Tuesday, December 31, 2013

Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΚ


Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης, κλασικά, στο ΡΙΚ

Ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ διευθύνει τη φετινή συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης στην καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία το μεσημέρι της 1ης Ιανουαρίου, που θα μεταδίδει ζωντανά το ΡΙΚ1.
Είναι μια από τις πιο κλασικές εικόνες μόλις ξυπνήσουμε το πρωί της πρώτης μέρας του νέου χρόνου: η τηλεοπτική μετάδοση της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης είναι και φέτος γεγονός, και δη υπό την διεύθυνση του Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ.
Δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε ενενήντα χώρες του κόσμου, και στην Κύπρο, θα υποδεχθούν το νέο χρόνο με την παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία στις μικρές τους οθόνες το μεσημέρι της 1ης Ιανουαρίου, σε απευθείας μετάδοση από την «χρυσοποίκιλτη» αίθουσα του Μεγάρου Φίλων Μουσικής, στη Βιέννη. Η αίθουσα είχε δωριθεί από τον Έλληνα μαικήνα των τεχνών Νικόλαο Δούμπα.
Τη Φιλαρμονική της Βιέννης θα διευθύνει φέτος για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, ο διάσημος αρχιμουσικός Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, ο οποίος διατελεί σήμερα γενικός μουσικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας του Βερολίνου και μουσικός διευθυντής της Σκάλας του Μιλάνου.
Ο Μπάρενμποϊμ είχε διευθύνει ξανά την Φιλαρμονική την 1η Ιανουαρίου 2009 αλλά είχε συνεργαστεί για πρώτη φορά με το διάσημο σχήμα το 1965.
Tα εισιτήρια για την εν λόγω συναυλία ξεκινούν από τα 30 και φτάνουν μέχρι τα 940 ευρώ.
Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη ώστε ήδη στην επίσημη ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής της Βιέννης ανακοινώθηκε ότι η πώληση εισιτηρίων για την συναυλία της 1ης Ιανουαρίου 2015 θα ξεκινήσει από τις 2 μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2014…!

Στράους με καινοτομία
Ακολουθώντας τη μακρά παράδοση επτά δεκαετιών, η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία είναι αφιερωμένη στη μουσική δυναστεία των Στράους: για το φετινό πρόγραμμα έχει ληφθεί υπόψη η 150ή επέτειος (την 11η Ιουνίου του 2014) της γέννησης του Ρίχαρντ Στράους, όπως επίσης και η 100ή επέτειος (τον Αύγουστο του 2014) από το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ θα θέσει στο επίκεντρο του προγράμματος της συναυλίας τα έργα των Αυστριακών κορυφαίων μουσουργών Στράους, από τα βαλς, τις γρήγορες πόλκες μέχρι τα μαρς-εμβατήρια. Καινοτομώντας, πάντως, αντί για τα χαρακτηριστικότερα έργα του πατέρα και του υιού Γιόχαν Στράους, θα παρουσιάσει περισσότερο τον λιγότερο γνωστό αδελφό Γιόζεφ Στράους, με επτά έργα του. Στο ρεπερτόριο περιλαμβάνονται επτά έργα του υιού και δύο έργα του πατέρα Γιόχαν Στράους.
Στη συναυλία -η οποία θα μεταδοθεί για 56η συνεχή χρονιά από τη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση σε συνολικά 90 χώρες του κόσμου- θα ακουστούν επίσης έργα των Ρίχαρντ Στράους, Γιόζεφ Λάνερ, Γιόζεφ Χέλμερσμπεργκερ και Λέο Ντελίμπ.
Όπως σημείωσε στην παρουσίαση του προγράμματος ο διευθυντής της Φιλαρμονικής της Βιέννης, Κλέμενς Χέλσμπεργκ, παραχωρώντας τη διεύθυνση της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας στον Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, η Φιλαρμονική τιμά την 25χρονη συνεργασία της με τον Aργεντινοϊσραηλινό μαέστρο και χαιρετίζει τις άοκνες προσπάθειές του για την ειρήνη: ως γνωστό, ο Μπάρενμποϊμ αγωνίζεται εδώ και χρόνια για τη συμφιλίωση στη Μέση Ανατολή, μέσα από τη δουλειά του με την «West-Eastern Divan Orchestra» στην οποία συμμετέχουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μουσικοί.

Από το ΡΙΚ1
Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου θα μεταδώσει και φέτος από το ΡΙΚ1 την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, στις 12:15. Η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση έχει φροντίσει ώστε εκτός από την συναυλία, να παρουσιάζεται ενδιάμεσα ζωντανή εικόνα από το φημισμένο Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας Βιέννης που φέτος θα χορεύει στο πρόσφατα ανακαινισθέν βιεννέζικο ανάκτορο «Λίχτενσταϊν».

No comments:

Post a Comment