Saturday, December 30, 2017

ROLEX 6062 BAO DAI

Ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βιετνάμ και το ακριβότερο Rolex στον κόσμο

Άνοιξη του 1954, Γενεύη. Ο άντρας ήταν απόλυτα κάθετος στις επιλογές του. Ήθελε το σπανιότερο Rolex...

Άνοιξη του 1954, Γενεύη. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ινδοκίνας, οι Μεγάλες Δυνάμεις διαπραγματεύονται στην Ελβετία με τους Βιετμίνχ για το μέλλον του Βιετνάμ. Κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος, ένας άνδρας βγαίνει έξω από το ξενοδοχείο Hotel des Bergues, εκεί που διεξάγονται οι πολύωρες συζητήσεις και τα ραντεβού των ηγετών, για να πάρει καθαρό αέρα. Δεν το γνωρίζει ακόμα αλλά πολύ σύντομα η χώρα του θα χωριστεί στα δύο και αυτός θα γίνει γνωστός ως ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βιετνάμ.
Αποφασίζει να περπατήσει λίγο αλλά τα βήματα του τον οδηγούν απέναντι, στο κατάστημα Chronomètrie Philippe Beguin, σ’ ένα γνωστό πωλητή ρολογιών Rolex. Η επιθυμία του Αυτοκράτορα προς το προσωπικό του καταστήματος είναι μόνο μία και απλή: Θέλει το πιο σπάνιο και πολύτιμο Rolex που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Παρά το γεγονός ότι οι πωλητές προσπαθούν για ώρα να τον μεταπείσουν, επιδεικνύοντας του μια σειρά από άλλα Rolex, εκείνος δεν αλλάζει γνώμη. Λίγες ώρες αργότερα και αφού ο Αυτοκράτορας έχει επιστρέψει στο ξενοδοχείο, ένας βοηθός φέρνει από το εργοστάσιο της εταιρείας ένα αρκετά σπάνιο κομμάτι: Το Rolex αναφορας 6062 σε χρυσοκίτρινο χρώμα με μαύρο καντράν και διαμαντένιες λεπτομέρειες. Ένα μαγικό κομμάτι που από τότε θα ταυτιστεί απόλυτα με τον τελευταίο Αυτοκράτορα του Βιετνάμ, παίρνοντας μάλιστα και το όνομα του: Bao Dai.
Το Rolex 6062, σε χρυσοκίτρινη θήκη, είναι μόλις το ένα από τα τρία με μαύρο καντράν και διαμαντένιες λεπτομέρειες. Και μάλιστα, ενώ τα άλλα δύο έχουν τα έξι διαμάντια τους στους αριθμούς που δείχνουν τις ώρες, το συγκεκριμένο κομμάτι έχει πέντε και διαφορετικό καντράν, κάνοντας το κομμάτι πραγματικά μοναδικό. Είναι ενδιαφέρον μάλιστα να σημειωθεί ότι εξαιτίας του διαμαντιού στο σημείο που η ώρα δείχνει 12, η κορώνα του λογοτύπου έχει μετακινηθεί. Το ίδιο έχει συμβεί και στο σημείο του χρονομέτρου και της ένδειξης της φάσης της σελήνης.
Το Bao Dai εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά το 2002 από την οικογένεια του Αυτοκράτορα απ’ όπου και πουλήθηκε μέσω της περίφημης δημοπρασίας Phillips, της Γενεύης, αντί του ποσού-ρεκόρ των $235.000, αναδεικνύοντάς το τότε ως το ακριβότερο Rolex στον κόσμο. Το καλοκαίρι και 15 χρόνια μετά, ο δεύτερος αγοραστής του το έβγαλε ξανά στη δημοπρασία και ο νέος αγοράστής του πιστεύεται πως έδωσε λίγα λιγότερα από 5 εκατ. δολάρια. Όπως ήταν φυσικό σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ανακοινώνονται ούτε ονόματα, ούτε και τα τελικά ποσά… Και η ιστορία του ακριβότερου Rolex στον κόσμο συνεχίζεται!

No comments:

Post a Comment