Monday, July 30, 2018

Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ


 Του Γιώργου Τούλα

 Η Χαλκιδική αποτελούσε από πάντα για τη Θεσσαλονίκη τη μοναδική διέξοδο για τις καλοκαιρινές της διακοπές. Μη έχοντας την πολυτέλεια της απόδρασης σε νησιά, καθώς κοντινά νησιά δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν και καλές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για να τα προσεγγίσει κανείς, η πόλη έχτισε τα καλοκαιρινά της όνειρα από τη δεκαετία του εξήντα στα δύο πόδια της Χαλκιδικής, τα οποία νωρίτερα, αν δεν ήταν βαλτότοποι, ήταν παρατημένα στη μοίρα τους. Σε σημείο που οι ντόπιοι που δεν είχαν ανακαλύψει την αξία του τόπου τους έδιναν τα παραθαλάσσια οικόπεδα στους γιους, κρατώντας για τις κόρες τα βουνίσια, ως πιο χρήσιμα μήπως τις καλοπαντρέψουν.
 Ο δρόμος έφτανε με τη βία στα Μουδανιά, που τότε ήταν ένα ψαροχώρι και από κει και πέρα μέσα από χωματόδρομους, ή δια θαλάσσης, οι πρώτοι παραθεριστές άρχισαν να ανακαλύπτουν ένα πραγματικό παράδεισο, άγριο και ανεκμετάλλευτο. Μερικές από τις ωραιότερες θάλασσες της χώρας, απίστευτες παραλίες με λευκή άμμο, λιμανάκια απομονωμένα, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Και Χαλκιδικιώτες. Αφιλόξενοι και καχύποπτοι για το καινούργιο. 
Στα πρώτα χρόνια του 60 ο μύθος αρχίζει να φτάνει και στα αυτιά των Αθηναίων. Κότερα με συντροφιές επωνύμων καταφθάνουν, μεταξύ των οποίων και μια παρέα με τον εφοπλιστή Γιάννη Καρρά και τη Μελίνα, θαυμάζουν από μακριά το Άγιο Όρος και τη Σιθωνία, επιλέγοντας τον μελλοντικό τόπο εγκατάστασης του μυθικού Πόρτο Καρράς. Η Κασσάνδρα της λάμψης Το πρώτο πόδι, κοντινότερο στη Θεσσαλονίκη σε εποχές που δεν υπήρχαν εθνικές οδοί αποτελεί για τα χρόνια του εξήντα και του εβδομήντα τον απόλυτο προορισμό των καλοκαιριών. 
Το άνοιγμα του Ξενία Παλιουρίου από τον ΕΟΤ γίνεται το must της καλής κοινωνίας της πόλης. Φτάνοντας μέχρις ενός σημείου με αυτοκίνητο και από κει φορτώνοντας σε ξύλινη εξέδρα τα οχήματα μέχρι το ξενοδοχείο, οι πιο γνωστές οικογένειες της πόλης μετακόμισαν εκεί για πολλά καλοκαίρια. Κρατώντας κάθε χρόνο τους ίδιους αριθμούς δωματίων για τα μέλη των οικογενειών τους, για να μην αισθάνονται το σοκ των μετακομίσεων, τα μεγάλα τζάκια της εποχής, πέρασαν αξέχαστες διακοπές σε ένα περιβάλλον μεγάλης διακριτικότητας καθώς σπάνια παρεισέφρησαν ξένοι. Θα αποσυρθώ στην καμπάνα μου, έρχεται νέος εξαιρετικός σεφ, το βραδάκι κουμ-καν, ήταν φράσεις που στοίχειωσαν εκείνα τα χρόνια. 
Η στήλη του Λευτέρη Κογκαλίδη στον Ελληνικό Βορρά, η πρώτη καλοκαιρινή-τουριστική- κοσμική στήλη, μετέδιδε κάθε Δευτέρα τα τεκταινόμενα και ο ανυποψίαστος λαός παρακολουθούσε αποσβολωμένος. Το άνοιγμα του ξενοδοχείου Μένδη και του Άμων Ζεύς και αργότερα του τεράστιου συγκροτήματος Παλλήνη, στην Καλλιθέα σκορπίζουν σιγά σιγά τις παρέες. Η μόδα των εξοχικών σπιτιών αρχίζει να ανθεί στα τέλη των 70ς. Η Φλέγρα, συγκρότημα αξιώσεων λίγο μετά την Παλλήνη, γίνεται αντικείμενο έριδας επιχειρηματιών της εποχής που συναγωνίζονται να αποκτήσουν το σωστό εξοχικό. Το άνοιγμα της Ελάνης, ενός συγκροτήματος στο οποίο αποκτούν σπίτι μερικές από τις γνωστότερες οικογένειες της πόλης, σχηματίζοντας τις λεγόμενες γειτονιές, που κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα, ανεβάζει τις τιμές στα ύψη και δημιουργεί κοσμική υστερία.
 Στη δεκαετία του 90 το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις βίλες που βρίσκονται στα όρια του συγκροτήματος Σάνη, όπου δημιουργείται ένας αληθινός κοσμικός παράδεισος. Το συγκρότημα Σταυρονικήτα γίνεται ο πόθος της απόλυτης καταξίωσης. Η Σιθωνία των εστέτ Αν η Κασσάνδρα αποτέλεσε το cosmic boom των 70ς, ο απομονωμένος επίγειος παράδεισος της Σιθωνίας θα γινόταν η σωτήρια εναλλακτική λύση για τα χρόνια του 80. O δρόμος για την αξιοποίηση του ποδιού άνοιξε με την επένδυση του εφοπλιστή Γιάννη Καρρά, ο οποίος έπεισε τον Καραμανλή να φέρει το ηλεκτρικό και την άσφαλτο μέχρι το Μαρμαρά. Το άνοιγμα του θρυλικού συγκροτήματος το 79 φέρνει την ολοκληρωτική μετακόμιση επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και διανοούμενων στις εγκαταστάσεις του. Η μαρίνα που ανοίγει εδώ γίνεται αντικείμενο έλξης για τα κότερα, οι εμφανίσεις το βράδυ στο λιμανάκι συναγωνίζονται σε λάμψη εκείνες των Κανών και τα ελληνικά και ξένα celebrities, από βασίλισσες μέχρι άραβες μεγιστάνες και από πρωθυπουργούς που παίζουν γκολφ μέχρι τον Σαλβαντόρ Νταλί, συνωστίζονται στα γεύματα του εφοπλιστή στη μυθική βίλα Γαλήνη, όπου δίνεται μάχη για μια πρόσκληση. 
Απο την 'Παραλλαξη'

No comments:

Post a Comment