Tuesday, February 25, 2014

ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΖΟΡΕΣ ΜΕ ΦΟΥΣΚΩΤΟ


Πάνω από 3.000 ναυτικά μίλια χωρίζουν την Ελλάδα από τις Αζόρες: Μεσόγειος κι Ατλαντικός, απέραντη θάλασσα.   Όμως για τρεις Έλληνες θαλασσοπόρους, που βάζουν πλώρη για ένα  μεγάλο εγχείρημα αυτό το καλοκαίρι, η θάλασσα δεν χωρίζει τόπους, αλλά  ενώνει. 
Η  Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014  θέτει υπό την αιγίδα της αυτό το εγχείρημα που σκοπό έχει να μεταφέρει το μήνυμα «Η Μεσόγειος μας ενώνει».  Τρεις έμπειροι θαλασσοπόροι σκοπεύουν να διανύσουν πάνω σε ένα φουσκωτό σκάφος δέκα μέτρων, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, την απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Αζόρες, εγχείρημα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στα χρονικά.
Αφετηρία του μεγάλου ταξιδιού θα αποτελέσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τελικό προορισμό η Πόντα Ντελγκάδα, το μεγαλύτερο λιμάνι και  πρωτεύουσα του νησιωτικού συμπλέγματος των Αζορών. Οι ενδιάμεσοι σταθμοί είναι μετρημένοι:   η Νάπολη, η Μασσαλία, η Βαρκελώνη, η Λισαβόνα.  
Το ταξίδι προγραμματίζεται να ξεκινήσει  στις 23 Ιουλίου 2014 από τη Θεσσαλονίκη και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί έως τις 20 με 25 Αυγούστου, αναλόγως και των καιρικών συνθηκών. Το τελευταίο  τμήμα του ταξιδιού είναι και το πιο δύσκολο, καθώς αφορά  τον διάπλου του Ατλαντικού ωκεανού από την Πορτογαλία έως τις Αζόρες.  Για να καλύψουν το τμήμα αυτό (πάνω από 800 ναυτικά μίλια) οι  συντελεστές του ταξιδιού υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν δύο ημέρες και δύο νύχτες, χωρίς μάλιστα να έχουν τη δυνατότητα ανεφοδιασμού σε καύσιμα. Ο εξαιρετικός αυτός συνδυασμός  παραγόντων δυσκολίας  κάνει το ταξίδι Ελλάδα – Αζόρες   ένα από τα κορυφαία θαλασσινά γεγονότα του 2014 σε όλη την Ευρώπη.  
Πληροφορίες για το ταξίδι:

 HYPERLINK "http://ribadventure.gr/" http://ribadventure.gr/

No comments:

Post a Comment