Tuesday, July 30, 2019

«22ο Διεθνές Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού» στο Zgorzelec της Πολωνίας


Την τιμητική της είχε η Ελλάδα στο «22ο Διεθνές Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού» που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουλίου στην πόλη Zgorzelec της Πολωνίας στο πλαίσιο  του εορτασμού των «100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας- Πολωνίας».
Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και η  Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εξωτερικού Πολωνίας, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεων του Υπουργείου Τουρισμού για των εορτασμό των «100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας- Πολωνίας», έδωσε ισχυρό παρών, ως χορηγός της φετινού  22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού. Η εκδήλωση γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Γεγονός που πιστοποιήθηκε  από τη μαζική προσέλευση των Πολωνών κατοίκων  όλων των ηλικιών( περισσότεροι από  6000 ) , όσο και από την  ιδιαίτερα θερμή και χαρούμενη ατμόσφαιρα που επικρατούσε καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ.
Την φλόγα του ελληνικού πολιτισμού, που συνάρπασε τις καρδιές του πολωνικού κοινού, δεν κατάφερε να την σβήσει ούτε η σφοδρή βροχή που  εκδηλώθηκε τόσο την πρώτη όσο και την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης.
Οι  συμμετέχοντες κατά τις δύο ημέρες του Φεστιβάλ, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν  για τους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας στο περίπτερο του ΕΟΤ, που ήταν τοποθετημένο στην είσοδο του αμφιθέατρου. Η Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εξωτερικού Πολωνίας φρόντισε  για την προβολή των διαφημιστικών βίντεο του ΕΟΤ στην κεντρική οθόνη της εκδήλωσης καθ’ όλη την διάρκεια  του Φεστιβάλ και τα οποία το πολωνικό ακροατήριο τα υποδέχθηκε με ένα αυθόρμητο και ζεστό χειροκρότημα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί Πολωνοί τραγουδιστές αλλά και σημαντικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα όπως η κ. Καλλιόπη Βέττα, ο κ.Γιώργος Παπαϊσιδώρου, ο κ. Δημήτρης Μπάσης με το συγκρότημα του, τους οποίους συνόδευε με το μπουζούκι του ο κ. Γιάννης Σινάνης. Οι χορευτές του Λαογραφικού Ομίλου “Ερωτόκριτος” ξεσήκωσαν το πολωνικό κοινό και το μάγεψαν με την απεριόριστη ομορφιά των κρητικών χορών. Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, ο γνωστός Έλληνας σεφ στη Πολωνία, κ. Θεόφιλος Βαφίδηςπαρουσίασε ένα γαστρονομικό show αφιερωμένο στην ελληνική κουζίνα.
Σε ομιλία της, η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Ε.Ο.Τ. Εξωτερικού Πολωνίας κα Νικολέττα Νικολοπούλου υπογράμμισε τους ιδιαίτερα στενούς και φιλικούς δεσμούς, που συνδέουν τους δύο λαούς και συνεχάρη  τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και της ελληνικής κοινότητας της πόλης, για την πρωτοβουλία τους και την  συμβολή τους στην περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων.
Το Φεστιβάλ συνοδεύτηκε και από άλλες εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ελληνική κοινότητα της πόλης και στην επέτειο τον 100 χρόνων από την σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας:
Στις 12.07.2019 πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση στο μνημείο αφιερωμένο στους Έλληνες στρατιώτες του Δ’ σώματος πεζικού. Η  Προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Εξωτερικού Πολωνίας κα. Νικολέττα Νικολοπούλου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο.
Στις 14.07.2019 οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας ΕΟΤ Εξωτερικού Πολωνίας συμμετείχαν επίσης στην εκδήλωση μνήμης στο κεντρικό νεκροταφείο της πόλης στους Έλληνες πρόσφυγες του Εμφύλιού Πολέμου οι οποίοι δεν είχαν την ευκαιρία να ξαναδούν την Πατρίδα και αφήσαν την τελευταία τους πνοή στην Πολωνία.
Επίσης, οι εκπρόσωποι του Δήμου Zgorzelec και της Υπηρεσίας Ε.Ο.Τ. Εξωτερικού Πολωνίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Ελλήνων και Πολωνών κατοίκων της πόλης.

INFO: Η πόλη Zgorzelec  στην νοτιοδυτική Πολωνία αποτελεί το σημαντικότερο κέντρο του απόδημου Ελληνισμού της χώρας. Την θυελλώδη εποχή του Α’ Παγκοσμίου πολέμου βρέθηκαν εδώ περίπου 7 χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες του Δ’ σώματος πεζικού. Για το λόγο αυτό αποτέλεσε μία από τις ιδανικές επιλογές για τον εορτασμό «100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας- Πολωνίας» στο πλαίσιο των δράσεων που ανέλαβε να υλοποιήσει το Υπουργείο Τουρισμού και ο Ε.Ο.Τ. μέσω της Υπηρεσίας Ε.Ο.Τ. εξωτερικού Πολωνίας. Πρόκειται, λοιπόν, για μία πόλη η ιστορία της οποίας συνδέεται στενά με τα ελληνικά ιστορικά βιώματα. Η ελληνική κοινότητα της πόλης μέχρι και σήμερα παραμένει ιδιαίτερα ζωντανή και δραστήρια – πράγμα που βρίσκει την έκφραση της  και στο «Διεθνές Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού», που διοργανώνεται εδώ κάθε χρόνο.

No comments:

Post a Comment