Tuesday, December 24, 2013

ΑΝΤΡΙΟΥΣ ΣΙΣΤΕΡΣ-ΤΟ ΝΟ1 ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΓΚΡΟΥΠ ΤΟΥ '40

Αδελφές Ανδρέου -Οι τρεις πανέμορφες Ελληνίδες που τραγούδησαν τα πιο συγκλονιστικά μπούγκι-μπούγκι στον Μεσοπόλεμο [βίντεο]

ΗΤΑΝ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ Π.ΑΝΔΡΕΟΥ

Οι Ελληνίδες Andrews Sisters υπήρξαν κάτι περισσότερο από ένα Μουσικό Τρίο. Δημιούργησαν ένα θρύλο με τα εύθυμα τραγούδια και την αισιοδοξία τους, δίνοντας ελπίδα σε ένα ολόκληρο έθνος, που προσπαθούσε να ξεπεράσει τα δεινά του πολέμου. Έγιναν το είδωλο του Αμερικανικού στρατού.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε ευγενικά στο ΜΠΕ ο Κώστας Παππάς από τον Καναδά, στα χρόνια πριν και μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο δεν υπήρξαν μεγαλύτερες φωνές από εκείνες των Andrews Sisters, που έγιναν το πρώτο γυναικείο συγκρότημα όλων των εποχών φτάνοντας σε πωλήσεις τα 100 εκατομμύρια δίσκους.
Η Maxine-Αγγελική, η Laverne -Σοφία και η Patty-Μαρία Andrews είχαν περισσότερες δικές τους επιτυχίες στα πρώτα 10 top ακόμα και από τον Elvis και τους Beatles.
Κατά τη διάρκεια της 30ετούς καριέρας τους έκαναν περίπου 600 ηχογραφήσεις, έπαιξαν σε 17 ταινίες του Hollywood και κέρδισαν 9 χρυσούς δίσκους. Εμφανίστηκαν σε αναρίθμητα TV και Radio shows, όπως του Abbot and Costello, Lucille Ball show, Bob Hope show, Broadway shows και άλλα. Διέπρεψαν στην εποχή του σουίνγκ, του boogie-boogie  και ένα δικό τους στυλ της Dixieland jazz, επηρεασμένη από το west.
Ελληνίδες της Μινεσότα
Κόρες του Έλληνα Πήτερ Ανδρέου και της Νορβηγίδας Όλγα Σόλυ οι τρεις αδελφές γεννήθηκαν στη δεκαετία του 20΄ στην Μινεάπολη της Μινεσότα.. Ο Πήτερ, που διατηρούσε Ελληνικό καφενείο στην πόλη, υπήρξε ένας αυστηρός τυπικός Έλληνας πατέρας. Αντιδρούσε έντονα στην απόφαση των κοριτσιών του να ακολουθήσουν καλλιτεχνική καριέρα, αφού το όνειρό του ήταν να τις δει, πριν κλείσει τα μάτια του, γραμματείς επιχειρήσεων, επάγγελμα που θεωρούσε πιο αξιοπρεπές από εκείνο της τραγουδίστριας.
Πάρτες στο σπίτι, κουνιούνται υπερβολικά!
Η Patty ήταν εκείνη που σε ηλικία 14 ετών το 1932 παρέσυρε τις άλλες δύο στην αναζήτηση της επιτυχίας. Οι ατέρμονες ώρες προετοιμασίας, πολλές φορές χωρίς φαΐ και σε φτηνά ξενοδοχεία, δεν τις πτοεί. Δεν το βάζουν κάτω ακόμα όταν κάποιος παραγωγός, ονόματι Bernie Pollack, προτρέπει την μητέρα τους να πάρει τα κορίτσια στο σπίτι, γιατί «τραγουδούν πολύ δυνατά και κουνιούνται υπερβολικά».
