Wednesday, February 19, 2014

ΣΗΜΕΡΑ-19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

   1473: γεννιέται στην Πολωνία ο πατέρας της μοντέρνας αστρονομίας Νικόλαος Κοπέρνικος, που υπήρξε ο πρώτος Ευρωπαίος επιστήμονας των νεότερων χρόνων, που υποστήριξε ότι, οι Γη και οι υπόλοιποι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο. 

   1660: γεννιέται ο μεγάλος Γερμανός γιατρός και χημικός Φρειδερίκος Χόφμαν. Έγραψε μελέτες για θέματα παιδιατρικής και μετεωρολογίας ενώ ήταν ο πρώτος, που περιέγραψε τον ρυθμιστικό ρόλο του ανθρώπινου νευρικού συστήματος. 

   1674: Αγγλία και Ολλανδία, τερματίζοντας τον Τρίτο Αγγλο-Ολλανδικό Πόλεμο, υπογράφουν τη συνθήκη του Westminster, με την οποία η αποικία των Ολλανδών, το Νέο ’Αμστερνταμ περνά στα χέρια των Εγγλέζων, που την ονομάζουν Νέα Υόρκη. 

   1800: ο Ναπολέων Βοναπάρτης χρήζει τον εαυτό του Πρώτο Ύπατο της Γαλλίας. 

   1861: η Ρωσία καταργεί με νόμο το τελευταίο προπύργιο της φεουδαρχίας, την δουλοπαροικία. 

   1876: γεννιέται ο διάσημος Ρουμάνος γλύπτης Κονσταντίν Μπρανούσι. 

   1877: γεννιέται ο Γερμανός πρωτοπόρος ζωγράφος Γκάμπριελ Μούντερ, που μαζί με τον Βασίλι Καντίνσκι και άλλους ζωγράφους ιδρύσαν την ομάδα Blue Riders. 

   1878: ο Τόμας Έντισον κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την εφεύρεση του φωνόγραφου. 

   1881: η πολιτεία Κάνσας των ΗΠΑ, απαγορεύει την χρήση αλκοόλ. 

   1900: γεννιέται στη Σμύρνη ο μεγάλος Έλληνας νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης. 

   1902: καθίσταται υποχρεωτικός στη Γαλλία ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς. 

   1908: εισάγεται η δημοτική γλώσσα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων ενώ διαιρείται η Φιλοσοφική Σχολή. Παραιτούνται μέλη των επιτροπών κρίσης διδακτικών βιβλίων. 

   1909: παραιτείται ο υπουργός Οικονομικών Δημήτριος Γούναρης, μετά την αποδοκιμασία των απόψεων του για την οικονομική πολιτική. Τον διαδέχεται ο Νίκος Καλογερόπουλος. 

   1910: εγκαινιάζεται το Old Trafford με τον αγώνα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ (3-4). 

   1911: Έλληνες και Τούρκοι αξιωματικοί συναντώνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα με σκοπό να εξετάσουν τα πρόσφατα συνοριακά επεισόδια. 

   1912: γεννιέται στο Κάνσας των ΗΠΑ ο πρωτοπόρος της τζαζ μουσικής Σταν Κέντον. 

   1912: οι Νεότουρκοι απελαύνουν Έλληνες δημοσιογράφους από την Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι, δρουν διασπαστικά στις τάξεις των εθνοτήτων της αυτοκρατορίας. 

   1913: εκδηλώνεται απόπειρα, με έκρηξη βόμβας στο εξοχικό του Λόυντ Τζόρτζ, αρχηγού του βρετανικού κόμματος των Φιλελευθέρων από σουφραζέτες. 

   1919: σημειώνεται στη Γαλλία, αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του πρωθυπουργού Κλεμανσό. 

   1924: γεννιέται ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Λι Μάρβιν. 

   1924: στις ΗΠΑ, το Εφετείο της Νέας Υόρκης επικυρώνει το νόμο κατά των κυνηγών κεφαλών. 

   1928: ολοκληρώνονται οι 2οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σεν Μόριτς, όπου πήραν μέρος 468 αθλητές και 27 αθλήτριες από 25 χώρες σε 13 αθλήματα. Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 11 του μήνα. 

   1932: ανεξαρτητοποιείται η Μαντζουρία. 

   1932: σύμφωνα με τη νέα αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης Βενιζέλου, θα πραγματοποιηθεί διανομή νέων γαιών στους ακτήμονες και θα λαμβάνουν μέριμνα για τη στέγασή τους. 

   1940: γεννιέται στο Ντιτρόιτ ο τραγουδιστής της σόουλ Σμόκυ Ρόμπινσον. 

