Friday, June 8, 2018

WORLD CHEESE AWARDS

To Cornish Kern και τα 16 καλύτερα τυριά στον Κόσμο

Πως μια μικρή γαλακτοκομική μονάδα από την Κουρνουάλη δημιούργησε το τυρί της χρονιάς

Κορνουάλη! Η γενέθλια γη του Βασιλιά Αρθούρου, στο Νοτιοδυτικό άκρο της Μεγάλης Βρετανίας, ένας μυστηριώδης τόπος με μεγάλη ιστορία, άγρια ομορφιά, απόκρημνους λόφους και γκρεμούς που καταλήγουν στον παγωμένο Ατλαντικό, φύση ανέγγιχτη απ’ το ανθρώπινο χέρι, ομιχλώδεις ακτές, καταπράσινα βοσκοτόπια, γραφικά ψαροχώρια και μια ενδοχώρα γεμάτη κέλτικους θρύλους, κάστρα και νεράιδες.
Είναι όμως και τόπος εύφορος, σχεδόν ευλογημένος, καθώς το κλίμα της περιοχής είναι ίσως το ηπιότερο στην Αγγλία, με πολλές βροχές, επηρεασμένο από το θερμό Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού. Οι χειμώνες στην Κορνουάλη είναι ήπιοι, χωρίς χιόνι και παγετούς στις πεδινές περιοχές. Ίσως για αυτό το λόγο, η περιοχή παράγει χρόνια τώρα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, ζωικής -κυρίως- προέλευσης, όπως κρέας, αλλαντικά και εξαιρετικά τυριά.
Ένα από αυτά μάλιστα, σχετικά καινούριο στην αγορά, το Cornish Kern, ανακηρύχθηκε πρόσφατα το κορυφαίο τυρί στον κόσμο για το 2017, μεταξύ 3.000 ανταγωνιστών του. Πρόκειται για μία βράβευση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Νοέμβρη, στο Tobacco Dock του Λονδίνου, στα πλαίσια των ετήσιων World Cheese Awards, μία εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετικές πόλεις του κόσμου, με συμμετοχές από 35 και πλέον χώρες του πλανήτη. Φέτος, τα βραβεία αποτέλεσαν μέρος των εκδηλώσεων Taste of London και στην επιτροπή συμμετείχαν 230 κριτές από 29 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι έπρεπε σε μία μόλις ημέρα να δοκιμάσουν 3,001 τυριά, απονέμοντας χρυσά, ασημένια και αργυρά μετάλλια, όπως επίσης και τα σούπερ χρυσά βραβεία στα 16 καλύτερα, με σειρά αξιολόγησης από το Νο16 προς το κορυφαίο.
Το Cornish Kern, της μικρής -σχετικά- γαλακτομικής μονάδας Lynher Dairies, είναι ένα αλπικού στυλ κίτρινο σκληρό τυρί, συμπαγές κατά κύριο λόγο αλλά με νιφάδες και εύκαμπτο στη μέση του, βουτυρώδες στη γεύση με νότες καραμέλας και βαθύ άρωμα. Στην εμφάνιση αλλά και στη γεύση θυμίζει αρκετά ένα εξαιρετικής ποιότητας Gouda, αλλά το γεγονός ότι ωριμάζει για 16 μήνες τυλιγμένο σε μαύρο κερί και σε σταθερή θερμοκρασία, όπως επίσης και η διαδικασία που ακολουθείται και η οποία συνεχίζει να γίνεται σχεδόν με τα χέρια και με τον παραδοσιακό τρόπο, χαρίζει στο τυρί τη μοναδικότητα του.
Οι πρώτες προσπάθειες από την Lynher Dairies για το Kern άρχισαν το 2010 και ήδη από το 2013 το τυρί ξεκίνησε να κερδίζει τα πρώτα σημαντικά του βραβεία εντός Αγγλίας. Μάλιστα, η επιχείρηση έκανε πρόσφατα επέκταση της μονάδας ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις πρώτες σοβαρές παραγγελίες, καθώς 16 μήνες ωρίμανσης δεν είναι και λίγοι. Πέρσι, το Cornish Kern βρέθηκε για πρώτη φορά μέσα στη λίστα των 66 καλύτερων τυριών στον κόσμο και φέτος κατέκτησε την κορυφή. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η Lynher Dairies είναι πιο γνωστή στην Αγγλία για ένα άλλο είδος τυριού, εξαιρετικής επίσης ποιότητας και μοναδικό στο είδος του. Το Yarg!
Στην πραγματικότητα, η Lynher Dairies δημιουργήθηκε εξαιτίας του Cornish Yarg.Πρόκειται για ένα ημίσκληρο τυρί από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα με ελαφριά αίσθηση λεμονιού. Είναι κρεμώδες κάτω από το φυσικό του δέρμα και ελαφρώς εύθρυπτο στον πυρήνα του. Το Yarg, που σημειωτέων ως όνομα προέρχεται από την αντιστροφή του επωνύμου… «Gray», παράχθηκε για πρώτη φορά 30 χρόνια πριν στην περιοχή Bodmin Moor από την κτηνοτροφική οικογένεια των Alan και Jenny Gray. Ο Alan είχε βρει μια συνταγή από τον 17ο αιώνα σύμφωνα με την οποία τύλιγαν το τυρί σε φύλλα τσουκνίδας και το άφηναν να ωριμάσει σε σοφίτα. Το ζευγάρι από τότε ξεκίνησε να το παράγει μέχρι το 1984 όταν και πούλησε τη συνταγή στους Michael και Margaret Horrell, επίσης κτηνοτρόφους. Δέκα χρόνια αργότερα, οι Horrells γνώρισαν την οικογένεια Meads, η Catherine Mead δούλεψε μαζί τους αναπτύσσοντας την επιχείρηση και έτσι κατασκευάστηκε μία δεύτερη μονάδα παραγωγής Yarg στο Pengreep Farm,όπου και είναι μέχρι και σήμερα, ως Lynher Dairies πλέον.
Σήμερα, η Lynher Dairies επεξεργάζεται δύο εκατομμύρια λίτρα γάλα το χρόνο, που προέρχεται κυρίως από τις δικές της αγελάδες, της ράτσας Holstein/Friesian, αλλά και από 10 ακόμα φάρμες της περιοχής και παράγει περισσότερους από 200 τόνους τυρί. Το Cornish Yarg είναι πλέον ένα από τα πιο γνωστά τυριά της Κορνουάλης, ενώ το Cornish Kern, έπειτα και από τη βράβευση του, είναι πραγματικά ανάρπαστο. Μάλιστα, η Lynher Dairies έχει βγάλει και ανακοίνωση ζητώντας από τους καταναλωτές να κάνουν υπομονή μέχρι την επόμενη σοδειά, καθώς το τυρί έχει ήδη εξαντληθεί…
Επ’ ευκαιρία, δείτε ολόκληρο τον κατάλογο με τα 16 καλύτερα τυριά στον κόσμο σύμφωνα με τους κριτές των World Cheese Awards και ένα σχετικό, πολύ ενδιαφέρον video:

No comments:

Post a Comment