Monday, January 29, 2024

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ


ETERNITY

Wm  Bob Crewe,Charles Fox(1969)

Η εισαγωγή της σύνθεσης είναι δανεική από την Symphony No 40 in G minor(1788) του Μοτσαρτ.Ο Κριου εχει στο ενεργτικο του,μεταξυ αλλων,το Lady marmalade  και ο Φοξ το Killing me softly with his song.

Δημοφιλέστερη εκτέλεση

Vikki Carr(1969)


ERES TU(Touch the wind)

Wm Juan Carlos Calderon(1973)

Ισπανικό τραγούδι  που δεν έχει σχέση με την συνώνυμη σύνθεση του 1932 η οποία υπογράφεται από τον Miguel Sandoval.Οι αγγλικοί στίχοι προστέθηκαν το 1974 από τους Jay Livingston,Ray Evanston .Tην μελωδία ηχογράφησε και ο  Perry Como.

Δημοφιλέστερη εκτέλεση

Mocedades(1974)


EL BIMBO

wm Claude Morgan

Γαλλική επιτυχία του 1974 που έγινε νο1 σε 6 ευρωπαϊκές χώρες πριν περάσει τον Ατλαντικό και φθάσει στις ΗΠΑ,οπου δεν είχε την ίδια απήχηση,

Δημοφιλέστερη εκτέλεση 

Bimbo Jet(1975)


EIN SCHIFF WIRD KOMMEN

W Fini Busch m Manos Hadjidakis(1961)

Το βραβευμένο με Όσκαρ τραγούδι του Μαΐου Χατζηδάκι ‘Τα παιδιά του Πειραιά΄από την ταινία του Ζυλ Ντασσέν ‘Ποτέ την Κυριακη’διασκευασμενο στα γερμανικά με ερμηνεύτρια την Γερμανίδα Lale Andersen(1910-1972) και οχι Anderson,οπως συνηθως αναφερεται λανθασμεναΟι δημοφιλεστερες εκτελεσεις της συνθεσης στις ΗΠΑ με τιτλο  Never on Sunday ηταν απο τους Don Costa(1960),Chordettes(1961 )και στα γερμανικα με την Andersen to 1961.


EVERYTHING’S GONNA BE ALRIGHT

wm Roberto Rosan,Tina Harris,Heiko Schmidt/m Johann Sebastian Bach

Βασίζεται στο δεύτερο τμήμα της ΣουιταςΝο 3 σε D του Μπαχ, που καθιερώθηκε να ονομάζεται Air on the Gstring(1729).Στις ΗΠΑ εγινε γνωστη απο το γερμανικο συγκροτημα Swwtbox,αποτελουν ο παραγωγος Geo και η γεννημενη στις ΗΠΑ Tina Harris.Τους συνοδευει η γερμανικη ορχηστρα τηςBabelsberg.

Δημοφιλέστερη εκτέλεση

Sweetbox(1998)


DUR DUR D’ETRE BEBE!

Wm Patricia Clerget,Alain Maratrat(1993)

Ήταν πέντε χρόνων ο Jordy (Lemoine)οταν ηχογραφησε την συνθεση(ειναι δυσκολο να εισαι μωρο).Ο πατερας του ηταν παραγωγος δισκων.

Δημοφιλέστερη εκτέλεση

Jordy(1993)


LA DOLCE VITA

Wm Dino Verde,Nino Rota(1960)

Το μουσικό θέμα της ιταλικής ταινίας τουFederico Fellini La dolce vita,οπως και την μουσικη υποκρουση συνεφεσε ο Ροτα Τους ιταλικους στιχους εγραψε ο Βερντε,ενω τους αγγλικους ο Yes Vandyke.Στις ΗΠΑ το θεμα ειναι γνωστο και ως The sweet life.

Δημοφιλέστερη εκτέλεση 

Ray Ellis & His Orchestra(1961)


DOWNTOWN

wm Dag Kolsrud,Jan Ovland,Don Black(1989)

Νορβηγική σύνθεση που έκανε επιτυχία το Νορβηγικό τρίο  One2 Many-επικεφαλης του οποιου ηταν ο Dag Kolsrud,μουσικος διευθυντης των περιοδειων των Α-ΗΑ και κημπορντιστας.

Δημοφιλέστερη εκτέλεση 

One 2 Many(1989)


DANCIN’ HOLIDAY

Wm Diane Rogers,Zelda Samuels,Fred Smith(1963)

Διασκευή της σύνθεσης του Λίστ Hungarian Rhapsody No2(1851)

Δημοφιλεστερη εκτελεση

Τhe Olympics(1963)


DON QUICHOTTE

Wm Jean-Luc Drion,Domenico Regiacorte(1985)

Οι  Μagazine 60 ήταν ένα γαλλικό συγκρότημα που από τον Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο του 1985 είχαν μια μεγάλη χορευτική επιτυχία αφιερωμένη στον ‘Δον Κιχώτη’.Ήταν και η μοναδική επιτυχία τους.

