομάδα του, το Ballet Argentino. Σε πολλές και σημαντικές παραστάσεις του Ballet Argentino χόρεψε ως παρτενέρ του Bocca, περιόδευσε ανά τον κόσμο και κέρδισε τις καλύτερες εντυπώσεις. Το 2005 εντάχθηκε στο Μπαλέτο του Teatro Colón, του πιο σημαντικού θεάτρου στη Λατινική Αμερική, όπου έγινε η Πρώτη Χορεύτρια, αναδεικνύοντας το ταλέντο της σε παραστάσεις μεγάλων κλασικών έργων καθώς και σε παραστάσεις μοντέρνου χορού, φλαμένκο και τάνγκο. Συνεργάστηκε με πολλούς παγκοσμίου φήμης χορευτές και χορογράφους και συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ χορού. To 2014 ήταν υποψήφια για το Βραβείο “Benois de la Dance” στη Μόσχα, ένα από τα πιο δημοφιλή βραβεία χορού παγκοσμίως, ως η “Καλύτερη Μπαλαρίνα”.

Στην παράσταση της Κάρμεν, ανάμεσα στους χορευτές που την συνοδεύουν, συγκαταλέγονται τρεις σολίστ - Πρώτοι Χορευτές του Μπαλέτου του Teatro Colón, ο Εdgardo Trabalón, που βραβεύθηκε πρόσφατα ως ο “Καλύτερος Χορευτής της Αργεντινής”, ο Federico Fernández και ο Julian Galván, Πρώτος Χορευτής και ταυτόχρονα ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος χορογράφος. Χορεύουν ακόμη οι: Macarena Giménez, Diana Ruiz και Magdalena Cortés.

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) η Σουηδή δραματική σοπράνο Nina Stemme ερμηνεύει τις πρώτες παραστάσεις της στη ΜΕΤ στον απαιτητικό ομώνυμο ρόλο της παγερής Κινέζας πριγκίπισσας του Giacomo Puccini, Turnadot. Στην παραγωγή αυτή η Anita Hartig κάνει το ντεμπούτο της στη ΜΕΤ, στον ρόλο της αγγελικής σκλάβας Λιου. Ο Marco Berti ερμηνεύει τον Καλάφ, τον ερωτευμένο που ρισκάρει το κεφάλι του για το χέρι της Τουραντότ, και ο Alexander Tsymbalyuk τον Τιμούρ. Ο Paolo Carignani διευθύνει τη θεαματική σκηνοθεσία του Franco Zeffirelli του 1987.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί σε μαγνητοσκόπηση, με την υποστήριξη του Antenna Group.
Ο μοναδικός σολίστ-αυτοσχεδιαστής Γιώργος Ψυχογιός διασκευάζει, μεταγράφει και ερμηνεύει στο πιάνο τον αγαπημένο του pop καλλιτέχνη, Sting, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). To The Sting Project είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Τεχνότροπον-Artway και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο "Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργικής Μουσικής" 
Διασκευές με άρωμα jazz, ακρίβεια κλασικής δεξιοτεχνίας, αλλά και με έναν περφεξιονισμό που χαρίζει σπάνιες και αναπάντεχες αισθήσεις στα τραγούδια του Sting. To υλικό είναι διαλεγμένο από όλο το φάσμα του έργου του Άγγλου τραγουδιστή και συνθέτη, με έμφαση στα σπάνια και άγνωστα διαμάντια της τέχνης του. Ανακαλύψτε ξανά τον Sting μέσα από τη ματιά του Γιώργου Ψυχογιού, με ανεπανάληπτο τρόπο!
Με τίτλο την τελευταία της δισκογραφική δουλειά, Κατευθείαν καρδιά, η Ηρώ συνεχίζει το ταξίδι της και σε “χειμερινούς προορισμούς”, έχοντας στο πλάι της τον Αδάμ Τσαρούχη. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τον χαρακτηριστικό και γνώριμο ήχο του πιάνου της, με τις jazz και swing διασκευές του ταλαντούχου ερμηνευτή την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου (Μ2 - Μπαρ).
Τραγούδια που άντεξαν πολλά καλοκαίρια και δοκιμάστηκε η αγάπη τους γι' αυτά μέσα στα χρόνια, τραγούδια που χρειάζονται δύο για να τα μοιραστούν αλλά και δύο για να τα χορέψουν, είναι οι αποσκευές του Κατευθείαν καρδιά, σ' ένα πρόγραμμα-έκπληξη, όπως αυτά που συνηθίζει να ετοιμάζει κάθε φορά η Ηρώ.

Ο χορός είναι η ζωή μου είναι το θέμα του αφιερώματος-προγράμματος για τον Gene Kelly, που θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης με υλικό από το προσωπικό του αρχείο, την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου (Μ2 - Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ). Το πρόγραμμα, διάρκειας 80 λεπτών, περιλαμβάνει αποσπάσματα από 18 μιούζικαλ που γυρίστηκαν μεταξύ 1942 και 1967 και τα οποία θα προβληθούν σε μεγάλη οθόνη. Συμπρωταγωνιστές σ' αυτά είναι οι Τζούντυ Γκάρλαντ, Ρίτα Χέιγουορθ, Κάθριν Γκρέισον, Φρεντ Ασταίρ, Βέρα Έλλεν, Νίκολας Μπράδερς, Φρανκ Σινάτρα, Βαν Τζόνσον, Μίτζι Γκέινορ, Λέσλι Καρόν κ.α.

Ο Τζην Κέλλυ (1912-1996) ήταν ηθοποιός, χορευτής, τραγουδιστής, χορογράφος και σκηνοθέτης, που ξεκίνησε ως χορευτής από το Μπρόντγουεï το 1938 και το 1942 άρχισε τη σπουδαία κινηματογραφική του καριέρα. Ήταν από τους πιο επινοητικούς, εφευρετικούς χορευτές και χορογράφους του Χόλιγουντ κι από την πρώτη στιγμή κέρδισε το κοινό και τους κριτικούς, φτάνοντας στο απόγειο της επιτυχίας του το 1952 με δύο ταινίες αθάνατες - Ένας Αμερικανός στο Παρίσι και Τραγουδώντας στη βροχή. Η πιο σημαντική σκηνοθετική δουλειά του ήταν στο φιλμ του 1969, Hello, Dolly.

Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα μουσική συνύπαρξη μας επιφυλάσσουν η Σοφία Κυανίδου (σοπράνο) και ο Δημήτρης Γιάκας (πιάνο) την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, με μια συναυλία που τιτλοφορείται Regine tradite - Έρωτες στα παρασκήνια (Μ2 - Φουαγιέ). Επιμελείται τα κείμενα και αφηγείται η Άσπα Θεοχάρη. Θα παρουσιαστούν έργα Monteverdi, Purcell, Händel, Rossini, Καρρέρ, Donizetti και Saint-Saëns.

Ο έρωτας και η προδοσία συνθέτουν τον καμβά της παράστασης πάνω στον οποίο κινούνται οι οχτώ ηρωίδες, σταχυολογημένες από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας οπερατικής δημιουργίας. Όλες γυναίκες και όλες βασίλισσες, όλες ερωτευμένες και όλες προδομένες. Όμως το παράπονο δεν είναι μόνο θρήνος, είναι και λόγος. Έτσι αποφασίστηκε να γίνει μια παράσταση όπου οι άριες συνδιαλέγονται με σπαράγματα ποιητικού και πεζού λόγου και τα κείμενα μπλέκονται με τη μουσική. Γιατί τα πλάσματα αυτά είναι άφθαρτα, άχρονα αλλά και διαχρονικά, θα μπορούσαν να είναι τότε, τώρα και μετά, εκεί, αλλού ή οπουδήποτε, εγώ, εσύ, όλοι· ο αναστεναγμός τους ταξιδεύει ακόμα. 

Την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ο Νίκος Κυριόσογλου (πιάνο) θα εκτελέσει Μεγάλα έργα του διαχρονικού ρομαντισμού (Μ2 - Αιμίλιος Ριάδης). Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει την Παρτίτα για πιάνο Αρ. 6 σε Μι ελάσσονα, BWV830 του Bach, το Faschingsschwank aus Wien, Έργο 26 του Schumann και τη Σονάτα για πιάνο σε Σι ελάσσονα, S. 178 του Liszt.

Η Παρτίτα Αρ. 6 του J. S. Bach, ένα εμβληματικό έργο κλαβεσενιστικής γραφής, συναντά το πιανιστικά πληθωρικό Faschingsschwank aus Wien (Καρναβάλι της Βιέννης) του ονειροπόλου R. Schumann, μέσω μιας αντιστικτικά ρομαντικής γραφής την οποία και οι δύο συνθέτες αναδεικνύουν και υπηρετούν μεγαλοφυώς.
Ο βιρτουόζος και οραματιστής F. Liszt επικοινωνεί, με τη Σονάτα του σε Σι ελάσσονα, τόσο τη θαυμαστή πολυφωνική γραφή του Bach όσο και τη θεατρικότητα του Schumann, δημιουργώντας ένα από τα σημαντικότερα πιανιστικά έργα του 19ου αιώνα, αναπλάθοντας (για κάποιους) τον μύθο του Φάουστ: τρεις μουσικές ιδέες, τρεις ήρωες του μύθου... Φάουστ, Μεφιστοφελής, Μαργαρίτα...

