Tuesday, December 26, 2017

ROLLS ROYCE SWEPTAIL

Ο Εμίρης του Κατάρ και το ακριβότερο αυτοκίνητο στον κόσμο

Επτασφράγιστο μυστικό κρατούν στην RR την ταυτότητα του ανθρώπου με τα 13 εκατ. δολάρια...

Με την παρουσίαση του Sweptail των 13 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από μερικούς μήνες στο Concorso d’ Eleganza της Villa d’Este, στη Λίμνη Κόμο, έγινε πια ολοφάνερο πως η Rolls-Royce επαναπροσδιόρισε του τι πραγματικά σημαίνει «αυτοκίνητο επί παραγγελία», ρίχνοντας παράλληλα με στυλ και φινέτσα το γάντι στις εταιρείες που κατασκευάζουν πολυτελή οχήματα. «Δεν δηλώνουμε απόλυτα επαγγελματίες σε αυτόν τον πολύ ειδικό τομέα γιατί πρέπει κάθε εταιρεία να είναι έτοιμη να κάνει αυτό το δύσκολο “ταξίδι”» εξήγησε πρόσφατα ο James Warren, ο επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της εταιρείας στη δυτική Ευρώπη. Και συνέχισε: «Πολλοί το κάνουν και το διαφημίζουν παντού. Για εμάς, η έννοια της “παραγγελίας” είναι κάτι το εντελώς ξεχωριστό και είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι» συμπλήρωσε.
Από την ημέρα που η εταιρεία παρουσίασε το ακριβότερο αυτόκίνητο του κόσμου, ο Warren πολιορκείται διαρκώς από δημοσιογράφους που προσπαθούν να μάθουν ποιος είναι ο μυστηριώδης πελάτης της επί παραγγελίας Rolls Royce Sweptail και για λογαριασμό ποιου (ή ποιας εταιρείας) θα περάσει τις πόρτες του αρχηγείου της αυτοκινητοβιομηχανίας, στο Goodwood, αυτό το απίθανα πολυτελές αυτοκίνητο. Επίσημη απάντηση δεν θα δοθεί ποτέ βέβαια από την RR και μόνο οι φωτογραφίες κάποιου paparazzi θα αποκαλύψουν την αλήθεια, λίγες εβδομάδες μετά, καθώς ένα τέτοιο αυτοκίνητο δεν κρύβεται με τίποτα.
Ο επικεφαλής της Rolls Royce, Torsten Müller-Ötvös, πετώντας την μπάλα -στην κυριολεξία- στην εξέδρα δήλωσε πως η συγκεκριμένη παραγγελία ευελπιστεί πως θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλους φανατικούς λάτρεις των αριστουργημάτων που κατασκευάζει η εταιρεία, δηλώνοντας πάντως πως άλλη Sweptail δεν θα υπάρξει, τουλάχιστον κάποια που να διαθέτει όλα όσα ζήτησε ο μυστηριώδης πελάτης της.
Όσον αφορά τις πληροφορίες από τον Τύπο, αν και δεν υπάρχει κάτι επίσημο, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι δείχνουν τον Εμίρη του Κατάρ, τον Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θανί, ως τον πιθανότερο αγοραστή, καθώς έχει λατρεία στα πολύ ακριβά αυτοκίνητα (και όχι μόνο) και η παραγγελία έγινε πολύ νωρίτερα από το εμπάργκο στο Κατάρ του Αραβικού κόσμου. Παρ’ όλα αυτά, η είδηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά και το σίγουρο είναι πως η εταιρεία δεν θα είναι η πρώτη που θα το κάνει…
Η Rolls Royce Sweptail χρειάστηκε 4 ολόκληρα χρόνια για να ετοιμαστεί και η επωνυμία Sweptail προέρχεται από τη χαρακτηριστική διαμόρφωση του πίσω μέρους της, που παραπέμπει άμεσα στα μοντέλα της Rolls Royce της δεκαετίας του ’20 και του ΄30, αλλά και στα σκάφη εκείνης της εποχής. Εξίσου χαρακτηριστική και η σχεδίαση της οροφής, η οποία είναι πανοραμική και αποκαλύπτει τη διαμόρφωση του «πορτμπαγκάζ» της διθέσιας Phantom -η τετραθέσια διάταξη απορρίφθηκε σχεδόν ευθύς εξαρχής γιατί δεν ήταν συμβατή με την εξωτερική σχεδίαση- που είναι καλυμμένο με πανάκριβο ξύλο και θυμίζει deck σκάφους.
Φυσικά υπάρχει και ανάλογο, ειδικά σχεδιασμένο και επίσης πανάκριβο σετ αποσκευών, ενώ ο εσωτερικός διάκοσμος αποτελείται από επενδύσεις ξύλου Macassar, Ebony και Paldao, καθώς και από απίστευτης ποιότητας δέρματα. Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει ειδική θήκη για την αγαπημένη σαμπάνια του ιδιοκτήτη μαζί με δύο ποτήρια από κρύσταλλο, ενώ οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων και γενικά τα χειριστήρια έχουν περιοριστεί μόνο στα απολύτως απαραίτητα. Η διαμόρφωση του πίσω μέρος της Phantom Sweptail παραπέμπει στις Rolls Royce των δεκαετιών του ’20 και του ’30, καθώς και στα σκάφη εκείνης της εποχής. Το πολυτελέστατο εσωτερικό είναι αυστηρά διθέσιο.Αυτό οδήγησε τους ανθρώπους της Rolls Royce να θεωρούν πως η Sweptail έχει το πιο «καθαρό» σαλόνι που έχουν σχεδιάσει ποτέ, ενώ σε σχέση με τη στάνταρ Phantom υπάρχουν και επιμέρους εξωτερικές διαφοροποιήσεις, πέρα από τη διαμόρφωση της οροφής και του πίσω μέρους.
Πιο σημαντική από αυτές η μεγαλύτερη και ακόμα πιο εμφατική μάσκα Pantheon, η οποία είναι κατασκευασμένη από μασίφ αλουμίνιο -με τον ίδιο τρόπο έχει κατασκευαστεί και ο αριθμός κυκλοφορίας στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου- ενώ ειδικής σχεδίασης είναι τόσο οι προβολείς όσο και οι προφυλακτήρες. Για τον κινητήρα της πραγματικά σπέσιαλ Rolls Royce Phantom Sweptail δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η τεράστια και υπερπολυτελής Rolls-Royce παίρνει κίνηση από τον θηριώδη 6.75 λίτρων V12 κινητήρα της Phantom με την ισχύ να παραμένει επτασφράγιστο μυστικό…

No comments:

Post a Comment