Μόλις λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Νίκου Κοεμτζή, έφυγε από τη ζωή και ο άνθρωπος που πέρασε στο σελιλόιντ την "παραγγελιά" του. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Παύλος Τάσιος "έσβησε" χθες το πρωί, σε ηλικία 69 ετών.
Ο Παύλος Τάσιος είναι από εκείνους του κινηματογραφιστές που έθεσαν στη δεκαετία του 1970 τις βάσεις του νέου ελληνικού κινηματογράφου. Στις συνολικά δώδεκα ταινίες που γύρισε, είχε στο κέντρο του ενδιαφέροντός του κοινωνικά θέματα. Σε κάποιες επικεντρώθηκε σε περιθωριακούς τύπους με ακραίες συμπεριφορές, όπως στην "Παραγγελιά", την πρώτη του μεγάλη εμπορική ταινία, το 1980, στην οποία με ρεαλισμό και δύναμη επιχείρησε μια εμβάθυνση στα ευρύτερα κοινωνικά αίτια που οδήγησαν τον Κοεμτζή (Αντώνης Αντωνίου) στην πράξη δολοφονίας (Δεύτερη Καλύτερη Ταινία και τέσσερα επιπλέον βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης). Αλλά και η ψυχολογική κομεντί "Νοκ άουτ" (1986), που τιμήθηκε με Βραβεία Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας, περιστρέφεται γύρω έναν απελπισμένο νέο ηθοποιό (Γ. Κιμούλης) ο οποίος, περνώντας επαγγελματική και υπαρξιακή κρίση, θέλει να αυτοκτονήσει.
Γεννημένος το 1942 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, με σπουδές στην Κινηματογραφική Σχολή Σταυράκου, ο Παύλος Τάσιος, μετά 50 ταινίες ως βοηθός σκηνοθέτη και 10 ως διευθυντής φωτογραφίας πέρασε στη σκηνοθεσία το 1965 με την "Φτωχολογιά". Οι ταινίες του, μέχρι το 1968, "Παράνομοι πόθοι", "Χαμένη ευτυχία", "Αντίζηλοι" και "Πληγωμένα νιάτα" ακολούθησαν τις φόρμες του εμπορικού σινεμά της εποχής. Η στροφή έγινε το 1972, με το "Ναι μεν, αλλά...", μια ψυχογραφία με φρεσκάδα και δυναμισμό γύρω από το αδιέξοδο ενός νέου από την επαρχία που δεν καταφέρνει να ενταχθεί στη ζωή της πόλης και αυτοκαταστρέφεται. Ο Τάσιος απέσπασε ευμενή σχόλια και το Βραβείο Σεναρίου στο ΦΕΚΘ. Η αναγνώριση ήρθε με την κοινωνική σάτιρα "Το βαρύ πεπόνι", που σάρωσε τα βραβεία του Αντι-Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1977 (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου). Με το ίδιο φιλμ η σύζυγός του (από το 1967) Κατερίνα Γώγου κέρδισε το Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου. Γύρισε ακόμη τις ταινίες "Οι προστάτες" (1973), "Το στίγμα" (1982) και "Τα βαποράκια. Αλλος για τον Κορυδαλλό" (1983).
Μετά και το "Νοκ άουτ", ο Τάσιος στράφηκε στην τηλεόραση. Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (1995-1997). Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 3.30 μ.μ. στο Νεκροταφείο των Γλυκών Νερών.
No comments:
Post a Comment