Thursday, June 9, 2011

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα από τις 6 το πρωί οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό της ΕΡΤ, με αποφάσεις των ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και της ΠΟΣΠΕΡΤ, ενώ συμμετέχουν και οι τεχνικοί των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, με απόφαση του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ. Σήμερα από τις 6 το πρωί στην κρατική και την ιδιωτική τηλεόραση δε θα μεταδοθεί καμία ενημερωτική και «ζωντανή» εκπομπή, καθώς και κανένα δελτίο ειδήσεων.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ διαμαρτύρονται ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για κλείσιμο ή συρρίκνωση σταθμών ή απολύσεων προσωπικού της ΕΡΤ ΑΕ, στο κέντρο και την περιφέρεια, ενώ απαιτούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ βρίσκονται χωρίς ΣΣΕ από το 2008, ενώ την ίδια στιγμή οι περικοπές των αμοιβών τους ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 30%.

Οι τεχνικοί της ιδιωτικής τηλεόρασης συμμετέχουν διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ που θα αναπληρώνει το χαμένο εισόδημά τους και θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ ΑΕ, στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η συρρίκνωση τηλεοπτικών προγραμμάτων της ΕΡΤ, καθώς και «λουκέτο» περιφερειακών σταθμών, οι οποίοι από τους 19 θα παραμείνουν 13, με ταυτόχρονη υπαγωγή τους στους δήμους. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω μείωση του προσωπικού της ΕΡΤ και ειδικότερα των συμβασιούχων (οι οποίοι μέχρι το 2012 θα μειωθούν κατά 30 με 50%). Να σημειωθεί ότι σήμερα στην ΕΡΤ εργάζονται 3.026, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα μειωθεί στους 2.900 εργαζόμενους. Παράλληλα, στα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνεται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ, η αναδιάρθρωση και συγχώνευση διευθύνσεων και υπηρεσιών, καθώς και το κλείσιμο ενός ψηφιακού καναλιού, με επικρατέστερο το Σινέ+/Sport+.

Για το ξεπούλημα των ακινήτων της ΕΡΤ, κυρίως εκτάσεων «φιλέτων» σε κέντρα εκπομπής, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ εκτιμάται ότι μόνο αυτό το κομμάτι περιουσίας της ΕΡΤ ανέρχεται σε 300 δισ. ευρώ.

No comments:

Post a Comment