Το Χριστόψωμο
Έθιμο,που ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. ΤοΧριστόψωμο, είναι το ψωμί του αγρότη, που ζυμώνεται με τα καλύτερα υλικά καιστολίζεται με λογής λογής πλουμίδια. Κυρίαρχο διακοσμητικό στοιχείο ο σταυρός,που χωρίζει το ψωμί σε 4 κομμάτια. Στο διάκοσμο, συνήθως, μπαίνουν καρύδια και αμύγδαλα. Οι νοικοκυρές κυλούσαν το χριστόψωμο πάνω στο τραπέζι. Αν το χριστόψωμο έπεφτε ανάποδα, τότε θα πήγαινε άσχημα η χρονιά, διαφορετικά θεωρούσαν ότι θα πήγαιναν όλα καλά κατά τη διάρκεια του χρόνου. Στη Σπάρτη το Χριστόψωμο δεν έχει σχήμα καρβελιού αλλά σταυρού.
Το πάντρεμα της φωτιάς
Τοπάντρεμα της φωτιάς γίνεται την παραμονή των Χριστουγέννων, κατά τις ώρες του ηλιοβασιλέμματος, στο τζάκι του σπιτιού. Κάθε είδος ξύλου που φυτρώνει στο χωριό, θα λάβει μέρος στο πάντρεμα της φωτιάς. Την πρώτη θέση μέσα στο πανηγύρι του παντρέματος της φωτιάς, κατέχει το πουρνάρι, ο κέδρος κ.ά. Τη στάχτη της φωτιάς αυτής, κρατάνεοι γυναίκες μέχρι την ημέρα των Φώτων, οπότε με αυτή φροντίζουν τα δέντρα του σπιτιού.
Αξιοπαρατήρητο είναι το πάντρεμα της φωτιάς από μέρους των τσοπάνηδων. Οι τσοπάνηδες βέβαιοι, ότι κατά την ώρα του παντρέματος της φωτιάς, θα λείπουν από το σπίτι, σκέφθηκαν να γιορτάσουν το πανηγύρι αυτό όλοι μαζί στην ύπαιθρο. Από την προηγούμενη μέρα λοιπόν,κατέρχονται σε κοινή συμφωνία για τον καθορισμό της τοποθεσίας, όπου θα γίνει το πάντρεμα της φωτιάς. Έτσι λοιπόν την κατάλληλη ώρα ανάβουν θεόρατες φωτιές, αφού όλοι μαζί φρόντισαν να λάβει μέρος στο πάντρεμα της φωτιάς κάθε λογής ξύλο τηςπεριοχής. Σε λίγο θ' αρχίσουν τα πηδήματα πάνω από τη φωτιά, για να μπορέσουν έτσι και οι υγιείς να διατηρήσουν την υγεία τους αμείωτη όλο το χρόνο και οι ασθενείς να μπορέσουν έτσι με το πήδημα αυτής της φωτιάς, να αναλάβουν τηνχαμένη τους υγεία. Τόση δε προσοχή δίνεται στο σημείο αυτό, ώστε πολλοί άνθρωποι, αφήνουν το πάντρεμα της φωτιάς στο σπίτι και καταφεύγουν στην ύπαιθρο, για να πηδήσουν την παντρεμένη φωτιά και να αναλάβουν με τον τρόπο αυτό την υγεία.
No comments:
Post a Comment