Monday, January 29, 2024

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 

“Είμαστε φοιτητές Β’ Κατηγορίας” – Αυτοψία στις εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών
Originals

“Είμαστε φοιτητές Β’ Κατηγορίας” – Αυτοψία στις εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών

Περάσαμε μία ημέρα στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) και είδαμε από κοντά τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, την πλημμελή φύλαξη και την υποστελέχωση σε προσωπικό ασφάλειας και καθαριότητας, καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης που καταγγέλουν οι εστιακοί φοιτητές. Σίτιση που δεν εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διατροφή αλλά μόνο την επιβίωση, μη πόσιμο νερό λόγω των σκουριασμένων σωληνώσεων και προβλήματα θέρμανσης το χειμώνα και κλιματισμού το καλοκαίρι είναι μερικά μόνο από τα καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Παρά τις συνθήκες που επικρατούν στις εστίες για τις οποίες είναι αρμόδιο το ΙΔΕΒΙΜ, οι φοιτητές από την επαρχία  “συνωστίζονται” κάθε χρόνο στην αναμονή, με την ελπίδα να υπάρξει κενό και να καταφέρουν να μπουν στην εστία, έστω και με καθυστέρηση έως και 3 έτη σπουδών, σύμφωνα με την προσωπική εμπειρία που μοιράστηκαν στο NEWS 24/7     Ρόλο σε αυτή την καθυστέρηση παίζει και το γεγονός ότι το κτήριο Β’ με χωρητικότητα 160 θέσεις βρίσκεται εδώ και χρόνια “υπό ανακαίνιση”. Ωστόσο, οι εργασίες έχουν παγώσει εδώ και καιρό. “Καταλήγουμε πάντα εκεί ότι μας έχουν σαν φοιτητές δεύτερης κατηγορίας. Δεν είναι κερδοφόρο να βάλουν χρήματα στην εστία, οπότε δεν το κάνουν” ανέφερε η Ηρώ που είναι εκλεγμένη στο διοικητικό συμβούλιο της Εστίας.     Δημοσιογραφική Έρευνα: Ευτυχία Σουφλέρη/ Κάμερα – Μοντάζ: Ιωάννα Σπανού/ Art Director: Γρηγόρης Κολλάρος/ Motion Designer: Σμαρώ Σαχπαζίδου/ Editorial Director: Σταύρος Διοσκουρίδης
Καιρός

Κακοκαιρία: Ξεκίνησε η “ψυχρή εισβολή” – Θα χιονίσει και στην Αττική

Έως και 10 βαθμούς αναμένεται να πέσει η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του τριημέρου Κυριακής – Τρίτης και θα δούμε χιόνια στα νησιά του Αιγαίου και την Αττική. Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ.
Urban

Γιατί οι πλούσιοι δεν έχουν κουρτίνες

Η απάντηση σε ένα “μυστήριο” που συναντάται σε πολλές πόλεις του δυτικού κόσμου. Τι ισχύει για τις ΗΠΑ και κράτη της ΕΕ.
Κόσμος

Πυροβολισμοί σε καθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη – Ένας νεκρός

Ένοπλη επίθεση σημειώθηκε σε καθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη το πρωί της Κυριακής. Τουλάχιστον ένας νεκρός από τους πυροβολισμούς.

Το αυτονόητο, για τη χώρα μας, δεν υπάρχει

Αθανασία Κουλέτα
Talks

Η ζωή του Φοίβου Δεληβοριά μέσα από 20 σπάνιες φωτογραφίες και μια συνάντηση

Σίσα στην Αθήνα: Η «κοκαΐνη των φτωχών» δεν χτυπά μόνο τους ευάλωτους
Explainers

Σίσα στην Αθήνα: Η «κοκαΐνη των φτωχών» δεν χτυπά μόνο τους ευάλωτους

Δέκα χρόνια μετά τα πρώτα ρεπορτάζ ξένων Μέσων για την «κοκαΐνη των φτωχών» στην Αθήνα, το ναρκωτικό σίσα παραμένει σταθερά στο αστυνομικό δελτίο και τις πιάτσες στο κέντρο της πόλης. Το σίσα, όμως, δεν αφορά σήμερα μόνο τους ευάλωτους, δηλαδή άστεγους μετανάστες και συστηματικούς χρήστες. Αναφέρεται πια σε μικρές ηλικίες, ακόμη και πριν από τη βόλτα του Σαββατόβραδου. Τι είναι το σίσα; Γιατί θεωρείται τόσο προσβάσιμο στους νέους; Πώς φτιάχνεται και πόσο κοστίζει; Μιλήσαμε με τη Δίωξη Ναρκωτικών και έναν άνθρωπο που συναντά κάθε απόγευμα χρήστες σίσα στην “πίσω αυλή” της Αθήνας.

 

Συντελεστές:  Από τον Κώστα Κουκουμάκα. Κάμερα Μοντάζ: Ιωάννα Σπανού, ΑAssociate Producer: Ευτυχία Σουφλέρη, Art Director: Γρηγόρης Κολλάρος, Visual Designer: Θεοδώρα Κρινή, Motion Designer: Σμαρώ Σαχπαζίδου, Editorial Directror: Πάναγιώτης Μένεγος

Podcasts

Εκπλήξεις κι απουσίες, Barbie και Γκοτζίλα: Βουτάμε βαθιά στις φετινές οσκαρικές υποψηφιότητες

Από την καλύτερη ταινία ως τα καλύτερα εφέ, κι από τη μουσική ως τις ερμηνείες, ξεκοκαλίζουμε τις φετινές οσκαρικές υποψηφιότητες για να βγάλουμε νόημα από όλα αυτά που ακούσαμε.

Διάσπαση Προσοχής: Θα καταφέρουμε ποτέ ξανά να συγκεντρωθούμε;
Reportage

Διάσπαση Προσοχής: Θα καταφέρουμε ποτέ ξανά να συγκεντρωθούμε;

Τι λέει στο NEWS 24/7 η αμερικανίδα καθηγήτρια Γκλόρια Μαρκ που μέτρησε το εύρος της προσοχής μας να πέφτει από τα 2.5 λεπτά στα 47 δευτερόλεπτα τα τελευταία 15 χρόνια…

No comments:

Post a Comment