Με περισσότερες από κάθε άλλη φορά χορωδίες από όλη την Ελλάδα, το 6ο Φεστιβάλ Παιδικών - Νεανικών Χορωδιών ανοίγει τις πύλες του και στις σχολικές χορωδίες, σε μια βραδιά αφιερωμένη στη σχολική χορωδία, με τη συμμετοχή επιλεγμένων σχολικών χορωδιών Δημοτικών και Γυμνασίων - Λυκείων. Η φετινή προσκεκλημένη, Sanna Valvanne, Μαέστρος και μουσικοπαιδαγωγός (Φιλανδία – Η.Π.Α.), θα παρουσιάσει με τις εργαστηριακές χορωδίες ένα πρόγραμμα χορωδιακής μουσικής από όλο τον κόσμο, με πολύ αυτοσχεδιασμό, χορό και κίνηση, με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Η καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ ανήκει στην Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου

Στην έναρξη του Φεστιβάλ, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου (Μ1 - Φουαγιέ) θα εμφανιστούν οι: Παιδική - Νεανική Χορωδία "Σ.Φ.Μ.Θ." (Μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Σωτήρης Αλεβίζος), Παιδικής Χορωδίας Ι. Ν. Προφήτη Ηλία Πυλαίας & Αγίας Βαρβάρας Τούμπας (Μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Ελεωνόρα Καλαϊτσίδου-Γλυκίδου), Παιδική Χορωδία "Δ. Λιώτσης" του Φ.Σ.Φ. "Ο Αριστοτέλης" Φλώρινας (Μουσική  διδασκαλία-διεύθυνση: Σοφία Μούλη) και Χορωδία Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (Μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Μαίρη Κωνσταντινίδου). Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου (Μ1 - Φουαγιέ) θα τραγουδήσουν: Φωνητικό Σύνολο Λυκείου Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (Μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Αγγελική Κρίσιλα), Νεανική Χορωδία Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη (Μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Ηρακλής Παναγόπουλος), Παιδική-Νεανική Χορωδία Σαμοθράκης του Συλλόγου Φίλων Μουσικής "Αρμονίας Γένεσις" (Μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Γιώτα Τηγανούρια), Χορωδία "Fons Musicalis" Αιγινίου (Μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Μιχάλης Καρυοφυλλίδης). Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου (Μ2 - Αιμίλιος Ριάδης) επιλεγμένες σχολικές χορωδίες της πόλης θα τραγουδήσουν. Συγκεκριμένα, τραγουδούν οι: Χορωδία 2ου Γυμνασίου Θέρμης & ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α' Βαθμίδας (Μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Γεωργία Μελιγκοπούλου), Χορωδία 2ου Δημοτικού Θέρμης (Μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Κανάρης Κεραμάρης), Χορωδία Δημοτικού Σχολείου Ν. Μηχανιώνας (Μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Σάββας Βρεττός), Χορωδία 3ου Γυμνασίου Καστοριάς (Μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Βασίλης Πετρίδης) και Χορωδία Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου (Μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Παντελής Τερεζάκης). Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου (M1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής) το Φεστιβάλ κλείνει με μια Πανηγυρική Συναυλία στην οποία θα συμμετέχουν οι: Χορωδία του Ι. Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, Χορωδία Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, Παιδική-Νεανική Χορωδία Σαμοθράκης του Συλλόγου Φίλων Μουσικής "Αρμονίας Γένεσις", Παιδική Χορωδία Πυθαγόρειου Ωδείου Θερμαϊκού, Παιδική Χορωδία Πανοράματος Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Παιδική-Νεανική Χορωδία "Σ.Φ.Μ.Θ." και Νεανική Χορωδία Ωδείου "Φίλιππος"- Filippos Glee. Την Πανηγυρική Συναυλία θα διευθύνει η Sanna Valvanne

Τί σε μέλλει εσένανε από πού είμαι εγώ... θα αναλογιστεί το κοινό την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, σε μία παράσταση όπου η Κρήτη συναντά τη Σμύρνη (Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του "Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά". 

Μια βόλτα στο Κουμ Καπί στα Χανιά... μαντινάδες από Τουρκοκρητικούς! Στην προβλήτα της Σμύρνης, δίπλα στο τραμ... μουσικές και τραγούδια από εστουδιαντίνες της πόλης! Μια στιγμή της ιστορίας έρχεται να αλλάξει τα πάντα... Τα πάντα; Όχι. Γιατί πατρίδα είναι η μνήμη! Κι ας ακούγεται ο Ερωτόκριτος τώρα στο Κορδελιό και το Σμυρνέικο Μινόρε στη Θεσσαλονίκη... Ο τόπος άλλαξε, μα η μουσική πάντα θα ενώνει!

Κρήτη και Σμύρνη… δύο τόποι με έντονους ιστορικούς δεσμούς, σταθμοί της Δράσης “Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά”. Το βραβευμένο μουσικό video του  Ερωτόκριτου με τη συμμετοχή 77 καλλιτεχνών και το μουσικό video - αφιέρωμα / ντοκυμαντέρ στη Σμύρνη με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες, γίνονται παράσταση και μεταφέρονται στη σκηνή του ΜΜΘ, με σημαντικούς συντελεστές και πλούσιο οπτικό υλικό.

Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Κοραή Δαμάτη και τα σκίτσα του Soloup. Συμμετέχουν οι Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης (τραγούδι, λύρα), Ελένη Βουγιουκλή, Σουζάνα Βουγιουκλή, Αρετή Κετιμέ, Fide Köksal (τραγούδι), Δημήτρης Μπάσης (τραγούδι), Γιώργος Μπαγιώκης (τραγούδι), Μάνος Πυροβολάκης (τραγούδι, λύρα). Παίζουν οι μουσικοί: Κωστής Αβυσσινός, Κυριάκος Γκουβέντας, Πάνος Δημητρακόπουλος, Βαγγέλης Καρίπης, Τάκης Φραγκούς. Συμμετέχει ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης.

H Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής για τη σεζόν την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου (Μ2 - Αιμίλιος Ριάδης). Με σολίστα τον Τραϊανό Παπαδόπουλο (κόρνο) η Ορχήστρα θα εκτελέσει τη Συμφωνία Αρ. 39 σε Σολ ελάσσονα του Haydn, το Κοντσέρτο για κόρνο και ορχήστρα Αρ. 3 σε Μι ύφεση μείζονα, K. 447 του Mozart και το Legends, Έργο 59, B. 122 του A. Dvořák. Η συναυλία είναι συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Στο πλαίσιο του Κύκλου Μουσικής Δωματίου ο Vladimir Mendelssohn (βιόλα) θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου (M2 - Αιμίλιος Ριάδης) εκτελώντας το Κουιντέτο με πιάνο σε Φα ελάσσονα, Έργο 34 και το Σεξτέτο Εγχόρδων Αρ. 2 σε Σολ μείζονα, Έργο 36 του Brahms. Στη συναυλία που τιτλοφορείται Vladimir Mendelssohn & Friends θα τον συνοδέψουν ο Γιώργος Κανδυλίδης (βιολί), Παύλος Μεταξάς (βιόλα), Χρήστος Γρίμπας (βιολοντσέλο) και Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης (πιάνο). Στη συναυλία θα συμμετάσχουν και μέλη της MOYSA - Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη το προγράμματος Creative Europe. 

Οι παραστάσεις του έργου Σμύρνη μου αγαπημένη που αγαπήθηκε από το κοινό και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από κριτικούς και δημοσιογράφους, έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η πρεμιέρα του έργου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Μαρτίου, ενώ οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως τις 24 Απριλίου (Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής). 

Τον περασμένο χειμώνα, 120.000 και πλέον θεατές κατέκλυσαν το “Θέατρον” του Κέντρου Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” για να παρακολουθήσουν το έργο της Μιμής Ντενίση που κέρδισε επάξια τον χαρακτηρισμό “παράσταση της χρονιάς”. Είναι ένα έργο που ζωντανεύει την ιστορική μνήμη και προσφέρει συγκίνηση, χαρά και νοσταλγία. Βασίζεται σε ένα φορτισμένο συγκινησιακά κείμενο και με τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών, οι θεατές μεταφέρονται στη ζωή της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, της Σμύρνης του ξεριζωμού και της ξενιτιάς. 
Το “Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού” υλοποίησε την παράσταση με ένα επιτελείο εξαίρετων ηθοποιών, ζωντανή μουσική, πλούσια σκηνικά, κοστούμια εποχής και αυθεντικό φωτογραφικό υλικό με τρισδιάστατες προβολές από τη θρυλική πόλη, πιστό πάντα στην προσπάθειά του να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη.
Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι της Μιμής Ντενίση. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Πάτσα. Η μουσική και οι ενορχηστρώσεις είναι του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Οι φωτισμοί είναι του Αλέκου Αναστασίου και οι χορογραφίες της Μάρως Μαρμαρινού. Η επεξεργασία του οπτικού υλικού του Γιάννη Βολιώτη. Ερμηνεύουν οι: Μιμή Ντενίση, Tάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Χριστίνα Αλεξανιάν, Μάνος Ζαχαράκος, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού, Νέλη Αλκάδη, Μιχάλης Μητρούσης, Κώστας Βουτσάς κ.α. Συμμετέχει η Eστουδιαντίνα Βόλου, καλλιτεχνικός διευθυντής της οποίας είναι ο Ανδρέας Κατσιγιάννης. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Mπάμπης Τσέρτος και Σοφία Μέρμηγκα.

Η πιο πρόσφατη παρουσίαση του λυρικού έργου Norma του V. Bellini έγινε στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο του 2015 στο Μέγαρο Μουσικής. Μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε η συγκεκριμένη παραγωγή θα επαναληφθεί την Παρασκευή 4 Μαρτίου (Μ2 - Αιμίλιος Ριάδης). 

