Saturday, December 9, 2017

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κεχριμπαρένιος θησαυρός της Εύβοιας

Αφού ωριμάσει για μερικούς μήνες σε δρύινα βαρέλια, Γαλλικής και Αμερικάνικης προέλευσης, αποκτά σύνθετο, μελωμένο και ελκυστικό χαρακτήρα 

Δεν χρειάζεται να είσαι βαθύς γνώστης του κρασιού ή της μπύρας ή του τσίπουρου για να καταλάβεις πότε αυτό που σου πρσφέρεται είναι κάτι το ξεχωριστό. Αυτό ακριβώς συνέβη όταν έπεσε στην αντίληψη -αλλά και στο ποτήρι- μας λίγο από το απίθανο και έντονα βελούδινο, κεχριμπαρένιο, παλαιωμένο τσίπουρο της οικογένειας Σπυρόπουλου, το οποίο από την πρώτη στιγμή που αγγίζει τον ουρανίσκο νιώθεις τη διαφορά.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό προϊόν που παράγεται στον Κάμπο Κριεζών στην νότια Εύβοια, κοντά στο Αλιβέρι, από μία καθαρά οικογενειακή επιχειρηση που δημιούργησε το 2012 στα Κριεζά ο Σταύρος Σπυρόπουλος και ακολούθησαν ο γιος του, Φώτης και η νύφη του, Αγγελική. Το 2014 ιδρύθηκε το υποκατάστημα ποτοποιείο στο Αλιβέρι της Εύβοιας για την εμφιάλωση του τσίπουρου αλλά και την παράγωγη άλλων αλκοολούχων ποτών. Τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς, η οικογένεια παρουσίασε τα δύο πρώτα της προϊόντα: Το απλό παραδοσιακό τσίπουρο και το παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια.
Το πρώτο, από αρίστης ποιότητας στέμφυλα, νερό από δυσική πηγή της Δίρφυς, με φροντίδα και πολύ μεράκι, είναι ένα απόσταγμα που ωριμάζει για μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές, αποκτώντας μεστό και ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Το χρώμα του είναι διάφανο, με αρώματα αποξηραμένων βοτάνων, αρμπαρόριζας, βουτύρου, πράσινου καρυδιού και πικραμύγδαλου. Στην γεύση είναι στρογγυλό και αρμονικό, με ευχάριστες φρουτώδεις γεύσεις να συνοδεύουν αυτές των βοτάνων και να οδηγούν σε μία κρεμμώδη και βουτυρένια επίγευση που διαρκεί για πολύ ώρα.
Το δεύτερο, το παλαιωμένο τσίπουρο είναι ένα φινετσάτο απόσταγμα με εκφραστικά αρώματα και πλούσια σοκολατένια γεύση. Η άριστη πρώτη ύλη, το νερό που προέρχεται από πηγή στα ορεινά της Δίρφυς, η ζύμωση σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες και η προσεκτική απόσταξη σε χάλκινους άμβυκες, οδηγούν σε ένα καθαρό απόσταγμα, το οποίο αφού ωριμάσει για μερικούς μήνες σε δρύινα βαρέλια Γαλλικής και Αμερικάνικης προέλευσης, αποκτά σύνθετο, μελωμένο και ελκυστικό χαρακτήρα.
Το χρώμα του είναι κεχριμπαρένιο, με τα φρουτώδη αρώματα να είναι ώριμα και να θυμίζουν μαρμελάδες φρούτων και αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού, και την δρυ να ντύνει το απόσταγμα με γλυκά μπαχαρικά, βανίλια, καραμέλα βουτύρου, κακάο και ξηρούς καρπούς. Η γεύση του είναι πλούσια και επίμονη, με τις γεύσεις από την δρυ να πολιορκούν τον ουρανίσκο και να αφήνουν μία μακρά σοκολατένια επίγευση.

Από την οικογένια Σπυρόπουλου παράγεται και το τσίπουρο Σέττα, το οποίο πήρε το όνομα του από το ομώνυμο χωριό, στην ορεινή Δίρφυ, από όπου προέρχεται το νερό που χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία. Η προσεκτική επιλογή στεμφύλων Σαββατιανού, ή Λευκή Κουντούρα όπως καλείται στην περιοχή, η άμεση μεταφορά τους στο αποσταγματοποιείο και η αριστοτεχνική απόσταξη, δημιουργούν ένα τσίπουρο με καθαρότητα στην γεύση που μπορεί άνετα να πάρει μία θέση στο Ελληνικό τραπέζι.
Το χρώμα του είναι διάφανο, με γενναιόδωρα αρώματα πικραμύγδαλου, φρεσκοκομμένου γρασιδιού, μέντας και αποξηραμένων λουλουδιών. Ζεστό στο στόμα, με αρκετές φυτικές νότες σε φόντο ώριμων φρούτων, που δίνουν την θέση τους σε μία πικάντικη επίγευση που διαρκεί.

No comments:

Post a Comment