Το αρχαίο ελληνικό λιμάνι με τις 100 τριήρεις που δεν άγγιξε ο χρόνος, αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο λιμάνι της Ελλάδας παρά την αλλαγή της στάθμης του νερού και τη φθορά του χρόνου. Ποιο είναι αυτό;
Το λιμάνι της Αρχαίας Ανθηδώνας, της αρχαίας πόλης με την ολάνθιστη αγορά, το επίνειο της αρχαίας κραταιάς πόλης της Θήβας. Εκεί όπου ναυπηγήθηκαν 100 τριήρεις μετά από ψήφισμα των Θηβαίων. Το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο λιμάνι της Ελλάδας, όπου τμήματά του είναι εκτός νερού, ενώ κατά κανόνα τα αρχαία λιμάνια είναι σήμερα βυθισμένα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Λιμάνι της Αρχαίας Ανθηδώνας
Η Ανθηδώνα ήταν ομηρική Βοιωτική πόλη στα παράλια του βορείου Ευβοϊκού κόλπου και τα ερείπιά της βρίσκονται περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας.
Το λιμάνι της Ανθηδώνας ήταν ευρύχωρο για τα δεδομένα της εποχής, διέθετε ακόμα και δύο λιμενοβραχίονες, το στόμιο των οποίων μπορούσε να κλείνει με αλυσίδα με σκοπό τη προστασία του λιμένος από εχθρικές επιδρομές, όπως επίσης και από τους ισχυρούς βοριάδες.
Η πόλη επήλθε σε παρακμή κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου, λόγω των επιδρομών πειρατών. Αυτό ανάγκασε τους κατοίκους της να αποτραβηχτούν προς το εσωτερικό και συγκεκριμένα στις βόρειες υπώρειες του όρους Μεσσάπιο (σημερινή ονομασία Κτυπάς) και να ιδρύσουν έναν κτηνοτροφικό οικισμό που αποτέλεσε τον πυρήνα της σημερινής κοινότητας των Λουκισίων. Κατά τη μετάβασή τους από την παραλία στις υπώρειες του όρους μετέφεραν οικοδομικό υλικό από τα προγενέστερα κτίσματα με το οποίο εν μέρει χτίστηκε ο μικρός ναός του Αγ. Γεωργίου ευρισκόμενος σήμερα έξω από το χωριό Λουκίσια. 
Δείτε τα εντυπωσιακά πλάνα από την ομάδα drone haanity:

Ηραίο: Η μυστική παραλία κάτω από τα ερείπια του ναού της Ήρας 

Το Ηραίο, μια απίστευτου κάλλους περιοχή με μια μυστική παραλία που “κρύβεται” κάτω από τα ερείπια του ναού της Ήρας, βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα στην Αθήνα, και είναι ίσως η καλύτερη πρόταση για όσους ψάχνουν μία γρήγορη απόδραση από την πόλη.
Ηραίο Περαχώρας
Ηραίο Περαχώρας
Το Ηραίο Περαχώρας βρίσκεται στη χερσόνησο της Περαχώρας, στα βόρεια του Κορινθιακού κόλπου, στο δυτικό άκρο της οροσειράς των Γερανείων. Ο τόπος ονομαζόταν Ηραίο από την αρχαιότητα λόγω του ιερού αφιερωμένου στην Ήρα που βρίσκεται στο ακρωτήριο. Ο ναός χρονολογείται από το 700 π.Χ. Δύο φορές τον χρόνο, οι Κορίνθιοι από την ακριβώς απέναντι ακτή έρχονταν με πλοία για τελετές και αφιερώματα στη θεά. Μεταξύ του Ηραίου και της Περαχώρας, βρίσκεται η λίμνη Βουλιαγμένη (προσοχή όχι η λίμνη στη Βουλιαγμένη), η οποία στην αρχαιότητα ονομαζόταν Εσχατιώτης. Μια πανέμορφη λίμνη που ενώνεται με τη θάλασσα μέσα από ένα μικρό κανάλι.
Λίμνη Βουλιαγμένη, Λουτράκι
Το Ηραίο και τη λίμνη Βουλιαγμένης , θα τα βρείτε μια ανάσα από το Λουτράκι.
Μόλις φτάσετε στην παραλία το βλέμμα σας θα τραβήξουν τα ερείπια του αρχαίου ναού, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στη θεά Ήρα, που φτάνουν σχεδόν μέσα στο νερό. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και η θέα της καλοδιατηρημένης μικρής αρχαίας πολιτείας, μοναδική. Στην άκρη του βράχου υπάρχει το  εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, που αξίζει μια επίσκεψη.