Η Norma αποτελεί ένα από τα πιο μεγαλειώδη έργα του λυρικού ρεπερτορίου και έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική λυρική παράδοση, λόγω της διάσημης ενσάρκωσης του ομώνυμου ρόλου από τη Μαρία Κάλλας και την εκτέλεση της άριας “Casta Diva”. Τώρα, έχοντας μία υψίφωνο του επιπέδου της Τζένης Δριβάλα, που έχει βαφτιστεί “η διάδοχος της Κάλλας” από το ιταλικό κοινό και τους κριτικούς, η εταιρεία Skull of Yorick Productions σε συνεργασία με το ΦΙΞ in art, ανεβάζει μία παράσταση εποχής που θα ταξιδέψει το κοινό πίσω, στις διαμάχες των αρχαίων Ρωμαίων με τους Γαλάτες. Κατά την πάγια τακτική της, η συγκεκριμένη εταιρεία επιλέγει, στον βαθμό που είναι εφικτό, συντελεστές από τη Βόρεια Ελλάδα, αναδεικνύοντας έτσι το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης και της χώρας.

Η μουσική διεύθυνση είναι του Χρήστου Κτιστάκη, η σκηνοθεσία της Κασσάνδρας Δημοπούλου και οι φωτισμοί του Φίλιππου Μοδινού. Σκηνογράφος είναι ο Γιώργος Λεπίδας, τα σκηνικά είναι από την ΦΙΞ in art και τα κοστούμια από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Αθανάσιος Μαργούτας. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Τζένη Δριβάλα (Νόρμα), Κασσάνδρα Δημοπούλου (Ανταλτζίζα), Φίλιππος Μοδινός (Πολιόνε), Γιάννης Νάκος (Οροβέζο), Ιορδάνης Καρακασίδης (Φλάβιο) και Ελευθερία Λαγιόκαπα (Κλοτίλδη). 

Τo Σάββατο 5 Μαρτίου θα προβληθεί σε ζωντανή μετάδοση από την ΜΕΤ η όπερα του G. Puccini Manon Lescaut. Η Kristine Opolais και ο Jonas Kaufmann εμφανίζονται στους ρόλους των άτυχων εραστών γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η Μανόν Λεσκό (Manon Lescaut), η παθιασμένη προσαρμογή που έκανε ο Puccini στο κλασικό μυθιστόρημα, για μια επαρχιωτοπούλα με ελεύθερο πνεύμα που γίνεται η ψυχή του Παρισιού. Η νέα σκηνοθεσία του Sir Richard Eyre, τοποθετημένη στη δεκαετία του '40, τον φέρνει ξανά σε μια συνεργασία με τον σκηνογράφο Rob Howell, τον συνεργάτη του σε πρόσφατες παραγωγές της ΜΕΤ όπως οι Le Nozze di Figaro, Werther και Carmen. Ο πρώτος Μαέστρος της ΜΕΤ, Fabio Luisi, διευθύνει τη νέα σκηνοθεσία, με τον Massimo Cavalletti στον ρόλο του Λεσκό, του εξαδέλφου της Μανόν, και τον Brindley Sherratt στον ρόλο του Ζερόν, του ηλικιωμένου πλούσιου εραστή της.

Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Antenna Group.

Αφιέρωμα στην Caterina Valente, τη δημοφιλέστερη στη χώρα μας, μεταπολεμικά, "Γερμανίδα" ηθοποιό, τραγουδίστρια και χορεύτρια, θα πραγματοποιήσει ο Λευτέρης Κογκαλίδης τη Δευτέρα 7 Μαρτίου (Μ2 - Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ). Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον "Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης". 

Στο αφιέρωμα θα παρουασιαστούν αποσπάσματα από τις ταινίες Μπονζούρ Κατρίν (1955), Αγάπη, Xορός και 1000 Tραγούδια (1955), Αυτοκρατορική Πρόσκλησις (1956), Καζινό ντε Παρί (1957), Καλώς Ήλθες Κατερίνα (1957), Ξανάρθαν τ' Αηδόνια (1958) Πρόσκλησις στον Πύργο των Ονείρων (1958), Ένα Φιλί, Ένα Τραγούδι, Ένας Χορός (1959), Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1962).

Η 84χρονη σήμερα καλλιτέχνις έγινε γνωστή και από τις δισκογραφικές επιτυχίες της, όπως η Malagueña, η πρώτη ηχογράφησή της με παγκόσμια απήχηση. Μολονότι γεννήθηκε στο Παρίσι από Ιταλούς γονείς, θεωρείται από πολλούς Γερμανίδα, αφού οι ταινίες της είναι γερμανόφωνες όπως και οι περισσότερες δισκογραφικές επιτυχίες της. Έχει ηχογραφήσει στα ελληνικά δύο συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα.

Μια περιπλάνηση στο πιο αγνό, ρομαντικό κομμάτι της τέχνης του Γερμανικού τραγουδιού θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό την Τρίτη 8 Μαρτίου (Μ1 - Φουαγιέ) με τη συναυλία Fragile [Μορφή: Γυναίκα]

Σε ένα ταξίδι στη διάρκεια του οποίου το ασυνείδητο πάλλεται, η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και η πιανίστα και Μαέστρος Ζωή Ζενιώδη θα μας φέρουν σε επαφή με εκείνες τις γυναίκες που ενέπνευσαν δημιουργούς και τέχνες. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη. 

Ρεσιτάλ για κιθάρα και φωνή θα πραγματοποιήσει ο Παναγιώτης Μάργαρης την Τετάρτη 9 Μαρτίου (Μ2 - Αιμίλιος Ριάδης). Σε μία μουσική πολυσυλλεκτικότητα με τους ήχους της κιθάρας του διεθνούς φήμης δεξιοτέχνη, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ταυτίσουν μελωδίες σημαντικών δημιουργών με ένα χώρο σημαίνοντος συμβολισμού. 

Ο Παναγιώτης Μάργαρης θα ερμηνεύσει κομμάτια για σόλο κλασική κιθάρα, τα οποία περιλαμβάνονται στην πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο Με τη μαγεία της κιθάρας αλλά και στο άλμπουμ του Rock of my soul. Θα ακουστούν ακόμα τραγούδια μεγάλων Ελλήνων και ξένων συνθετών, με τη μοναδική ερμηνεία ενός τραγουδιστή που αποτελεί κλασική αξία τόσο για την ελληνική όσο και για την ξένη μουσική. Μια συνεργασία-έκπληξη!

Μια βραδιά με τρελό κέφι και ξέφρενο ρεπερτόριο, με μία MOYSA όπως δεν την έχουμε δει και δεν την έχουμε ακούσει μέχρι τώρα, θα απολαύσουμε το Σάββατο 12 Μαρτίου σε ένα Carnival Concert (M2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Την MOYSA - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης διευθύνει η Ζωή Ζενιώδη. Δωρητής της MOYSA είναι το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος".

Διάσημα έργα με θέμα τις απόκριες και το καρναβάλι καθώς και μουσική από γνωστές και αγαπημένες ταινίες όπως ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και oι Πειρατές της Καραϊβικής, θα ακουστούν στην πρώτη αποκριάτικη συναυλία της ΜOYSA. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Creative Europe. 

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου η Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, θα πραγματοποιήσει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Στη συναυλία συμμετέχει η σοπράνο Séverine Maquaire  και η πιανίστα Μαριλένα Λιακοπούλου. Η Ορχήστρα θα εκτελέσει έργα Beethoven, Berlioz, Mendelssohn και Bartók. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει το νέο του έργο με τίτλο Συμπόσιον, την Παρασκευή 18 Μαρτίου (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών με μελοποιημένα ποιήματα από τον Όμηρο και τον Ευριπίδη μέχρι τον Καβάφη και τον Ρίτσο, με θέμα το κρασί και τον έρωτα. Το Συμπόσιον αναδεικνύει την πολιτισμική και συμβολική αξία του κρασιού και του έρωτα στην αδιάκοπη πορεία της ελληνικής γλώσσας, στο μάκρος είκοσι πέντε αιώνων. Ο συνθέτης αντλεί το υλικό του από την εξαιρετική ποιητική τριλογία Ο Οίνος στην Ποίηση που εκδόθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος Φανή Μπουτάρη το 1995 (“...στα Συμπόσια, στο κρασί και στη συντροφικότητα οι άνθρωποι αναζητούσαν την ευφορία και την ευθυμία... στους οινότευκτους στίχους, ο λυροπαίγνων, οιστρομανής και
διθυραμβογενής Διόνυσος είχε εξέχουσα θέση, αφού η αρχική έμπνευση ερχόταν θεόθεν...
”).

Ερμηνεύουν οι ταλαντούχοι τραγουδιστές Θοδωρής Βουτσικάκης και Μέλα Γεροφώτη, ενώ συμμετέχουν ο βιολονίστας Κωνσταντίνος Παυλάκος και ο συνθέτης στο πιάνο. Στην αφήγηση ο Κωνσταντίνος Τζούμας. Χορηγός της εκδήλωσης είναι η εταιρεία "Κυρ-Γιάννη". 

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου το Zz Jazz Quartet πρόκειται να παρουσιάσει το Zz music project (Μ2 - Μπαρ). Το συγκεκριμένο project αφορά μουσική διασκευασμένη από τον μουσικό και τρομπετίστα Χρήστο Αναστασιάδη, με επιρροές από τους Miles Davis, “Dizzy” Gillespie, “Freddie” Hubbard, Roy Eldridge κ.α. Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο "Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργικής Μουσικής".

