Monday, June 11, 2018

 το Συνέδριο ‘Lemnos, the Armistice 

of Moudros and the End of WWI:

 History and Legacies’


Πραγματοποιήθηκε με  επιτυχία στη Λήμνο, απο τις 25-30/05/2018, διεθνές Συνέδριο με θέμα: ‘Lemnosthe Armistice of Moudros and the End of WWIHistory and Legacies’. Το Συνέδριο αυτό εντάσσεται στις επίσημες εκδηλώσεις της Ελλάδας για τον εορτασμό της λήξης του Α΄Παγκοσμίου πολέμου στις 30 Οκτωβρίου 1918 μετά απο την υπογραφή της Συνθήκης Ανακωχής που έγινε στο λιμάνι του Μούδρου, και είναι η πρώτη απο τις σημαντικές εκδηλώσεις που ετοιμάζονται για το καλοκαίρι του 2018.
Το Συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμους απο την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου,  Χριστιάνα Καλογήρου, τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντ/γο  Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Δήμαρχο Λήμνου  Δημήτριο Μαρινάκη, και τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Βουλευτή Λέσβου  Γεώργιο Πάλλη. Κατόπιν το Συνέδριο μπήκε στη βάση του απο τον Κεντρικό Ομιλητή, Sir Hew Francis Anthony Strachan, University of St. Andrews, Fife, Scotland, έναν απο τους κορυφαίους –παγκόσμια- ιστορικούς.
Μια μεγάλη ομάδα Ελλήνων και ξένων καθηγητών, ιστορίας, κοινωνιολογίας μαζί με τους ανθρώπους του πολιτισμού, της ευρύτερης επιστήμης αλλά και των επιχειρήσεων, παρουσίασαν ένα εξαιρετικό μείγμα σκέψεων, γνώσεων, γνωμών αλλά και αποφάσεων για την συνέχιση της ιστορίας της χώρας μας. Εκτός των παραπάνω παρουσιάστηκε η Λήμνος, ως ένα μοντέλο ανάπτυξης μεσω της δημιουργίας προυποθέσεων ανάδειξης του ιστορικού τουρισμού στην χώρα μας.
Μερικοί εκ των ομιλητών που παρουσίασαν εισηγήσεις στο Συνέδριο, ήταν η Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου  Ισμήνη Κριάρη (εκ μέρους της Unesco) ,o Dr. Αθανάσιος Νακάσης, πρόεδρος της ICOMOS Hellas, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ  Κων/νος Τσέγας, ο Καθηγητής  Ευάνθης Χατζηβασιλείου, πρόεδρος του τμήματος Νεώτερης Ιστορίας του ΕΚΠΑ καθώς και η Dr. Aleksandra Pecinar απο την Σερβία, ο Prof. Andrey Pavlov απο το St Petersburg University, ο Πρόεδρος της WHIA, Peter Argyrios Katsambanis απο την Αυστραλία, κ.α. 
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη σειρά δράσεων,όπως ενημερωτικές εκδρομές στην Λήμνο, και η ανάδειξη του γαστρονομικού προφίλ της. Επίσης με την πρόσκληση της περιφέρειας Βορ. Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Αντιπεριφερειαρχών τουρισμού της Ελλάδας, και με την συνεργασία όλων των φορέων του νησιού με τον ΕΟΤ Ρουμανίας, πραγματοποιήθηκε fam trip Ρουμάνων δημοσιογράφων, τηλεοπτικών καναλιών και διαμορφωτών γνώμης.
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με συνδιοργάνωση του ΓΕΕΘΑ ( που ενεργοποίησε τη ΓΕΣ/ΔΙΣ για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου δρώμενου), της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου( και την απόλυτη συνεργασία της Περιφερειακής ενότητας Λήμνου, του Δήμου Λήμνου, . και του Συλλόγου “ The Lemnos’ Friends of Anzac “ Association. 



No comments:

Post a Comment