Wednesday, October 26, 2011

Εναλλακτικές καλλιέργειες - «Χρυσές ευκαιρίες »

Εν μέσω οικονομικής κρίσης οι Έλληνες αναζητούν νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Τα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3 ανοίγουν το νέο κύκλο εκπομπών τους την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011, στις 23.00, με το αφιέρωμα «Χρυσές ευκαιρίες» με τους πρωτοπόρους Έλληνες, που ασχολούνται με εναλλακτικές καλλιέργειες που αποδίδουν μεγάλα κέρδη.
Ο Νίκος Ασλανίδης επισκέπτεται το χωριό Ταξιάρχης στη Χαλκιδική, όπου μια οικογένεια συλλέγει και διακινεί 45 είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Το 80% αυτών των φυτών το συλλέγουν από τα ελληνικά βουνά και το πωλούν όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό.
Επίσης, παρουσιάζει μία ιδιαίτερη καλλιέργεια, το ιπποφαές, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα, αλλά ξεχάστηκε με το πέρασμα των αιώνων παρά το γεγονός ότι έχει 190 ωφέλιμα συστατικά και ισχυρή θεραπευτική ιδιότητα.
Επόμενος σταθμός της εκπομπής είναι τα Θερμά Νιγρίτας, όπου καλλιεργείται η σπιρουλίνα, το μικροσκοπικό φύκι του γλυκού νερού που περιλαμβάνεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» και αποτελεί τροφή των κοσμοναυτών της ΝΑΣΑ.
Ο επίλογος για τα πρώτα «Αληθινά Σενάρια» της φετινής τηλεοπτικής σεζόν γράφεται με την καλλιέργεια της στέβιας, που είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και καλλιεργείται ακριβώς όπως ο καπνός, ενώ θεωρείται η γλυκαντική ουσία του μέλλοντος, γιατί δεν έχει καθόλου θερμίδες.
Η έρευνα για τις πρωτοποριακές και αποδοτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα συνεχίζεται και στην επόμενη εκπομπή.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011, στις 23.00, ο Νίκος Ασλανίδης επισκέπτεται το Κιλκίς, όπου παράγεται το σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού τρούφα, παρουσιάζει την καλλιέργεια του ροδιού και την παραγωγή του φυτού γκότζι και επισκέπτεται την Ξάνθη, όπου λειτουργούν εργαστήρια αιθέριων ελαίων από φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά της περιοχής.
Το αφιέρωμα στις πρωτοποριακές κερδοφόρες καλλιέργειες ολοκληρώνεται με την παραγωγή σαμπούκου, μύρτιλου, αλλά και μανιταριών με φαρμακευτικές ιδιότητες.


Μεταδίδεται: Από την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, κάθε Πέμπτη στις 23.00
Επιμέλεια-παρουσίαση: Νίκος Ασλανίδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπότσος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καπρινιώτης
Μοντάζ: Παναγιώτης Σκούρτης

No comments:

Post a Comment