Το project έχει σκοπό να αφυπνίσει τα εσωτερικά μας διλήμματα για να δούμε ξεκάθαρα αυτά που κρατάμε “σκεπασμένα” μέσα μας. Με αρκετά επιθετικό ύφος λοιπόν, όπως δηλώνει κι ο ίδιος ο bandleader, δίνεται άλλη πνοή στα ήδη γνωστά μουσικά θέματα, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν και αρκετές διασκευές. Η δημιουργία και κατόπιν η απόλαυση μιας τέτοιας δουλειάς μπορεί να είναι δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις, ωστόσο βασικός στόχος του “Zz music project” είναι να νιώσει και το κοινό αυτή τη μαγεία της δημιουργίας και να ζήσει κάτι το διαφορετικό!

Το Zz Jazz Quartet αποτελείται από τους: Χρήστο Αναστασιάδη (τρομπέτα, φλούγκελχορν), Κώστα Αντωνόπουλο (κιθάρα), Νίκο Πανταζόγλου (μπάσο) και Γιώργο Μπαϊράμη (ντραμς).

Το Κουαρτέτο "Μάρκος" θα παρουσιάσει μια ορχηστρική απόδοση των τραγουδιών του Μάρκου Βαμβακάρη την Τετάρτη 23 Μαρτίου σε μια συναυλία που τιτλοφορείται Markos Electric (Μ2 - Μπαρ). Ο ίδιος ο Βαμβακάρης είχε πει: “Αυτός ο κόσμος θέλω να γίνει ο εξομολόγος μου και πιστεύω ότι όλοι αυτοί για τους οποίους έχω γράψει και γράφω μα και θα γράφω εκατοντάδες τραγούδια, θα με συγχωρέσουν.
     
Το Κουαρτέτο Μάρκος αποτελείται από τους: Θάνο Καζαντζή (τύμπανα), Χρήστο Κεχρή (μπάσο), Ανδρέα Γυφτάκη (πιάνο, πλήκτρα) και Κώστα Νικολόπουλο (ηλεκτρική κιθάρα). 

Το Plaza Ensemble ερμηνεύει μουσικά την ποίηση του Fernando Pessôa την Κυριακή 27 Μαρτίου (Μ2 - Φουαγιέ). Το ensemble μαζί με την Έλσα Μουρατίδου και τον ηθοποιό Τάσο Παπαναστασίου, ερμηνεύει μια σειρά συνθέσεων, τραγουδιών και αυτοσχεδιασμών, συμπλεκόμενων μουσικά με ποιήματα και κείμενα του Πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Πεσσόα, τα οποία παρουσιάζονται με συνδυασμό θεατρικής απόδοσης και οπτικο-ηχητικού κολάζ.
Με αφετηρία τις ετερώνυμες ποιητικές προσωπικότητες του Πεσσόα, το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει πορτογαλέζικα fados, nuevo tango, κινηματογραφικές συνθέσεις, μουσικές της Μεσογείου, μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, έργα σύγχρονης μουσικής και αυτοσχεδιασμό.

To Plaza Ensemble αποτελείται από τους: Θανάση Μπιλιλή (πιάνο), Άκη Αρχοντή (βιολί), Κώστα Τσούγκρα (ακορντεόν), Γιάννη Πολυμενέρη (κοντραμπάσο, μαντολίνο, κιθάρα). 

Μια σημαντική συνάντηση επί σκηνής... μακράς πνοής, θα έχουν ο Νίκος Ξυδάκης (φωνή) και ο Γιώργος Ανδρέου (πιάνο) την Δευτέρα 28 Μαρτίου (Μ2 - Μπαρ). Η εκδήλωση είναι μια συμπαραγωγή με την Τεχνότροπον - Artway. 

Δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά για το δημοσιευμένο έργο των δύο δημιουργών - αποτελεί αδιαμφισβήτητα ενεργό κομμάτι του μουσικού μας πολιτισμού. Το μεγάλο ενδιαφέρον αυτής της συνάντησης κρύβεται στο “κρυμμένο” τους έργο,  στο “συρτάρι” τους - εκεί όπου θησαυροί και θραύσματα περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να βγουν στο φως. Ο δύο μουσικοί γνωρίζονται πολύ καλά. Πρωτοσυναντήθηκαν στον Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι και η γνωριμία τους οδήγησε στη συνεργασία του Ανδρέου με τον Ξυδάκη ως μουσικού επί σκηνής, αλλά και ενορχηστρωτή, συμπαραγωγού και ηχολήπτη σε μια σειρά σημαντικών ηχογραφημάτων του πρώτου. Παράλληλα, ο Νίκος Ξυδάκης υπήρξε καλλιτεχνικός επιμελητής παραγωγής του πρώτου ηχογραφήματος του Γιώργου Ανδρέου, δίνοντας του το “βάπτισμα του πυρός” στη δημιουργική προσωπική του δισκογραφία. Ωστόσο από τις αρχές του '90 ως σήμερα ποτέ δεν συνυπήρξαν στη σκηνή ή στην ηχογραφημένη δημιουργία, αν και οι πορείες τους στον χώρο της μουσικής συνομιλούν και συγγενεύουν.

Ο Νίκος Ξυδάκης (που τραγουδά και προσωποποιεί σταθερά όλα αυτά τα χρόνια ένα μεγάλο μέρος των έργων του) κι ο Γιώργος Ανδρέου (που δεν τραγουδά παρά ελάχιστα, αλλά είναι ένας δεξιοτέχνης πιανίστας) επέλεξαν ως ερμηνεύτρια των “γυναικείων” (και όχι μόνο) τραγουδιών τους, την Κορίνα Λεγάκη. Η νεαρή τραγουδίστρια έχει ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια με την επιμονή της σε ρεπερτόριο ουσίας και τις συνεργασίες της με σημαντικούς συνθέτες, μουσικούς κι ανθρώπους του Λόγου. Παίζουν οι μουσικοί: Βάσω Δημητρίου (κιθάρες, μαντολίνο, τζουράς) και Δημήτρης Χουντής (πνευστά). 

Συναυλία βραβευθέντων του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πιάνου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μαρτίου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης (Μ2 - Αιμίλιος Ριάδης). 

Ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Απρίλιο, υπό την αιγίδα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Νέοι ταλαντούχοι πιανίστες από όλη την Ελλάδα τίμησαν με την παρουσία τους τη διοργάνωση.

Οι δύο πρώτοι κύκλοι έλαβαν χώρα στην Αίθουσα Συναυλιών “Μελίνα Μερκούρη” του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και ο τρίτος στην Αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης” του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου οι τέσσερις προκριθέντες φιναλίστ συνέπραξαν με τη Συμφωνική Ορχήστρα Σπουδαστών του Κ.Ω.Θ. σε κοντσέρτα των W.A. Mozart και L.v. Beethoven.

Στη συναυλία αυτή, οι βραβευθέντες του Διαγωνισμού Μελίνα Τσινάβου (πιάνο - Α’ Βραβείο), Δημήτρης Φαρμάκης (πιάνο - Β' Βραβείο) και Αντώνης Σελεμίδης (πιάνο - Έπαινος)  παρουσιάζουν στο κοινό της πόλης έργα της επιλογής τους. 

 Η Kristine Opolais ερμηνεύει σπαρακτικά τον ομώνυμο ρόλο στη Μαντάμα Μπάτερφλαï (Madama Butterfly) για πρώτη φορά στις Live in HD μεταδόσεις, στην περίφημη σκηνοθεσία του 2006 του Anthony Minghella, την Κυριακή 3 Απριλίου (Μ2 - Αιμίλιος Ριάδης). Ο Roberto Alagna ερμηνεύει τον υποπλοίαρχο Πίνκερτον, τον εγωιστή αξιωματικό που τσακίζει τα ερωτικά όνειρα της Μπάτερφλαï. Ο Mαέστρος Karel Mark Chichon κάνει το ντεμπούτο του διευθύνοντας ερμηνευτές που περιλαμβάνουν τη Maria Zifchak στον ρόλο της Σουζούκι και τον Dwayne Croft στον ρόλο του Σάρπλες.

Η όπερα θα προβληθεί σε μαγνητοσκόπηση. Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Antenna Group. 

Tom Waits: A Little Drop of Poison μια μοναδική μουσική παράσταση που αφορά το μουσικό και ποιητικό έργο του Tom Waits θα παρουσιάσει η Γεωργία Συλλαίου τη Δευτέρα 4 Απριλίου (Μ2 - Μπαρ). 

Η Γεωργία Συλλαίου ερευνά και παρουσιάζει εδώ και χρόνια τη μουσική του Καλιφορνέζου δημιουργού, εστιάζοντας στις ευρωπαϊκές του επιρροές, στη λυρική του διάσταση και στην ποίησή του. Στη ροή της παράστασης παρεμβάλλονται, μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα, ποιήματα του Tom Waits αλλά και κείμενα της Γεωργίας Συλλαίου στο πνεύμα της ποίησής του, σε μουσική του Φίλιππου Κωσταβέλη. Το κουαρτέτο κάνει τη δική του ανάγνωση στις μπαλάντες του Tom Waits, στις ονειρικές του εικόνες, στους μύθους, στους γοητευτικούς εφιάλτες, στο γκροτέσκο κλίμα τσίρκου και καμπαρέ, όπως επίσης και στις ιρλανδικές αλλά και τις μπρεχτικές επιρροές του.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι: Φίλιππος Κωσταβέλης (πιάνο), Αγαμέμνων Μάρδας (κοντραμπάσο), James Wylie (άλτο σαξόφωνο).

Αφιέρωμα στον κορυφαίο κωμικό Ντάνυ Καίη θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 11 Απριλίου ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης, με υλικό από το προσωπικό αρχείο του. Θα προβληθούν σε μεγάλη οθόνη αποσπάσματα από 15 ταινίες του και άλλες πηγές, συνολικής διάρκειας 70 λεπτών. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον "Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης".

Για 20 χρόνια ο Ντάννυ Καίη ήταν το μεγαλύτερο κωμικό ταλέντο του Χόλυγουντ. Το μοναδικό κωμικό του στυλ άγγιξε όλες τις ηλικίες, αφού το συνδύαζε με χορό και τραγούδι και απερίγραπτες καταστάσεις. Έγινε διάσημος για την καταιγιστική εκφορά -συνήθως χωρίς νόημα-που οι περισσότεροι ήταν γραμμένοι από τη σύζυγό του, Σύλβια Φιν, που συνέθετε και την ανάλογη μουσική.

Η αφοσίωσή του για τα παιδιά του κόσμου τον ανέδειξε σε πρεσβευτή της ΟΥΝΕΣΚΟ. Το 1954 του απονεμήθηκε ένα ειδικό Όσκαρ για το μοναδικό ταλέντο του, για τις υπηρεσίες του στην Κινηματογραφική Ακαδημία και στον αμερικανικό λαό.

Ο Απόστολος Παληός και ο Στέφανος Νάσος θα παρουσιάσουν μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της εργογραφίας για δύο πιάνα σε μια συναυλία που τιτλοφορείται Ρωσικοί χοροί για δύο πιάνα τη Δευτέρα 11 Απριλίου (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Στα έργα αυτά συγκαταλέγονται οι Δύο Σουίτες του Σεργκέι Ραχμάνινωφ, που δίνουν μια πλήρη εικόνα της συνθετικής του γραφής. Η Σουίτα Αρ. 1, πρώιμο έργο, γραμμένο το 1893, είναι εμπνευσμένη από τέσσερα ποιήματα, ένα για κάθε μέρος της: υφολογικά είναι επηρεασμένη από τους μεγάλους ρομαντικούς του 19ου αιώνα. Η Σουίτα Αρ. 2, γραμμένη το 1901, λίγο πριν το Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο του συνθέτη, είναι πιο κοντά στο ευρύτερα γνώριμο ύφος του: ρομαντισμός και ωραίες καντιλένες, σε συνδυασμό με διευρυμένες αρμονίες. Η μεταγραφή του πρόωρα χαμένου Νικόλα Οικονόμου στη Σουίτα “Καρυοθραύστης” του Τσαϊκόφσκι αποτελεί πλέον ένα καθιερωμένο έργο, μια επιτυχημένη μεταγραφή συμφωνικής σύνθεσης για πιάνο, καθότι μεταφέρει τα χρώματα της ορχήστρας με μεγάλη ακρίβεια.

Η συναυλία του συνθέτη Γιώργου Καζαντζή με το έργο του Μικρή Σουίτα σε ποίηση της Κικής Δημουλά, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ρωμανού Παπάζογλου, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και πολλοί Θεσσαλονικείς δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν. Κατ' απαίτηση λοιπόν του κοινού αλλά και κατ' επιθυμία της ίδιας της κυρίας Δημουλά, θα επαναληφθεί την Τετάρτη 13 Απριλίου.

Ο Αντώνης Σουσάμογλου, συνθέτης και Εξάρχων Βιολονίστας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, μετά το Don't mind the Gap (2007) και το One Night Stand (2011), επιστρέφει στη δισκογραφία και μας προσκαλεί σε μια ατμοσφαιρική “μουσική συνεδρία” με τίτλο Ποιητές με hangover την Παρασκευή 15 Απριλίου (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Βιώματα που έγιναν στίχοι, εύθραυστες σχέσεις και επικοί χωρισμοί, γυναίκες με μάτια από υδράργυρο, τραγούδια που γεννήθηκαν σε κουρασμένα χαράματα και σε ρημαγμένους σταθμούς μιας ασπρόμαυρης χώρας, μικρά ποιητικά αναλόγια και μπάντες ηλεκτρισμένες.

Ο Αντώνης Σουσάμογλου, παρέα με τους Ποιητές με hangover και τις blues και soul ερμηνείες του Νίκου Κατικαρίδη, συναντά τους ήρωες των μουσικών του κόμιξ, τους L. Cohen, T. Waits, Á. Piazzolla, F. Schubert, πλανόδιους μάγους και μετανιωμένους προφήτες. Τσάρλι Μπράουν, θες να βγεις απόψε να παίξουμε; 

Στην εκδήλωση εμφανίζονται ακόμη οι: Στέλιος Τσομπανίδης (τύμπανα), Τραϊανός Αλμπανούδης (ηλεκτρικό μπάσο, κοντραμπάσο), Κώστας Γεωργιάδης (ηλεκτρική & ακουστική κιθάρα), Θοδωρής Παπαδημητρίου (τσέλο), Αθηνά Αναγνώστου (φωνητικά). Συμμετέχει ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Η Εαρινή Συναυλία Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας “Συλλόγου Φίλων Μουσικής
Θεσσαλονίκης” θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Απριλίου (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Την Χορωδία διευθύνει ο Σωτήρης Αλεβίζος. Χορηγός της Παιδικής - Νεανικής Χορωδίας του "Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης" είναι η Εθνική Τράπεζα. 

Η τελευταία όπερα της “Τριλογίας των Τυδώρ” του Donizetti, Roberto Devereux, επικεντρώνεται στην ενήλικη πια Βασίλισσα Ελισάβετ Α', που αναγκάζεται να υπογράψει τη διαταγή θανάτου του ευγενούς που αγαπά. H προβολή της όπερας αυτής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Απριλίου, με την υποστήριξη του Antenna Group, σε μαγνητοσκόπηση (M2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).

Ο Sir David McVicar, που σκηνοθέτησε στη ΜΕΤ τις πρεμιέρες της Anna Bolema και της Maria Stuarda, επιστρέφει για να σκηνοθετήσει το τελευταίο μέρος της Τριλογίας. Η φημισμένη σοπράνο του μπελκάντο, Sondra Radvanovsky, θα ερμηνεύσει την Ελισάβετ Α' στον Roberto Devereux, όπως και τους ομώνυμους ρόλους της Άννα Μπολένα και της Μαρίας Στουάρντα μέσα στην τρέχουσα σεζόν, άθλος που επιτεύχθηκε μόνον από την Beverly Sills στην Όπερα της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του '70 και ουδέποτε ξανά. Στον Roberto Devereux εμφανίζονται ακόμα ο Matthew Polenzani στον ομώνυμο ρόλο, η Elīna Garanča ως Σάρα, Δούκισσα του Νότιγχαμ και μυστική αντίζηλος της Βασίλισσας, και ο Mariusz Kwiecień ως Δούκας του Νότιγχαμ. Ο Maurizio Benini διευθύνει αυτές τις πρώτες παραστάσεις του έργου που εμφανίστηκαν ποτέ στη ΜΕΤ.

Ο Μάκης Στεφανίδης (ηλεκτρική κιθάρα), ο Λάκης Τζήμκας (κοντραμπάσο) και ο Χρήστος Γερμένογλου (τύμπανα), που αποτελούν το τρίο Plan 3, θα εμφανιστούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 18 Απριλίου (Μ2 - Μπαρ). Η συναυλία τους πραγματοποιείται με τον Σύλλογο "Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργικής Μουσικής". 

Το Τρίο Plan 3 ιδρύθηκε το 2002 στη Θεσσαλονίκη από τους Μάκη Στεφανίδη στην ηλεκτρική κιθάρα, Λάκη Τζήμκα στο κοντραμπάσο και Χρήστο Γερμένογλου στα τύμπανα. Έκτοτε δίνει ένα συνεχές παρόν στην τζαζ σκηνή της πόλης με εμφανίσεις σε κλαμπ και φεστιβάλ (Sani Jazz On The Hill, Mylos, Βαφοπούλειο, Παρά θιν' αλός) και συνεργασίες με σημαντικούς μουσικούς όπως οι Chuck Manning, Sheila Jordan, Milcho Leviev, Diego Rivera κ.α.

Ο ήχος του Τρίο κάνει αναφορά στα αντίστοιχα Τρίο των Jim Hall, Pat Metheny και Kurt Rosenwinkel, αλλά έχει και εμφανείς επιρροές από τους John Coltrane, Charles Mingus και Ornette Coleman.

Το 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο cd του γκρουπ με τίτλο ...from Stockholm to Samothraki... από την εταιρεία 'Polytropon'. Στη συγκεκριμένη συναυλία θα παρουσιαστούν κομμάτια από το cd αλλά και νέες πρωτότυπες συνθέσεις του γκρουπ, χρησιμοποιώντας ως όχημα τη φόρμα της τζαζ μπαλάντας, με έναν ανοιχτό τρόπο παιξίματος που διακρίνει τους Plan 3.

 Οι κορυφαίοι μουσικοί των δύο αρχαιότερων και μεγαλύτερων ορχηστρών της Ελλάδας, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, μοιράζονται για πρώτη φορά την ίδια σκηνή, την Τετάρτη 20 Απριλίου, λέγοντάς μας ότι Ό,τι λάμπει… είναι χαλκός (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).  

Φτιάχνουν ένα εντυπωσιακό σύνολο δώδεκα μουσικών χάλκινων πνευστών και κρουστών που, υπό τη διεύθυνση του αγαπημένου φίλου και συναδέλφου, Νίκου Χαλιάσα, φιλοδοξεί να παρουσιάσει τόσο τη δεξιοτεχνική πτυχή των εν λόγω οργάνων όσο και την “πρωτοκαθεδρία” τους στη σύγχρονη δημιουργία … Σχεδιάζουν ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει γνωστές κλασικές μελωδίες και μερικά από τα πλέον διάσημα μουσικά θέματα που “πρωταγωνίστησαν” στον παγκόσμιο κινηματογράφο και αγαπήθηκαν από το κοινό ... και υπόσχονται να προσφέρουν απλόχερα μια μοναδικά “λαμπερή” βραδιά!

Οι “Metallon” - Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών αποτελούνται από τους: Παναγιώτη Καίσαρη (τρομπέτα), Γιάννη Καραμπέτσο   (τρομπέτα), Κωνσταντίνο Σίσκο (κόρνο), Κώστα Αυγερινό (τρομπόνι), Ευάγγελο Καραμπά (τρομπόνι), Ανδρέα-Ρολάνδο Θεοδώρου (τρομπόνι) και Σπύρο Λάμπουρα (κρουστά). Το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους: Γρηγόριο Νέτσκα (τρομπέτα), Γιώργο Λασκαρίδη (τρομπέτα), Τραϊανό Ελευθεριάδη (κόρνο), Φιλήμων Στεφανίδης (τρομπόνι) και Παύλος Γεωργιάδης (τούμπα). Στη συναυλία συμμετέχουν μέλη της MOYSA – Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Creative Europe. 

Το 1o  Συνέδριο Σωματικών Μεθόδων για Μουσικούς, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το Σάββατο 23 Απριλίου (Μ2 - Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ) είναι το πρώτο του είδους του στην Ευρώπη ανοίγει τον δρόμο για την εξειδικευμένη, σύγχρονη και πολυδιάστατη μύηση των μουσικών σε Σωματικές Μεθόδους.

Οι Σωματικές Μέθοδοι θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν από καταξιωμένους Έλληνες μουσικούς οι οποίοι, σε συνδυασμό με τις μουσικές τους ιδιότητες, είναι εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί στις μεθόδους αυτές. Οι συμμετέχοντες σύνεδροι θα ενημερωθούν για τη φιλοσοφία, τη θεωρία και τις εφαρμογές των Σωματικών Μεθόδων στη βελτίωση της μουσικής ερμηνείας και απόδοσης, καθώς και στην αποφυγή και πρόληψη σωματικών, ψυχολογικών και νοητικών προβλημάτων των μουσικών.

Το συνέδριο συντονίζεται από τον Χρήστο Νούλη (πιανίστα, Καθηγητή Πιάνου, Καθηγητή της Τεχνικής Αlexander) και απευθύνεται σε μουσικούς ερμηνευτές, δασκάλους και μαθητές όλων των επιπέδων. Εισηγητές είναι οι: Άννα Τσίτσα-Κούνιο (Πιανίστα, Καθηγήτρια Πιάνου, Καθηγήτρια της Μεθόδου Dr. Ehrenfried “Ολιστική Γυμναστική”), Στυλιανός Τσακαλίδης (Βιολονίστας Καθηγητής Βιολιού, Καθηγητής Yoga), Κώστας-Αχίλλειος Τσιρούκης (Ιατρός, Πιανίστας, Καθηγητής της Μεθόδου Feldenkrais), Πάνος Λαμπρόπουλος (Μουσικός, Ψυχολόγος, Καθηγητής της Μεθόδου Danis, Bois Somato Psychopedagogique), Λόλα Τότσιου (Πιανίστα, Καθηγήτρια Πιάνου, Καθηγήτρια της Μεθόδου Focus Training).

Στο πλαίσιο του Κύκλου Μουσικής Δωματίου η Ορχήστρα Contra Tempo θα πραγματοποιήσει συναυλία με τίτλο Μακάβριες Ιστορίες, τη Μ. Δευτέρα 25 Απριλίου (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Η Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, θα παρουσιάσει τη Συμφωνία Αρ. a1 σε Ρε μείζονα του Mahler (μεταγραφή για ορχήστρα δωματίου: I. Farrington) και το Mysteries of the Macabre του Ligeti. Σολίστ είναι ο Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα).

Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον Παράδεισο και μπες μέσα”, είχε πει ο Νίκος Καζαντζάκης. Μέσα από το πρίσμα της φράσης αυτής, ο Πέτρος Κλαμπάνης με το Petros Klampanis Group μετατρέπει τις εμπειρίες του σε μουσικά χρώματα και παραθέτει, την Παρασκευή 6 Μαΐου,  μια συλλογή συνθέσεων που για εκείνον αποτελεί μια παλέτα συναισθημάτων, ιδεών και εντυπώσεων από την προσωπική του εμπειρία στη ζωή (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). 

Με την ελπίδα οι συνθέσεις αυτές να συγκινήσουν τους ακροατές και να γίνουν αφορμή για να θυμηθούν ή να ανακαλύψουν νέα χρώματα για την προσωπική τους παλέτα, θα βρεθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για μια μοναδική βραδιά.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης και οι συνεργάτες του θα παρουσιάσουν συνθέσεις από τον επερχόμενο δίσκο του με τίτλο Chroma αλλά και από το άλμπουμ Minor Dispute που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2014 και έτυχε θερμής αποδοχής από τον διεθνή και εγχώριο τύπο. Παίζουν οι: Πέτρος Κλαμπάνης (κοντραμπάσο), Gilad Hekselman (κιθάρα), Bodek Janke (ντραμς) και Thomas Enhco (πιάνο). Συμμετέχει Κουαρτέτο Εγχόρδων: Migen Selmani (βιολί), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Κέλυ Κοκολάνη (βιόλα) και Αλέξανδρος Μποτίνης (τσέλο). Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο "Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργικής Μουσικής".

Η φλογερή τραγωδία του Strauss, Elektra, για την αρχαία Ελληνίδα πριγκίπισσα που ορκίζεται να πάρει εκδίκηση, έρχεται στη ΜΕΤ, την Κυριακή 8 Μαΐου (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης), στην τελική μορφή της σκηνοθεσίας της από τον θρυλικό σκηνοθέτη Patrice Chéreau, ο οποίος πέθανε το 2014. Ο Esa-Pekka Salonen, που έκανε ένα καθηλωτικό ντεμπούτο στη ΜΕΤ διευθύνοντας την παραγωγή του Chéreau στο Από το Σπίτι των Νεκρών του Janáček’s το 2009, επιστρέφει για να διευθύνει μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών, με επικεφαλής τη Nina Stemme στον ομώνυμο ρόλο της εμμονικής και αιμοδιψούς πριγκίπισσας. Η Waltraud Meier ερμηνεύει τις πρώτες της παραστάσεις στη ΜΕΤ ως Κλυταιμνήστρα, μητέρα της Ηλέκτρας και αντικείμενο της οργής της, με την Adrianne Pieczonka ως Χρυσόθεμη, αδερφή της Ηλέκτρας∙ τον Eric Owens στον ρόλο του Ορέστη, του εξόριστου αδερφού της, και τον Γερμανό τενόρο Burkhard Ulrich, στο ντεμπούτο του στη ΜΕΤ, στον ρόλο του διεφθαρμένου μονάρχη Αίγισθου. Ο παλιός συνεργάτης του Chéreau, Vincent Huguet θα έχει την επιμέλεια της παραγωγής στη ΜΕΤ.

Η προβολή (σε μαγνητοσκόπηση) πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Antenna Group.

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου το Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης (Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής). 

Στις 9 Μαΐου του 1950, ο Γάλλος Υπουργών Εξωτερικών, Ρομπέρ Σουμάν, κάλεσε τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους σε άνθρακα και χάλυβα ως “το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας”. Η “Διακήρυξη Σουμάν”, όπως είναι γνωστή, είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης και η 9η Μαΐου καθιερώθηκε ως η “Ημέρα της Ευρώπης”, που γιορτάζεται σε όλες τις χώρες με ποικίλες εκδηλώσεις.

Ο καλύτερος τρόπος να εορταστεί η επέτειος αυτή είναι με την παρουσίαση της κολοσσιαίας 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν, το φινάλε της οποίας, ο περίφημος Ύμνος στη Χαρά (An die Freude), καθιερώθηκε το 1985 ως ο επίσημος “Ύμνος της Ευρώπης”.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι: Katharina Leitgeb (σοπράνο), Άννα Αγάθωνος (μέτζο σοπράνο), Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος) και Τάσος Αποστόλου (μπάσος). Εμφανίζεται η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης “Μαίρης Κωνσταντινίδου” (μουσική διδασκαλία χορωδίας:   Μαίρη Κωνσταντινίδου). Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Γεώργιος Βράνος.

Το Κουαρτέτο Όπερας Παρισιού θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 9 Μαΐου σε μια συναυλία με τίτλο French Colors (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Το Κουαρτέτο θα παίζει το Κουαρτέτο Εγχόρδων σε Μι ελάσσονα, Έργο 121 του G. Fauré, το Κουαρτέτο Εγχόρδων σε Σολ ελάσσονα, Έργο 10, L 85 του C. Debussy και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ. 6 της Λ. Τόνια. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιήσει σεμινάριο για τα μέλη της MOYSA (Δωρητής της MOYSA είναι το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"). 

