Saturday, December 2, 2017

ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΑΙΗΜΣ ΠΑΡΙΣ


Προς κ.Ανδρέα Γεωργιόπουλο, κινηµατογράφος «Ρεξ», Ανδραβίδα…
Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ δημοσιευσε προσφατα ενα κειμενο για τον παραγωγο Τζαιημς Παρις.Στην πρωτη φωτογραφια -απο το προσωπικο αεχειο του-δινει συνεντευξη στον Λευτερη Κογκαλιδη.Στην δευτερη παρακολουθει συναυλια στο Αλεξανδρειον Μελαθρον αναμεσα στον 
Λ.Κογκαλιδη και τον Γιωργο Φωτιαδη.Ακολουθει τμημα του κειμενου...
Τ

Στο ΕΛΙΑ βρήκαμε το αρχείο του ελληνοαμερικανού παραγωγού J. Paris και από αυτό ψαρέψαμε την αλληλογραφία του με αιθουσάρχες της επαρχίας στη δεκαετία του ΄60

Ο κόσμος των Αρχείων – πάσης φύσεως αρχείων- είναι από …γεννησιμιού του μαγικός!  Μπορεί να ασχολούνται μαζί του και να τον «χειρίζονται» ειδικοί επιστήμονες  (π.χ αρχειονόμοι) αλλά και να βρίσκονται «θαμμένοι» μέσα στη «χαρτούρα» των τεκμηρίων οι κάθε λογής ερευνητές (π.χ ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες) αλλά τον πλούτο των αρχείων – τους μικρούς ή μεγάλους θησαυρούς γνώσης- τον απολαμβάνουμε όλοι μας!


Μια εκ των ημερών ιχνηλατώντας τα ψηφιακά μονοπάτια του Ελληνικού Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου (ΕΛΙΑ) – ανήκει στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ)- έφτασα και στην ενότητα του τμήματος Παραστατικών Τεχνών.  Εκεί, για παράδειγμα βρήκα το αρχείο James Paris. Του κινηματογραφικού παραγωγού που το πέρασμα του από τον ελληνικό κινηματογράφο την εποχή της χούντας  με τις «επικές» υπερπαραγωγές του άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του.

Για παράδειγμα, στο αρχείο James Paris (Πάρις Φιλµ Ε.Π.Ε.) και πιο συγκεκριμένα στο Φάκελος 1 με ένδειξη ΣΥΣΤΑΣΗ / ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ (1962-1967) βρέθηκε το  «Βιβλίον Εταίρων» (1962-1966). Πρόκειται για ένα  Τετράδιο 200 σ., µε σφραγίδα της Α΄ Οικονοµικής Εφορίας Αθηνών στην τελευταία σελίδα (1962).







Για την ιστορία και μόνο: James Paris (∆ηµήτριος Πάρης) (1921-1982). Ο ∆ηµήτριος Πάρης του Γεωργίου γεννήθηκε στη Λέσβο, στο χωριό Βατούσα. Σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή της Θεσσαλονίκης και µετεκπαιδεύτηκε στην κτηνιατρική στο Γεωργικό Ινστιτούτο του Πανεπιστηµίου της Βηρυτού.

Το 1945 διορίστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας και τον επόµενο χρόνο µετανάστευσε στις Ηνωµένες Πολιτείες Αµερικής. Φοίτησε στη σχολή κινηµατογράφου της εταιρείας 20th Century Fox (1948), µετέτρεψε το όνοµά του σε James Paris, πήρε την αµερικανική υπηκοότητα και διετέλεσε διευθυντής στο διαφηµιστικό τµήµα της εταιρείας United Artists (1948-1952).

Εργάστηκε για τέσσερα χρόνια ως διευθυντής παραγωγής σε κινηµατογραφικές ταινίες της 20th Century Fox και στα τέλη της δεκαετίας του 1950 επέστρεψε στην Ελλάδα. Από το 1962 έως το 1979 υπέγραψε την παραγωγή σε περισσότερες από 50 ελληνικές ταινίες, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του δραστηριοποιήθηκε και ως παραγωγός τηλεοπτικών εκποµπών.

No comments:

Post a Comment