   1946: γεννιέται η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Κάρεν Σίλκγουντ. Πεθαίνει το 1974 κάτω από περίεργες συνθήκες σε αυτοκινητικό δυστύχημα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της για σημαντικές παραβιάσεις των κανόνων προστασίας στο πυρηνικό εργαστήριο, που δούλευε ως εργάτρια. Η ζωή της έγινε ταινία το 1983. 

   1949: ο Εζρα Πάουντ, αν και έγκλειστος σε φυλακή κατηγορούμενος για προδοσία, κερδίζει το πρώτο βραβείο για την καλύτερη ποιητική συλλογή, που εκδόθηκε το 1948. 

   1951: πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας και νομπελίστας, Αντρέ Ζιντ. 

   1954: γεννιέται ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Σόκρατες. 

   1954: η αυτοκινητοβιομηχανία FORD βγάζει το σπορ μοντέλο Thunderbird, με κινητήρα V-8. 

   1956: οι Ελληνίδες ψηφίζουν για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές. 

   1957: γεννιέται ο Αυστριακός ροκ τραγουδιστής Φάλκο. 

   1959: υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας η συμφωνία για την Κύπρο, με την οποία ιδρύεται ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, με Ελληνοκύπριο Πρόεδρο και Τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο. 

   1961: στο Κάιρο της Αιγύπτου, φοιτητές λεηλατούν τη βελγική πρεσβεία, μετά τη γνωστοποίηση της δολοφονίας του πρωθυπουργού Λουμούμπα στο Κονγκό. 

   1962: πεθαίνει στο Μαϊάμι των ΗΠΑ ο διάσημος γιατρός - ογκολόγος Γεώργιος Παπανικολάου, δημιουργός του Τεστ-Παπ, που ανιχνεύει τις αλλοιώσεις, που προκαλεί ο καρκίνος της μήτρας. 

   1963: ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι δηλώνει ότι, η Σοβιετική Ένωση είχε συμφωνήσει να αποσύρει αρκετούς από τους στρατιώτες της, που βρίσκονται στην Κούβα μέχρι τις 15 Μαρτίου. 

   1964: ορκίζεται στα Ανάκτορα η νέα Κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. 

   1964: πεθαίνει ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού Γιώργος Καλαφάτης. 

   1967: γεννιέται στο Πουέρτο Ρίκο ο ηθοποιός Μπενίσιο ντελ Τόρο. 

   1969: στο Ιράκ, εκτελούνται επτά άτομα με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ. 

   1970: πεθαίνει στην Αθήνα σε ηλικία 83 ετών ο ηθοποιός Χριστόφορος Νέζερ, αξεπέραστος ερμηνευτής μολιερικών ρόλων. 

   1977: ο Στίβι Γουόντερ κερδίζει δύο βραβεία Γκράμι. 

   1980: πεθαίνει ο Αυστραλός τραγουδιστής και κιθαρίστας του Hard rock συγκροτήματος AC/DC Μπον Σκοτ. 

   1982: το κόμμα Φιάνα Φέιλ κερδίζει τις εκλογές στην Ιρλανδία. 

   1984: τα δίδυμα αδέρφια Phil και Steve Maher από τις ΗΠΑ γίνονται τα πρώτα αδέρφια, που ανεβαίνουν στο βάθρο του ίδιου ολυμπιακού αγωνίσματος, όταν κατακτούν το χρυσό και το αργυρό μετάλλιο στο slalom στο Σεράγεβο. 

   1985: ο Μίκυ Μάους γίνεται δεκτός στη Κίνα. 

   1985: στη Νότια Αφρική, οκτώ άτομα σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται σε αψιμαχίες με την αστυνομία. Οι ταραχές προκλήθηκαν όταν η κυβέρνηση πρότεινε σε 100.000 μαύρους κατοίκους να αφήσουν τα σπίτια τους και να κατοικήσουν σε μια νέα περιοχή από άγονους αμμόλοφους. 

   1985: το NFL (ράγκμπι) προσθέτει 6ο διαιτητή. 

   1986: η αμερικανική Γερουσία μετά από 37 χρόνια αναμονής ψηφίζει τη συνθήκη, που απαγορεύει τις γενοκτονίες. 

   1986: η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει τον διαστημικό σταθμό Μιρ. 

   1991: ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Σααντούν Χαμάντι δηλώνει ότι, οι νεκροί από τον Πόλεμο του Κόλπου φτάνουν τους 20.000. 

   1991: χιόνι πέφτει στην έρημο Σαχάρα, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια. 