To Κουαρτέτο Όπερας Παρισιού αποτελείται από τους: Frédéric Laroque (1ο βιολί), Cédric Laroque (2ο βιολί), Diederik Suys (βιόλα) και Jean Ferry (βιολοντσέλο).

Η συναυλία πραγματοποιείται σε στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe.

Αφιέρωμα στην πρωταγωνίστρια - κολυμβήτρια Έσθερ Γουίλλιαμς θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης, με υλικό από το προσωπικό του αρχείο, διάρκειας 87 λεπτών, τη Δευτέρα 9 Μαΐου (Μ2 - Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ).

H Έσθερ Γουίλλιαμς ήταν από τις ελάχιστες σταρ του αθλητισμού (όπως ο Τζόννυ Βάισμιλλερ και η Σόνια Χένιε) που έκαναν δυναμική και πολύχρονη καριέρα στη μεγάλη οθόνη. Η Γουίλλιαμς χρησιμοποίησε το ιδιαίτερο ταλέντο της στο κολύμπι σαν μοχλό επιτυχίας στον κινηματογράφο. Οι ταινίες της εντάσσονται στην κατηγορία “ελαφρά ψυχαγωγία” και τα απίστευτα υδατικά μπαλέτα αποδείχθηκαν πόλος έλξης εκατομμυρίων θεατών σ' όλο τον κόσμο.

Στα αποσπάσματα από 17 ταινίες που θα παρακολουθήσουμε, την βλέπουμε να κολυμπάει σε τεράστιες πισίνες, λίμνες, ποτάμια, θάλασσες, μόνη της ή με δεκάδες κολυμβητές ή κολυμβήτριες. Συνολικά λέγεται ότι κολύμπησε 1000 μίλια στις 26 ταινίες της.

Τη θεατρική παράσταση (περφόρμανς) με τίτλο: “Οι Ναυαγοσώστες: Swim or Die, που είναι βασισμένη και εμπνευσμένη από το ναυτικό διήγημα του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα και λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Οι Ναυαγοσώστες, θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό την Τετάρτη 11, Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Μαΐου (Μ2 - Φουαγιέ). 

Ουσιαστικά πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική ανάγνωση και διασκευή του ομότιτλου διηγήματος του Παπαδιαμάντη, που συνδυάζει τον λόγο και τη ζωντανή μουσική με τις χορογραφημένες κολυμβητικές κινήσεις της Ομάδας SWIM OR DIE, καθώς και την εναλλαγή του φυσικού φωτός της ημέρας με τους φωτισμούς της σκηνής. Η παράσταση παντρεύει τη λογοτεχνία με τη θεατρική αφήγηση και την κινησιολογία με τον αθλητισμό.

Το πρωτότυπο κείμενο είναι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ενώ η διασκευή - δραματουργική επεξεργασία του Κωνσταντίνου Ρόδη και του Ιωάννη Κυφωνίδη. Η σκηνοθεσία του Ιωάννη Κυφωνίδη, η μουσική  της Αθηνά Νάννου. Τεχνικός σύμβουλος κολύμβησης είναι ο Νικόλας Ρεπανάς. Ο σχεδιασμός φωτισμών είναι της FashionArt LoveR. Αφηγείται η Αθηνά Νάννου. Ναυαγοσώστες είναι η Ομάδα Κολύμβησης SWIM OR DIE.

Τα παγκοσμίου φήμης Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης επιστρέφουν στην Ελλάδα με έναν εκπληκτικό θίασο χορευτών που συνδυάζουν αρμονικά τις δύο μεγάλες ρωσικές παραδόσεις, το κλασικό μπαλέτο και το καλλιτεχνικό πατινάζ, με το έργο η Ωραία Κοιμωμένη, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαΐου (Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Πρόκειται για μια συμπαραγωγή με την Adam Productions.

Η Ωραία Κοιμωμένη, έργο γνωστό και ως το “Μπαλέτο των Μπαλέτων” του Πιοτρ Ίλιτς Τσαïκόφσκι, ακολουθεί πιστά την αρχική βερσιόν του 1890, ενώ ο Konstantin Rassadin, καταξιωμένος και πολυβραβευμένος Ρώσος χορευτής και χορογράφος, μεταφέρει με απαράμιλλη τέχνη την αυθεντική χορογραφία του Marius Petipa στον πάγο, αντικαθιστώντας τις πουέντ με παγοπέδιλα.

Μέχρι σήμερα Η Ωραία Κοιμωμένη, με τα επιβλητικά σκηνικά και κοστούμια, έχει παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα θέατρα της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Ευρώπης και έχει δεχτεί διθυραμβικές κριτικές τόσο για το άρτιο θέαμα και το υψηλών απαιτήσεων πατινάζ, όσο και για τη μαγεία και την παραμυθένια αίσθηση που εκπέμπει.

Βραδιά χορωδιακής μουσικής με έργα συνθετών του 20ού αιώνα θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 16 Μαΐου η Χορωδία του Ι. Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Η μουσική διεύθυνση είναι της Μαρίας Έμμας Μελιγκοπούλου. Στο πιάνο ο Νίκος Ζαφρανάς και Φανή Καραγιάννη

Οι περισσότεροι συνδέουν τη μουσική του 20ού αιώνα με ατονικά ακούσματα και experimental ήχους. Τα τέσσερα Τμήματα της Χορωδίας του Ι. Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου θα παρουσιάσουν μια εντελώς διαφορετική διάσταση της σύγχρονης χορωδιακής έκφρασης διακεκριμένων συνθετών από τη Δύση, την Ανατολή, τον Βορρά και τον Νότο του πλανήτη μας, συνδυασμένη με αυθεντική χορογραφία και όργανα συνοδείας.

Χορωδιακή μουσική με θέμα την αγάπη, την οικογένεια, τον πόνο, τη χαρά, το παιχνίδι, την προσευχή, όπως την εμπνεύστηκαν σύγχρονοι συνθέτες για να εκφραστεί από τις παιδικές φωνές.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Raoul Grüneis θα εκτελέσει, την Τετάρτη 18 Μαΐου, έργα Beethoven (Συμφωνία Αρ. 5 σε Ντο ελάσσονα, Έργο 67) και I. Moscheles  (Κοντσέρτο για φλάουτο, όμποε και ορχήστρα) (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Σολίστ είναι οι: Albert Pae (φλάουτο) και Sezai Kocabiyik (όμποε). Η συναυλία αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Ελευθέριος Μισιργής θα παρουσιάσει, τη Δευτέρα 23 Μαΐου, ένα Αφιέρωμα στον Franz Liszt, με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Το ρεσιτάλ τελεί υπό την αιγίδα του “Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer”.

Ο Franz Liszt υπήρξε, δίχως άλλο, ένας από τους πλέον προφητικούς μουσουργούς του 19ου αιώνα. Μια πολυσχιδής προσωπικότητα, ένας μάγος και αξεπέραστος ακροβάτης των πλήκτρων, που γοήτευσε και επηρέασε τους σύγχρονους και μεταγενέστερους συνθέτες και πιανίστες, ανοίγοντας νέους δρόμους δημιουργικής έκφρασης. Το ρεσιτάλ περιλαμβάνει σειρά έργων με ιδιαίτερες μουσικές και εντυπωσιακές δεξιοτεχνικές απαιτήσεις, συχνά δυσπρόσιτες ακόμα και για τους δεινότερους βιρτουόζους, μέσα από τα οποία ξεδιπλώνονται διαφορετικές εκφάνσεις της δημιουργικής πορείας του συνθέτη.

Ο Ελευθέριος Μισιργής ανήκει στους εκλεκτότερους ερμηνευτές της γενιάς του, με πολλές εμφανίσεις στο ενεργητικό του. Δεξιοτέχνης πιανίστας, συνθέτης και αυτοσχεδιαστής, έχει κερδίσει τα επαινετικά σχόλια των κριτικών και του κοινού. Τον Δεκέμβριο του 2014 έλαβε το “Βραβείο Gina Bachauer-Νικολάου Δούμπα”-“Κατηγορία Νέου Ανερχόμενου Σολίστ” από το “Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer”.

Ο διακεκριμένος μουσικολόγος - κριτικός μουσικής Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας, ειδικός μελετητής ιδιόγραφων χειρογράφων του συνθέτη, διαβάζει γνωστά και άγνωστα κείμενα γραμμένα από τον ίδιο τον συνθέτη και από επιφανείς συγχρόνους του. Επιχειρεί να φωτίσει με ανάγλυφο τρόπο τις ποικίλες όσο και συναρπαστικές, ενίοτε μάλιστα απόκρυφες, πλευρές της φυσιογνωμίας του Liszt. Tέλος, επιλέγει απεικονίσεις φωτογραφιών και πολύτιμων χειρογράφων, που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του αφιερώματος.

Τα Χρώματα της Μουσικής θα παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με τη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 30 Μαΐου (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Η συναυλία είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης συνεχίζει την πορεία του στον δεύτερο αιώνα λειτουργίας του με έμπνευση, φαντασία, επιμονή και κουράγιο. Οι σταθεροί του στόχοι για υψηλό επίπεδο σπουδών αλλά και μύηση των σπουδαστών του στον θαυμαστό κόσμο της μουσικής, δυνάμωσαν με έναν παράδοξο τρόπο αυτά τα χρόνια της κρίσης. Το Κ.Ω.Θ. διοργανώνει κάθε χρόνο στους χώρους του δεκάδες εκδηλώσεις, συναυλίες, σεμινάρια, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία. Ταυτόχρονα δεν διστάζει να πειραματιστεί με τους τρόπους της μουσικής εκπαίδευσης. Οργανικά συνδεδεμένο με την πόλη, το Κ.Ω.Θ. φροντίζει να δίνει επιπλέον κίνητρα στους σπουδαστές του με συναυλίες εκτός του οικείου χώρου του Ωδείου, συνδράμοντας παράλληλα και σε πολλούς άλλους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Ταυτόχρονα εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του προς τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες και τους πρόσφυγες.

