Sunday, November 28, 2021

ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1984



@το ειπε ο σκηνοθετης Ελια Καζαν για την σχεση του με την Ελλαδα ‘υπαρχει παντα για μενα ο σπουδαιος φιλος μου,ο Μανος Χατζηδακις.Υπαρχει παντα η Μελινα Μερκουρη και ο Θεοδωρος Αγγελοπουλος.Αυτος και ο Βουλγαρης ειναι ο,τι πιο σημαντικο εχει σημερα ο ελληνικος κινηματογραφος’.

@η θαλασσια χελωνα ειναι ο μεγαλυτρος εχθρος της τσουχτρας.

@τα ετοιμα τσιγαρα ηρθαν στη Θεσσαλονικη απο την Αγγλια το 1861.Εφευρετης ο Ελληνας Ιωαννης Θεοδωριδης,πρωην αξιωματικος του ρωσικου στρατου,που ανοιξε ενα μικρο εργοστασιο στο Λονδινο.Κατασκευασε ετοιμα  τσιγαρα και τσιγαροχαρτο που ηταν πανακριβο.Μεσα σε θαυμαστη δερματινη θηκη ειχε τυπωμενο τον τιτλο Ελλας με χρυσα γραμματα.Καθε θηκη περιειχε τρεις δωδεκαδες  τσιγαρων μεγαλου σχηματος.Αργοτερα στη Θεσαλονικη πουλιοταν τσιγαροχαρτο για τα στριφτα τσιγαρα απο καπνο της βορειου Ελλαδος. 

@το 1904 το απαγορευμενο λαχειο του στολου κοστιζει 2,75 δρχ.Ο πρωτος λαχνος κερδιζει το μυθωδες για την εποχη ποσο των 100.000 δρχ.

@καθε χρονο στην Ελλαδα απο τροχαια εχουμε 1300 νεκρους,5000 βαρεια τραυματιες και 22.000 ελαφρα.

@@την δεκαετια του 60 στο εντευκτηριο των αποφοιτων του Ανατολια στην Θεμιστοκλη Σοφουλη επαιζαν οι Γιωργος Χατζηνασιος,Μαρκος Ντουβης,Αλκης Κακαλιαγκος,Αλκης Παναγιωτιδης.

@5000 επιστολες την εβδομαδα δεχεται ο Χουλιο Ιγκλεσιας.

@οι πιο σεξυ ανδρες του 83 συμφωνα με αγγλικη εφημεριδα ηταν Πωλ Νιουμαν,Ρομπερτ Ρεντφορντ,Κλιντ Ηστγουντ,Τζων Τραβολτα,πριγκηπας Ανδρεας,Συλβεστερ Σταλλονε,Ροτζερ Μουρ,Τομ Σελλεκ. 

@Γερμανοι μοναχοι γραφουν για τη Θεσσαλονικη το 1484 ‘υπαρχουν στην πολη πολλες ελληνικες εκκλησιες και σχολεια,ενω στα περιξ αθλια φτωχοσπιτα.Αρκετοι Ελληνες διαθετουν θαυμασια σπιτια με κηπους και περιβολια.Τα μαγαζια ανοιγουν το πρωι και κλεινουν αργα το βραδυ’.

@το 1884 σε πρωτοσελιδο’ποτε επι τελους θα σταματησει το αισχος της ξενογλωσσιας των επιγραφων εις πλειστα καταστηματα,κεντρα διασκεδασεως,οικογενειακας αιθουσας και τα διαφορα ανακουφιστηρια ακομα;ειναι εντροπη να ακολουθουμε τα ελεεινολογηματα της ιταλικης,γαλλικης,γερμανικης και αγγλικης.Η Θεσσαλονικη τεινει να μεταβληθει εις συγχρονον Βαβελ με τον κικεωνα των ξενογλωσσων επιγραφων εις τας κεντρικας οδους της.Απο επιγραφη της εποχης…Μον αμουρ/Νταμε μεσιε/Πατισερι Ζωρζ/και σε σπιτια ‘φερμε λα πορτ’,’φερμε λε παρατυρ’.Και σε ονοματα το ιδιο Γιαννης Βλαστος-Ζαν Μπλαστ/Φιλιππος Ζαφειριου-Φιλιπ Ζαμφιρ.

@η Αθηνα ειναι πολιορκημενη απο 250 περιπου ενεργες σεισμικες εστιες σε μια ακτινα 10χλμ απο το κεντρο της.

@η Μαρλεν Ντητριχ εγραψε καποτε στην Μαρια Καλλας’στα νοτια των ΗΠΑ παιζουν δισκους με δικες σου αριες  και ανακουφιζουν τους ασθενεις’.

@απο τα εντεκα σεξ κλαμπ που λειτουργουσαν καποτε στην Στοκχολμη τωρα εμειναν μονο δυο.

@το 1983  μονο πεντε Ελληνες κατοικουν στις Αζορες,123 στην Αλασκα,ενας στην Αντιγκουα και επτα στο Μπαγκλαντες.

@η ηλικια του Ηλιου υπολογιζεται σε πεντε δισεκατομμυρια χρονια.

@30.000 υπαλληλους εχει η ΔΕΗ

@ο Πλατων ειχε υποδειξει ενα ειδος κοκτειλ απο μελωδιες και χορους ως φαρμακο για τις φρενοβλαβειες και τις διαφορες  μανιες,γι αυτο θεωρειται ως πρωτοπορος για την λεγομενη μουσικοθεραπεια.

@το καλοκαιρι στο νοτιο Πολο η θερμοκρσια ειναι συνηθως -25 βαθμοι Κελσιου.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment