Tuesday, June 23, 2015

Η 'ΜΑΛΙΤΣΙΑ' ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΡΤ 3







  Μπροστά στον πρόσφατο θάνατο της σπουδαίας Ιταλίδας ηθοποιού Λάουρα Αντονέλι, η Ταινιοθήκη της ΕΡΤ3 αποδεικνύει τα γρήγορα αντανακλαστικά της και τροποποιεί το πρόγραμμά της. Ύστερα από άτυπο “δημοψήφισμα” μεταξύ των μελών της και με αναλογία ψήφων 9:2, αποφασίζει να προβάλλει την ταινία “Μαλίτσια” του διακεκριμένου πολιτικού σκηνοθέτη Σαλβατόρε Σαμπέρι με πρωταγωνίστρια τη Λάουρα Αντονέλι. Η προβολή θα γίνει στις 20:45 στον Αλέξανδρο (Εθνικής Αμύνης 1), πάντα με ελεύθερη είσοδο. Η ταινία είναι ένας συνδυασμός μαύρης σάτιρας, ηθογραφίας, και ερωτογραφικής ταινίας, που αγαπήθηκε πολύ στη χώρα μας.
    Στους θεατές θα διανεμηθεί η παρακάτω γραπτή ανάλυση:
    “Όταν ένας χήρος μεσοαστός αποφασίζει να προσλάβει μια νεαρή υπηρέτρια, τότε εκείνη γίνεται αντικείμενο ερωτικών επιθέσεων του πρώτου αλλά και των τριών γιών του. Καθένας προσπαθεί να την προσεγγίσει όσο γίνεται περισσότερο και να ανακαλύψει τα απόκρυφα σημεία του σώματός της. Τελικά τα καταφέρνει μόνο ο μεσαίος γιος, αλλά αναγκάζεται να πληρώσει το τίμημα της κατάκτησης με την συμβολική του “άλωση” από το γυναικείο φύλο.
    Ιδιαίτερα φιλοσοφημένη ταινία που εστιάζει στο παιχνίδι εξουσίας μεταξύ των δύο φύλων. Επηρέασε πολλές κατοπινές ταινίες, ανάμεσά τους και την ελληνική Οι Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας (1978) του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ο Σαμπέρι ανέπτυξε πολλές φορές τον προβληματισμό του πάνω στις διάφορες σχέσεις εξουσίας, φτάνοντας δυο φορές στην υποψηφιότητα για τη Χρυσή Άρκτο, μία φορά με τη Μαλίτσια και άλλη μία με τον Ερνέστο (1979). Παρά το ότι η σάτιρα των σεξουαλικών σκιρτημάτων κυριαρχεί σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, δε γίνεται ποτέ χυδαία ούτε και σκωπτική, δίνοντας στη Μαλίτσια ξεχωριστή θέση στην ιταλική γλυκόπικρη κωμωδία.”











No comments:

Post a Comment