Η τύχη ήταν όμως με το μέρος τους. Βρήκαν δουλειά για ένα μόνο Σάββατο στο Edison Hotel στη Νέα Υόρκη, στην ορχήστρα του Billy Swanson. Εκείνο το βράδυ έτυχε να τις ακούσει στο ραδιόφωνο μέσα στο ταξί ο David Kapp, αδελφός του Jack Kapp, πρόεδρου της νέας δισκογραφικής εταιρίας Decca Records. Ο Jack Kapp έστειλε τον συνεργάτη του Lou Levy στο Edison Hotel και κάλεσε τις αδελφές.
Τραγούδησαν αντί για την Ελα Φιτζέραλντ
Το 1937 οι αδελφές έκαναν το μεγάλο τους ντεμπούτο και ως Andrews Sisters έγραψαν ιστορία μέσα σε μια βραδιά, αφού έπεισαν τον Sammy Cahn να ερμηνεύσουν το τραγούδι Βei Mir, που προοριζόταν για την διάσημη Ella Fitzgerald.
«Συνέβη κάτι ανεπανάληπτο στην ιστορία της μουσικής», γράφει ο στιχουργός του τραγουδιού Saul Chaplin.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε στα τέλη του 1937. Παίχτηκε 15 φορές στο Ραδιοφωνικό σταθμό την παραμονή του νέου έτους και πριν να βγει ο χρόνος οι πωλήσεις έφτασαν από τις 7.000 δίσκους την Παρασκευή, στις 75.000 την επόμενη Δευτέρα και στις 350.000 σε ένα μήνα. Οι αδελφές ανακάλυψαν ότι το τραγούδι τους έγινε επιτυχία ένα κρύο πρωινό του Γενάρη του 1938, όταν στη 45 street και Broadway avenue η αστυνομία αναγκάστηκε να σταματήσει την κυκλοφορία, αφού έξω από το δισκοπωλείο, που υπήρχε εκεί, γινόταν το αδιαχώρητο από θαυμαστές που ζητούσαν να ακούσουν ξανά και ξανά το Βei Mir.
Εγιναν πλούσιες με ένα τραγούδι
Το Bei Mir μεταφράστηκε σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Παίχτηκε και στη Ναζιστική Γερμανία μέχρι που ανακαλύφτηκε ότι οι δημιουργοί ήταν Εβραίοι και απαγορεύτηκε. Από τότε το Τρίο έγινε περιζήτητο. Τραγούδησε στο περίφημο Paramount theater στους 42 δρόμους της Νέας Υόρκης όπου σύμφωνα με το «Newsweek», έκανε καθημερινά, κατά λαϊκή απαίτηση, περισσότερες εμφανίσεις από κάθε άλλο καλλιτέχνη που τραγούδησε εκεί, φτάνοντας στις 13 σε μία ημέρα.
Το 1940 οι αδελφές ήταν τόσο δημοφιλείς που ο μισθός τους έφτανε στα 20.000 δολάρια την εβδομάδα, όταν ένα καινούργιο αυτοκίνητο κόστιζε 500-600 δολάρια και ο μέσος μηνιαίως μισθός ήταν 50 δολάρια. Τα τραγούδια τους έμεναν για 10-20 εβδομάδες στην πρώτη θέση, όσο για το θρυλικό Βei Mir μέχρι το 1950 πούλησε 14 εκατομμύρια δίσκους.
Η οικογένεια Ανδρέου ήταν πολύ δεμένη, με τον αυστηρό Έλληνα πατέρα να κρατάει τα ηνία. Με το θάνατό του το τρίο διαλύθηκε το 1954 για δύο χρόνια. Στο μεταξύ άλλα τρίο είχαν μπει στη μουσική αρένα, αλλά οι αδελφές διέπρεψαν ξανά μέχρι και το 1967, όταν η Laverne πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 55 ετών. Τα χρόνια πέρασαν, οι δύο αδελφές Patty και Maxine εμφανίζονταν σποραδικά μέχρι και το 1990.

No comments:

Post a Comment