   1992: η Βόννη ανακοινώνει ότι, χαρίζει το μισό του πολωνικού χρέους προς τη Γερμανία, το οποίο υπολογίζεται σε 9,1 δισ. μάρκα. 

   1992: κατά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και μουσουλμάνων μαχητών στο νότιο Λίβανο, σκοτώνονται τουλάχιστον τέσσερα άτομα. 

   1992: ο ’Αλαν Σίρερ σκοράρει στο ντεμπούτο του με την εθνική Αγγλίας εναντίον της Γαλλίας στο Γουέμπλεϊ. Η Αγγλία θα κερδίσει με 2-0 και αυτή θα είναι η πρώτη ήττα της Γαλλίας σε 20 αγώνες. 

   1992: "στις ΗΠΑ, οι ταινίες ""Μπάγκσι"", ""JFK"", ""Ο Πρίγκιπας της Παλίρροιας"", ""Η Σιωπή των Αμνών"" και ""Η Ωραία και το Τέρας"", προτείνονται για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας." 

   1993: πλοίο, που μεταφέρει 1.500 επιβάτες πέφτει σε θύελλα και ναυαγεί στα ανοιχτά της Αϊτής. Από τους επιβαίνοντες διασώζονται μόνο 285 άτομα. 

   1993: τα Σκόπια ζητούν από την Ελλάδα την άδεια να ανοίξουν προξενείο στην Αθήνα. 

   1994: "η Αμερικανίδα Bonny Blair κατακτά το τέταρτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας της όταν κερδίζει την κούρσα των 500μ speed-skating σε χρόνο ρεκόρ 39.25"" στο Λιλεχάμερ της Νορβηγίας" 

   1994: στη Νότια Αφρική, ένοπλοι σκοτώνουν στην επαρχία Νατάλ 18 νέους, μέλη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, οι οποίοι μετείχαν σε εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την εκπαίδευση των μαύρων ψηφοφόρων, ενόψει των προγραμματισμένων για τον Απρίλιο πρώτων ελεύθερων εκλογών στη χώρα. 

   1994: στην Ιταλία, οι δικαστικές αρχές ανακοινώνουν ότι, έχουν κατασχεθεί 900 εκατ. δολάρια από την περιουσία της Μαφίας. 

   1995: στην Τουρκία, δύο από τα τρία σοσιαλδημοκρατικά κόμματα συγχωνεύονται σε ενιαίο σχηματισμό, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Λαού, με πρόεδρο τον πρώην ΥΠΕΞ Χικμέτ Τσετίν. 

   1995: στο Μεξικό, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές εκφράζουν την υποστήριξή τους στους Ζαπατίστας. 

   1996: πεθαίνει στις ΗΠΑ ο μουσικός των μπλουζ, Γουόλτερ Μπράουνι ΜακΓκι, σε ηλικία 80 ετών. 

   1997: στην Κίνα, πεθαίνει σε ηλικία 93 χρονών ο γ.γ. του ΚΚ της Κίνας Ντενγκ Ζιαοπίνγκ. 

   2000: "η FIFA δίνει την άδεια στην Βρετανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να χρησιμοποιήσει τον ""κανόνα διαφωνίας των 10 γιαρδών"" από τη νέα αγωνιστική περίοδο. Σύμφωνα με τον κανόνα αυτό, που εφαρμόζεται σε αγώνες ράγκμπι, όταν ο διαιτητής αντιμετωπίζει διαμαρτυρίες παικτών έχει το δικαίωμα να στήσει την μπάλα 10 γιάρδες πιο μπροστά από το υποδειγμένο σημείο προς το αντίπαλο τέρμα." 

   2000: περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι παρακολουθούν την πρώτη ζωντανή μετάδοση 3 πρώτων ευρωπαϊκών ιπποδρομιών του ’Ασκοτ μέσω διαδικτύου. 

   2002: αναταραχή σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και όργιο φημών προκαλεί η δίωξη κατά του Σωκράτη Κόκκαλη για πέντε κακουργηματικές πράξεις. Οι διώξεις, μεταξύ άλλων αφορούν τη διενέργεια κατασκοπείας και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι μετοχές των εταιρειών του Σωκράτη Κόκκαλη κάνουν βουτιά στο Χρηματιστήριο. Με δήλωση του αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη σε οποιουδήποτε είδους αξιόποινες πράξεις. 

   2002: το διαστημικό εξερευνητικό όχημα των ΗΠΑ Αρειανή Οδύσσεια 2001 ξεκινά την χαρτογράφηση της επιφάνειας του πλανήτη ’Αρη

No comments:

Post a Comment