ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Sunday, October 30, 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Happy Wanderer, 1954,
(Friedrich Wilhelm Möller, Friedrich Sigismund)


Πολλοί το θεωρούν παραδοσιακό τραγούδι επειδή οι στίχοι του Friedrich Sigismund (1788-1857) προέρχονται από τις αρχές του 19ου αιώνα και ήδη από το 1810 χρονολογείται η πρώτη μελωδία που τους συνόδευε και που την υπογράφει ο Johann Michael Anding. Μια διαφορετική μελωδία αποδίδεται στον Otto Richter, ενώ άλλες που ακολούθησαν έχουν τη υπογραφή των Georg Federich, Ludwig Kageler, Franz Abt, Wilhelm Sering κ.α.
Η σύνθεση του Friedrich Wilhelm Möller (αν και συχνά αποδίδεται λανθασμένα στον Milton DeLugg λόγω μιας ιδιαίτερα πετυχημένης ενορχήστρωσής του) με αρχικό τίτλο Der fröhliche Wanderer ή Mein Vater war ein Wandersmann χρονολογείται λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο Schaumburg της Κάτω Σαξονίας η αδερφή του συνθέτη, Edith, διεύθυνε την ερασιτεχνική παιδική χορωδία Schaumburger Märchensäanger που μετά την ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε διεθνώς γνωστή ως Oberkirchen Children’s Choir. Η επιτυχία του ήταν εντελώς τυχαία και συνέβη όταν η χορωδία έλαβε μέρος σε έναν διαγωνισμό στην Ουαλία το 1953, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο. Τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς ανέβηκε μέχρι το #2 της Βρετανίας και έμεινε στον κατάλογο επιτυχιών για 26 συνεχείς εβδομάδες, τις περισσότερες μέσα στα δέκα πρώτα. Η χορωδία, πολλά μέλη της οποίας ήταν ορφανά πολέμου, γρήγορα εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο και δέκα χρόνια αργότερα έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως το περίφημο Ed Sullivan Show.
Η Antonia Ridge έγραψε τους αγγλικούς στίχους και ως Happy Wanderer πλέον το τραγούδι γνώρισε επιτυχία την ίδια χρονιά από τους Frank Weir, The Stargazers with Syd Dean and His Band (#12 στη Βρετανία), Henri Rene, Tommy Leonetti, Louis Prima, Mantovani, Joe Dowell, Lawrence Welk, Max Bygraves και αργότερα από τον John D. Loudermilk (1959) και Whistling Jack Smith (1967), ενώ εξακολουθεί μέχρι σήμερα να ανήκει στο ρεπερτόριο πολλών Γερμανών καλλιτεχνών.
Έναν χρόνο μετά τη μεγάλη επιτυχία του τραγουδιού, το 1955, γυρίστηκε το ομώνυμο φιλμ σε σενάριο της Juliane Kay και σκηνοθεσία του Hans Quest με πρωταγωνιστή τον Rudolf Schock που μαζί με τους Schaumburger Märchensänger κυκλοφόρησε σε δίσκο ένα ποτ πουρί από τα τραγούδια της ταινίας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


ΗΠΑ
4/1954 Frank Weir
8/1954 Henri Rene
29/1954 Tommy Leonetti

No comments:

Post a Comment