Συμμετέχουν αριστούχοι σπουδαστές του Κ.Ω.Θ. Ακόμη, εμφανίζεται η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης "Μαίρης Κωνσταντινίδου" (μουσική διδασκαλία χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδου). Τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

Τα 80 Χρόνια Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης θα γιορτάσει η Ορχήστρα την Τετάρτη 1 Ιουνίου (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Η συναυλία είναι μια συμπαραγωγή με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Ο Τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φλάουτου "Νέοι Καλλιτέχνες 2016" θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου (Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής) σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός “Νέων Καλλιτεχνών” της Κ.Ο.Θ. έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις όλων, έχοντας φιλοξενήσει τα τελευταία χρόνια πλήθος νέων και ταλαντούχων Ελλήνων καλλιτεχνών. Φέτος ο Διαγωνισμός αφορά στο φλάουτο και θα συγκεντρώσει την αφρόκρεμα των βιρτουόζων του οργάνου, που θα αναμετρηθούν σε 3 γύρους, με αποκορύφωμα τον Τελικό του Διαγωνισμού, όπου οι 3 φιναλίστ θα εκτελέσουν, ενώπιον κριτικής επιτροπής και κοινού, απαιτητικά κοντσέρτα για φλάουτο.

Οι δύο πρώτες φάσεις του Διαγωνισμού είναι ανοιχτές για το κοινό, που μπορεί να απολαύσει από κοντά τους σολίστ του μέλλοντος και να διαπιστώσει το υψηλό τους επίπεδο. Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

Τους πιανίστες του αύριο σε ένα αφιέρωμα στη Ρωσική πιανιστική σχολή θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό τη Δευτέρα 6 Ιουνίου (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Στη συναυλία, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης (Τ.Μ.Ε.Τ.) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα παιχτούν έργα των Glinka, Tchaikovsky, Rachmaninoff, Scriabin, Khachaturian, Prokofiev,Shostakovich, Gubaidulina και Schnittke.

Το 2016 έχει επίσημα κηρυχθεί ως “Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα”. Σε αυτό το πλαίσιο οι δύο χώρες αποβλέπουν στην εμβάθυνση των παραδοσιακών τους σχέσεων φιλίας και την περαιτέρω ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς, με στόχο το αμοιβαίο όφελος των δύο λαών.

Οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό την επίβλεψη των Καθηγητών Βίνιας Τσόπελα, Ούβε Μάτσκε και του Επίκουρου Καθηγητή Ιγκόρ Πέτριν, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα που αποτελεί μια ανασκόπηση της μουσικής για πιάνο των Ρώσων και Σοβιετικών συνθετών, από τον ιδρυτή της περίφημης Ρωσικής Σχολής, Μιχαήλ Γκλίνκα, έως και τη σύγχρονη εποχή. Σολίστ είναι οι: Χρήστος Γεωργουδάκης, Ιάσων Γιαγτζόγλου, Γιάννης Καλούδης, Στέργιος Κουτσώνης, Δημήτριος Μέξης, Ρόζα Μισδραχή, Χρήστος Μπαλένστραβος , Παναγιώτης Νικηταρής, Πωλίνα Πιλιπένκο, Στέργιος Σακελλαρίου, Αναστασία Σταύρου, Γιάννης Σύμκο, Κωνσταντίνος Ταμπάκης, Πέννυ Τσιλιβάκου

Το Σύνολο “Shonorities” παρουσιάζει, την Τρίτη 7 Ιουνίου, ένα πρόγραμμα για τα ιαπωνικά όργανα koto και shō, σε συνδυασμό με γυναικεία φωνή και βιολί (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). To πρόγραμμα, που αποτελείται από μία πρωτότυπη συλλογή έργων ποικίλων τεχνοτροπιών, περιλαμβάνει παραδοσιακή ιαπωνική μουσική με συνοδεία χορού με αυθεντικά ιαπωνικά kimono, νέες μουσικές αναθέσεις καθώς και καθιερωμένα έργα για ποικίλους οργανικούς συνδυασμούς και electronics. Η παραγωγή γίνεται με τη Χορηγία τoυ Japan Foundation και την υποστήριξη της Ιαπωνικής Πρεσβείας και του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου.

Παίζουν οι: Naomi Sato (shō), Makiko Goto (koto), Shie Shoji (τραγούδι) και Aisha Orazbayeva (βιολί). Η μουσική διεύθυνση είναι του Βασίλη Αθανασιάδη. 

 Η ΣΟΔΘ συναντά τη MOYSA την Τετάρτη 8 Ιουνίου σε μια συναυλία γεμάτη νιάτα και μουσική (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και τη MOYSA - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (δωρητής MOYSA είναι το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος") διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Βιολί παίζει η Αναστασία Βαϊνά. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe. 

O Omar Faruk Tekbilek & Friends θα παρουσιάσουν, το Σάββατο 11 Ιουνίου, ένα πρόγραμμα με μουσική από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Αιγαίο, μια μουσική συνάντηση στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης (Μ1 - Αίθουσα Φίλων  Μουσικής). Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Inter Show Productions υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα, ο συνδετικός κρίκος των λαών. Δεν εκπροσωπώ καμιά εθνικότητα όταν παίζω. Θεωρώ ότι η δύναμη της μουσικής ενώνει τους ανθρώπους. Στο άκουσμά της οι έριδες και οι διαφορές εξαφανίζονται και αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο μιλώντας με την ψυχή. Όταν επικοινωνούμε σ' αυτό το επίπεδο, είναι εύκολο να δημιουργηθεί αρμονία και ειρήνη (Omar Faruk Tekbilek).

Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μουσικούς στην Ελλάδα, ένας από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές της ανατολίτικης μουσικής, ένας χαρισματικός οργανοπαίκτης που παίζει νέι, μπαγλαμά, ούτι και κρουστά. Η μουσική του έχει ρίζες βαθιά στην παράδοση, αλλά και σημαντικές επιρροές από σύγχρονα μουσικά ιδιώματα. Η έμπνευσή του απορρέει από τον μυστικισμό, την παράδοση, τον ρομαντισμό και τη φαντασία. Αντιμετωπίζοντας τον εαυτό του σαν αγγελιαφόρο της ειρήνης, επιδιώκει να συνεργάζεται με μουσικούς από διάφορες χώρες.

Η πολυποικιλότητα που διαφαίνεται στη μουσική του τον καθιστά μοναδικό στο είδος του. Έχει συνεργαστεί με πλήθος μουσικών διεθνούς φήμης. Έχει επενδύσει μουσικά πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό: “Η Ελλάδα είναι χώρα έμπνευσης, ιστορίας και λίκνο του πολιτισμού. Η ελληνική κουλτούρα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι αυτός που έχει δημιουργήσει τη γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης. Γι' αυτό και επιθυμούσα να συνεργαστώ με Έλληνες μουσικούς, επειδή η αρμονία της ελληνικής μουσικής είναι σαν μια δεύτερη φωνή που κυλάει στις μελωδίες μου”, έχει πει χαρακτηριστικά.

Η καλλιτεχνική περίοδος κλείνει όπως κάθε χρονιά με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής την Κυριακή 21 Ιουνίου (Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συναντά τη MOYSA (Δωρητής της MOYSA είναι το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"). Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Creative Europe. 

Η Ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται από τις 21 Ιουνίου 1982 στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Πολιτισμού, Ζακ Λανγκ, ο οποίος είχε σκοπό “να βγάλει έξω στους δρόμους όλους τους μουσικούς”. Την αμέσως επόμενη χρονιά 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατέκλυσαν τους χώρους της πόλης, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες κάθε είδους μουσικής, σε μία ανεπανάληπτη γιορτή. Από το 1985 και με αφετηρία την Ελλάδα, στη γιορτή αυτή συμμετέχουν όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, έχοντας φτάσει σήμερα τις είκοσι δύο.

Η ΚΟΘ και ο ΟΜΜΘ γιορτάζουν για μία ακόμη χρονιά μαζί την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, προσφέροντας στο κοινό ενδιαφέρουσες μουσικές προτάσεις



Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνεχίζει να ενισχύει την επικοινωνία του με το κοινό της πόλης. Το site του ( HYPERLINK "http://www.tch.gr/"www.tch.gr) είναι σχεδιασμένο με τρόπο φιλικό στον χρήστη, ώστε να δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το τρέχον πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις, τα σεμινάρια και τις ακροάσεις, αλλά και για τις παλαιότερες παραστάσεις – τόσο μέσα από το αρχείο των προγραμμάτων περασμένων ετών όσο και μέσα από τη μεγάλη, πλέον, συλλογή βίντεο και μικρών ντοκιμαντέρ. Επιπλέον, μέσω του newsletter, της σελίδας του Οργανισμού στο Facebook ( HYPERLINK "http://www.facebook.com/MegaroMousikisThessalonikis"http://www.facebook.com/MegaroMousikisThessalonikis) και του λογαριασμού στο Twitter (@MegaroSalonica), θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση. 

No comments:

Post a Comment