Wednesday, June 13, 2018

LADY ARPELS PLANÉTARIUM POETIC COMPLICATIONS

Μέτρηση του χρόνου έξω από την τροχιά της Γης

Το νέο δημιούργημα του Οίκου Van Cleef & Arpels για αυστηρώς γυναικείους καρπούς...

Όταν τον Ιανουάριο του 2014 ο περίφημος γαλλικός Οίκος κοσμημάτων, ωρολογοποιίας και αρωμάτων Van Cleef & Arpels παρουσίαζε στην έκθεση Salon international de la haute horlogerie, στο μουντιάλ της υψηλής ωρολογοποιίας δηλαδή που γίνεται κάθε Γενάρη στη Γενεύη, το Midnight Planetarium Poetic Complication, όλοι μίλησαν για ένα από τα ομορφότερα ρολόγια που δημιουργήθηκαν ποτέ.
Επρόκειτο για ένα πραγματικό κόσμημα χεριού, αξίας 250.000 δολαρίων και άνω,που απεικόνιζε την κίνηση πλανητών γύρω από τον ήλιο, μέσω ενός μηχανισμού περιστροφής 6 βάσεων, ειδικά σχεδιασμένων για τον Οίκο από την ομάδα του Christian van der Klaauw, φημισμένου για τους μηχανισμούς του με αστρονομικές ενδείξεις.
Και στην πραγματικότητα αυτό είναι το Midnight Planetarium, ένα πανάκριβο κόσμημα υψηλής αισθητικής για τον καρπό, για εύπορους τύπους και συλλέκτες που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για να βλέπουν την ώρα σε ένα ρολόι αλλά που αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλης αξίας και σπουδαιότητας είναι ο μηχανισμός από 360 διαφορετικά εξαρτήματα που περιέχονται σε αυτό. Επιπλέον, είναι τόσο λεπτομερής η επεξεργασία των ημιπολύτιμων ή και πολύτιμων λίθων από τους εξαιρετικούς τεχνίτες της Van Cleef & Arpels, που και μόνο η θέαση των λεπτομερειών κόβει την ανάσα. Και τελικά, μήπως δεν θα πρέπει να το ονομάζουμε «ρολόι»;
Έπειτα από τέσσερα χρόνια, ο γαλλικός Οίκος παρουσιάζει το Lady Arpels Planétarium, το οποίο επίσης  εκάνε την πρεμιέρα του στο Salon international de la haute horlogerie,  ένα νέο εντυπωσιακό κόσμημα-ρολόι χεριού που βασίστηκε για τη δημιουργία του στο Midnight Planetarium, το οποίο όμως απευθύνεται αυστηρά στους γυναικείους καρπούς. Εκτός από το μηχανισμό, ο οποίος είναι ίδιος, το Lady Arpels, σε μία κάσα λευκού χρυσού 38mm, της οποίας η στεφάνη είναι διακοσμημένη με διαμάντια, περιλαμβάνει ένα εξαίσιο καντράν από αβεντουρίνη, έναν χαλαζία με πυκνά εγκλείσματα φουξίτη και αιματίτη, μία πέτρα πασίγνωστη ως λίθος των ευκαιριών και της τύχης και γι’ αυτό οι μανιώδεις παίκτες συνηθίζουν πάντα να κρατούν μια Αβεντουρίνη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Στο κέντρο του Lady Arpels Planétarium απεικονίζεται ο ήλιος, σφυρηλατημένος σε ροζ χρυσό, ενώ γύρω του είναι οι τρεις κοντινότεροι πλανήτες σε αυτόν, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά και σε συνεχή κίνηση. Η περιστροφή του Ερμή, της Αφροδίτης, της Γης αλλά και της Σελήνης απεικονίζεται με απόλυτη ακρίβεια στο Lady Arpels, δηλαδή οι 88 ημέρες του πρώτου, οι 224 ημέρες της Αφροδίτης και βέβαια οι 365 ημέρες που χρειάζεται η Γη για μια πλήρη περιστροφή, ή για την ακρίβεια οι 365.256 ημέρες…
Μάλιστα, ο γαλλικός Οίκος για να τους ξεχωρίσει, έχει χρησιμοποιήσει διαφορετικούς λίθους και επεξεργασίες: Η Γη και ο Ερμής, για παράδειγμα, κόβονται με το χέρι στα σφαιρικά τους σχήματα από τιρκουάζ και ροζ φίλντισι (mother-of-pearl), αντίστοιχα. Η Αφροδίτη έχει δημιουργηθεί από green enamel bead, που προέρχεται από τα εργαστήρια σμάλτου του Οίκου στο Meyrin της Ελβετίας. Τέλος, η Σελήνη, η οποία περιστρέφεται γύρω από τη Γη κάθε 29,5 ημέρες, είναι λευκός χρυσός με επεξεργασμένα διαμάντια σε στυλ seri neige.
Τώρα, όσοι ψάχνουν για την ένδειξη της ώρας, αυτή απεικονίζεται με ένα αστέρι από επεξεργασμένο χρυσό και το οποίς βρίσκεται στην έκτη περιστρεφόμενη βάση, πιο κοντά στους αριθμούς του καντράν. Επίσης, υπάρχει και ένδειξη ημερολογίου που εμφανίζεται μέσω των οπών στο πίσω μέρος του ρολογιού, το οποίο είναι επίσης εντυπωσιακό, με λευκό και ροζ χρυσό, αβεντουρίνη και γυαλί ζαφείρι.
Το σίγουρο είναι ότι η Van Cleef & Arpels έχει κρατήσει «μυστικές» αρκετές ακόμα λεπτομέρειες του Lady Arpels Planétarium . Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι κάθε ρολόι θα είναι αυστηρώς αριθμημένο και πως θα κυκλοφορήσει σε ελάχιστα και μετρημένα κομμάτια.

No comments:

Post a Comment