Saturday, July 25, 2015

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ


Οι επιστήμονες μετά από έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μουσικοί ακροατές συνήθως εμπίπτουν σε δύο στρατόπεδα: σε εκείνους που έχουν ενσυναίσθηση και στους συστηματικούς. Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση είναι εκείνοι που τους αρέσει να επικεντρώνονται στα συναισθήματα των ανθρώπων, ενώ οι συστηματικοί προτιμούν να αναλύουν κανόνες και πρότυπα.
«Αν και οι μουσικές επιλογές των ανθρώπων αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, έχουμε ανακαλύψει ότι τα επίπεδα ενσυναίσθησης ενός ατόμου και το στυλ σκέψης προβλέπει τι είδους μουσική τους αρέσει» εξηγεί ο διδακτορικός φοιτητής Ντέιβιντ Γκρίνμπεργκ από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ που ηγήθηκε της μελέτης.
Ερευνητές, όπως αναφέρει το iefimerida, κατά την τελευταία δεκαετία έχουν υποστηρίξει ότι οι μουσικές προτιμήσεις αντικατοπτρίζουν και πιο ρητά χαρακτηριστικά όπως η ηλικία και η προσωπικότητα.
Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες τείνουν να προτιμούν μπλουζ, τζαζ και κλασική μουσική. Από την άλλοι, οι άνθρωποι που είναι εξωστρεφείς και «ευχάριστοι» τείνουν να προτιμούν ποπ, soundtracks, soul, funk, ηλεκτρονική και χορευτική μουσική.
Αλλά η ομάδα του Γκρίνμπεργκ ήθελε να μάθει πώς το «γνωσιακό στυλ» μας επηρεάζει τις μουσικές επιλογές μας.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά μελετών με πάνω από 4.000 συμμετέχοντες κυρίως μέσω της εφαρμογής του Facebook myPersonality.
Η εφαρμογή ζήτησε από τους χρήστες του Facebook να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο ψυχολογίας και αργότερα τους ζητήθηκε να ακούσουν και να βαθμολογήσουν 50 μουσικά κομμάτια.
Οι άνθρωποι που είχαν υψηλή ενσυναίσθηση στο ψυχολογικό τέστ προτιμούσαν μουσικές όπως η RnB, χαλαρή ροκ και σύγχρονα ενήλικα στυλ μουσικής. Επίσης προτιμούσαν και πιο «ανεπιτήδευτη μουσική» όπως folk ή Ευρωπαϊκή ποπ. Αντίθετα, αντιπαθούσαν την έντονη μουσική, όπως το πανκ και το χέβι μέταλ
Αντίθετα, οι άνθρωποι που αποδείχθηκαν πιο συστηματικοί προτιμούσαν την έντονη μουσική, αλλά δεν τους άρεσαν τα πιο ήρεμα είδη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης διαφοροποιήσεις ακόμη και μέσα σε καθορισμένα είδη: πχ οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση προτιμούσαν την ώριμη ανεπιτήδευτη τζαζ, ενώ οι συστηματικοί την έντονη, πολύπλοκη και avant-garde τζαζ.
Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν σε βάθος και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν έντονη ενσυναίσθηση προτιμούσαν μουσική με χαμηλή ενέργεια, ήπια, στοχαστικά, αισθησιακά και ζεστά στοιχεία. Επίσης προτιμούσαν τα αρνητικά συναισθήματα ή το συναισθηματικό βάθος στους στίχους. Αντίθετα οι συστηματικοί προτιμούν μουσική υψηλής ενέργειας, δυνατή, έντονη με συναρπαστικά στοιχεία.
Ο Ντέιβιντ Γκρίνμπεργκ, που είναι επίσης και επαγγελματίας σαξοφονίστας, πιστεύει ότι η έρευνα του μπορεί να βρει εφαρμογή στην μουσική βιομηχανία: «Πολλά χρήματα καταναλώνονται για αλγόριθμους που διαλέγουν τα είδη μουσικής όπως το Spotify και το Apple Music. Γνωρίζοντας όμως τον τρόπο σκέψης ενός ατόμου, οι υπηρεσίες αυτές θα μπορούσαν στο μέλλον να είναι σε θέση να τελειοποιήσουν τις μουσικές προτάσεις τους για ένα άτομο»

No comments:

Post a Comment