Wednesday, July 31, 2019


Πανηγύρι Σωτήρος στην Καλαμαριά
Πανηγυρίζει η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

Ο Δήμος Καλαμαριάς τιμώντας, σύμφωνα με την παράδοση, τη μεγάλη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γιορτή της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, συμμετέχει την παραμονή,  σύσσωμος στην περιφορά της εικόνας και στην δοξολογία που πραγματοποιείται στην Ιερά Μητρόπολη,  την Δευτέρα  5 Αυγούστου 2019 και ώρα από 19:30 μέχρι 21:15.
 Την Κυριακή 4  Αυγούστου   προπαραμονή της μεγάλης γιορτής,  ξεκινούν στις 9 το βράδυ, οι   εκδηλώσεις με ποντιακούς χορούς στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Δημαρχείου) και αποτελούν την αναβίωση του παραδοσιακού Ποντιακού Πανηγυριού, που είχαν ξεκινήσει οι πρόσφυγες όταν εγκαταστάθηκαν εδώ. Συμμετέχουν με τα Χορευτικά τους, η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς, η ΄Ενωση Ποντίων Καλαμαριάς και ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος «Οι Μίθριοι». 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Την Δευτέρα 5 Αυγούστου,  παραμονή της γιορτής, στις 9.30 το βράδυ   αναμένεται η πλατεία να πλημμυρίσει  από ποντιακή μουσική και χορούς, που θα  ανασύρει μνήμες από την  Πατρίδα, ενώ θα δώσει την ευκαιρία στους νεώτερους να γνωρίσουν τον τρόπο διασκέδασης των παλαιότερων γενιών. Στη βραδιά συμμετέχουν ο Στάθης Νικολαϊδης  (στο τραγούδι), ο Ατματσίδης Γιώργος (στην ποντιακή λύρα), ο Γιάννης Μαργαριτιάδης (στο κλαρίνο) και ο Νίκος Σιδηρόπουλος (στο λαούτο).

No comments:

Post a Comment