Δημοφιλέστερη εκτέλεση 

Magazine 60(1986) 


DREAM BOY

Wm Robert Sherman,Richard Sherman

Η σύνθεση οφείλεται στους τραγουδοποιούς-μουσικους αδελφους   Sherman ,oι οποίοι στην δεκαετία του 60 συνεργάζονταν με το στούντιο του Ντίσνεϋλαντ,οπου η τύχη τους χαμογέλασε  το 1964 όταν κέρδισαν Όσκαρ για την μουσική τους στην ταινία ‘Μαίρη Ποππινς’.Το  Dream boy  βασιζεται στο ιταλικο τραγουδι του 1880 Funiculi funicular Luigi Denza(1846-1922)

Δημοφιλέστερη εκτέλεση

Annette/Afterbeats(1961)


DANKE SCHOEN

W Milt Gabler/Kurt Schwabach m.Bert Kaempfert(1963)

Γερμανικό τραγούδι που ηχογράφησε με την ορχήστρα του ο συνθέτης του Bert Kaempfert,αλλα στην Γερμανια εγινε επιτυχια το 63 με τους Ivo Robic,Anita Lindblom.Στις ΗΠΑ το ηχογράφησαν οι Vic Dana,Jackie Gleason,Martha  & The Vandellas,Roger Williams,Duke Ellington,Dick Hyman Trio,Sammy Kaye,Brenda Lee,Johnny Tillotson,Billy Vaughn,Patty Duke,Ray Conniff,Al Hirt,Johnny Mathis,κ.α.

Δημοφιλέστερη εκτέλεση

Wayne Newton(1963)


DON’T EVER LOVE ME

Wm Harry Belafonte

Φολκλορικό τραγούδι των δυτικών Ινδιών, που αργότερα έγινε γνωστό ως Yellow bird-Mills Brothers  1959,Arthur Lyman Group 1961,Lawrence Welk-1961.

Δημοφιλέστερη εκτελεση

Harry  Belafonte(1957)


A DAY IN THE LIFE OF A FOOL

W Carl Sigman m.Luis Bonfa (1966)

Ο Βραζιλιάνες συνθέτης Μποινφαεγραψε το Manha de carnaval για την ταινια 1959 Οrφeu Negro/Black Orpheus  οπου το ερμηνευει ο Breno Mello.Τους στιχους προσθεσε ο Antonio Maria.To 1966 κυκλοφορτησε η αγγλοφωνη εκδοση με στιχους του Cal Sigman και τιτλο  A day in the life of a fool.Η ταινια κερδισε Οσκαρ το 1960 ως καλυτερο ξενο φιλμ της χρονιας(Βραζιλια-Γαλλια).Στην υποκρουση συνεργαστηκε ο Antonio Carlos Jobim.Στην Γαλλια το τραγουδι τιτλοφορηθηκε  La chanson d’Orphee σε στιχους Francois Llenas.

Δημοφιλέστερη εκτέλεση

Jack Jones(1966) 


DOMINIQUE

Wm Singing Nun(1962)

η μεγαλη εκπληξη  του 1963 ήρθε από μια πραγματική  μοναχή από το Βέλγιο, την Soeur Sourire(Αδελφη Χαμογελο) που συνεθεσε κι ερμηνευσε σε δισκο το Dominique.Τους αγγλικούς στιχους εγραψε ο Noel Regney..Η αδελφη  Luc-Gabrielle(πραγματικο ονομαJeanine Deckers)απο την βελγικη μονη του Fichermont μετα απο αυτην δεν ειχε αλλη επιτυχια.Αυτοκτονησε το 1985 σε ηλικια 52 χρονων.Η ζωη της εγινε ταινια με τιτλο The Singing Nunτο 1966 και πρωταγωνιστρια την Ντεμπυ Ρευνολντς.Λιγο μετα την προβολη του φιλμ εγκατελειψε το μοναστηρι κι εγινε ξανα Jeanine Deckers.

Δημοφιλέστερη εκτέλεση

The Singing Nun(1963)


DER KOMMISSAR

Wm Andy Piercy,Robert Ponger(1983)

Στην Γερμανία κι αργότερα σ όλη την Ευρώπη όπου έγινε μεγάλη επιτυχία   η σύνθεση αποδίδεται στους Ponger-Falco.Ο Αυστριακής καταγωγής Φαλκο(1957-1998)  ήταν αυτός που το επέβαλε,αλλα στις ΗΠΑ δυο αλλά τραγούδια του είχαν απήχηση,ταRock me Amadeus και  Vienna calling το 1986.Ενα βρετανικο κουαρτετο,οι After the Fire εκαναν επιτυχια στις ΗΠΑ την συνθεση-ενα απο τα μελη ηταν o Andy Piercy((φωνη-μπασο) ειναι ο στιχουργος του τραγουδιου.

Δημοφιλέστερη εκτέλεση στην Ελλάδα

Falco


ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment