Thursday, October 27, 2011

Τέχνη και πολιτική

Τη σχέση της σύγχρονης τέχνης με την πολιτική και τις κοινωνικές αλλαγές που σημαδεύουν το νέο αιώνα ερευνά η σειρά της ΕΤ3 «Τόποι Ζωής – Τόποι Ιδεών» του Γιώργου Κεραμιδιώτη την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.
Ο θεωρητικός τέχνης Κωστής Σταφυλάκης συνομιλεί με εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θεωρητικούς τέχνης και επιμελητές εκθέσεων, σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης ορισμένων καλλιτεχνικών πρακτικών που αμφισβητούν τις μαζικές αντιλήψεις για το δημόσιο χώρο, την επίσημη ιστορία, την πληροφόρηση, τον κοινωνικό ιστό, τις πολιτικές δομές κ.ά.
Εστιάζοντας στη στροφή της τέχνης προς το ντοκουμέντο και την τεκμηρίωση στο νέο αιώνα, παρουσιάζονται σύντομα πορτρέτα καλλιτεχνών όπως ο Βαγγέλης Βλάχος αλλά και σημαντικά παραδείγματα από το εξωτερικό που συμπεριλήφθηκαν στην πρόσφατη έκθεση «Τέχνης Πολιτική» του Ε.Μ.Σ.Τ. Παρουσιάζονται, επίσης, διάφοροι πειραματισμοί που συντελούνται στην ελληνική σκηνή, όπως η αναβίωση και η ανανέωση της περφόρμανς, με αφορμή τις δράσεις της Μαίρης Ζυγούρη. Ο εικαστικός Βασίλης Βλασταράς και ο θεωρητικός Γιώργος Τζιρτζιλάκης μιλούν για τις στρατηγικές διαφόρων καλλιτεχνικών ομάδων στον ελληνικό δημόσιο χώρο, ενώ ο Χριστόφορος Μαρίνος και η Ξένια Καλπακτσόγλου περιγράφουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια νεότερη γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών.
Στο δεύτερο μέρος, ο θεωρητικός τέχνης Τζιν Ρέι προσδιορίζει διαφορετικούς τύπους καλλιτεχνικής πρακτικής που λειτουργούν ως εναλλακτικές από την εποχή του Μπρεχτ έως σήμερα. Η εξερεύνηση εστιάζει σε διάφορες μορφές καλλιτεχνικού ακτιβισμού και παρουσιάζει αναλυτικότερα το παράδειγμα της σλοβένικης κολεκτίβας NSK (Νέα Σλοβενική Τέχνη) που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ίδρυσε το δικό της «κράτος» και εξέδωσε διαβατήρια για τους «πολίτες» της. Με αφορμή το Πρώτο Συνέδριο των Πολιτών της NSK, ο Κωστής Σταφυλάκης συνομιλεί με τον Έλληνα εκπρόσωπο Χάρη Χάραρη, τον θεωρητικό Alexei Monroe και με ιστορικά μέλη της κολεκτίβας, που διαμορφώνουν και σήμερα το χαρακτήρα του κοινωνικού αυτού πειράματος.


Μεταδίδεται: Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα
Σεναριο-σκηνοθεσια: Γιώργος Κεραμιδιώτης

No comments:

Post a Comment