Sunday, November 30, 2014

ΚΩΜΩΔΙΑ ΣΕΡΕΦΑ ΣΤΟ 'ΦΑΡΓΚΑΝΗ'


Πρεμιέρα έκανε  στο Θέατρο Φαργκάνη, η  σπονδυλωτή κωμωδία του Σάκη Σερέφα «Ζήτω η αμφίβολη ζωή».

Σχετικά με το έργο, ο Σκηνοθέτης του και Διευθυντής του Θεάτρου Αναζήτηση Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ψαλτόπουλος, λέει : «Ένας παππούς, στα 98 του, καβάλα σ’ένα ποδήλατο, φέρνει γύρους το χωριό του, φωνάζοντας : «Ζήτω, η Αμφίβολη Ζωή». Ο δόκιμος Σάκης Σερέφας, σκιαγραφεί 12 πορτραίτα σημερινών Ελλήνων σε τοπία αστικά, νησιώτικα, του χωριού, ή του διαστήματος. Ζωή, φαγητό, μοναξιά, θάνατος. Δεξιοτεχνικά περνάει από το χιούμορ στη συγκίνηση κι από κει πίσω στο γέλιο. Και απευθύνεται μετωπικά σε όλους εμάς που βρισκόμαστε επί σκηνής ή στην πλατεία. Με παιχνιδιάρικη διάθεση, χωρίς μακρηγορίες και δραματολογικούς εξαναγκασμούς μας κάνει να συλλογιστούμε πάνω στην «ανθρώπινη κατάσταση». Κανείς μας δεν θα θρηνήσει ανωφέλετα. Αντίθετα, θα βγούμε μ’ ένα πλατύ λυτρωτικό χαμόγελο. Γιατί κάπου μέσα στο έργο, η επικοινωνία έρχεται. Με τον πιο απρόβλεπτο τρόπο. Γιατί ο έρωτας αχνοφέγγει. Γιατί η αγάπη του Σάκη, για τους ήρωές του, μεταδίδεται με σαρωτικό τρόπο και στην πλατεία. Η σκηνοθεσία έσκυψε με την ίδια αγάπη πάνω σ’ αυτούς τους κατά βάση αντι-ήρωες. Θυμήθηκε το πόσο μαγευτική είναι η αφήγηση από τους παραμυθάδες ή τις γιαγιάδες μας, όταν ήμασταν μικροί . Σε σημεία έκρινε πως έπρεπε να εισβάλλει και η αναπαράσταση. Επέβαλε στους 7 ηθοποιούς να είναι απόλυτα ειλικρινείς στις ερμηνείες τους. Έτσι που αυτός ο «αόρατος θίασος να περνά» στο προσκήνιο «με μουσικές εξαίσιες, με φωνές…», ελπίζουμε, μαγευτικές. Ευχαριστώ, όλους τους συνεργάτες μου, που μ’ εμπιστεύτηκαν σ’ αυτό το εγχείρημα, και που αν και  από διαφορετικούς χώρους προερχόμενοι, συνεργαστήκαμε ιδανικά.»

Και ο Συγγραφέας του έργου, Σάκης Σερέφας σχολιάζει : «Ένας σουβλατζής που κρατάει αναπάντεχα στη χούφτα του ένα κομμάτι από βαμβάκι βουτηγμένο στα λίπια, με μια στάμπα από κραγιόν απάνω του. Ένα πιτσιρίκι το οποίο μια γριά το ρωτάει: «Τρως γριές, δεν τρως;». Μια μοναχική κυρία η οποία χτυπάει μια ξένη πόρτα κι αμέσως βρίσκεται με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι της. Ένας μασέρ ο οποίος όσο μαλάσσει κρέατα  νιώθει πως η ζωή είναι ένα σφαγείο. Δώδεκα ιστορίες που δείχνουν πόσο απρόοπτες είναι οι ζωές μας. Για καλό ή για κακό.
Δώδεκα ιστορίες που αμφισβητούν τις μασίφ βεβαιότητες μέσα στις οποίες κατοικούν οι τρόμοι ή οι παρηγοριές μας. Και που θέτουν στον θεατή το ερώτημα : «Εσύ, τι θάκανες ;»
Δώδεκα ιστορίες στις οποίες οι άνθρωποί τους παίρνουν ρίσκα, θέλουν δεν θέλουν.
Άνθρωποι που τελικά αναφωνούν λυτρωτικά:           «Ζήτω η Αμφίβολη Zωή!»

Το έργο ανεβαίνει σε Σκηνοθεσία Αχιλλέα Ψαλτόπουλου, Σκηνικά Ευγένιου Γκάλκιν, Κοστούμια Μαριλένας Μπιντεβίνου, Γραφιστικά Ελίζας Ζαρίφη-TreBanal, Στίχους Διογένη Δασκάλου, Πρωτότυπη Μουσική Διογένη Δασκάλου-Παύλου Αζναουρίδη, Ηχητικό Σχεδιασμό Αχιλλέα Ψαλτόπουλου, Xoρογραφία-Κινησιολογία Χρήστου Μυλωνά, Video-Φωτογραφίες Δημήτρη Καμπά, Φωτισμούς Μανούσου Γαλάνη, Δημόσιες Σχέσεις Ρίτας Σίσιου, Διεύθυνση Παραγωγής Νατάσας Κοντελετζίδου, Ηχογράφηση Studio Lollipop-Θανάσης Ζλατάνος και με Βοηθό Σκηνοθέτη την Πολύνα Κούρτη.
Παίζουν δε οι ηθοποιοί:
Χριστίνα Καραγρηγορίου, Στέργιος Κωνσταντζίκης, Νάνσυ Σακελλαρίδου, Βασίλειος Σταθόπουλος, Θοδωρής Τέρπος, Αχιλλέας Ψαλτόπουλος και σε έκτακτη συμμετοχή ο Διογένης Δασκάλου.
Το έργο θα παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ. ενώ την Κυριακή στις 8 μ.μ. Στο Θέατρο «Φαργκάνη», Ιασωνίδου με Εγνατίας, Περιοχή Καμάρας, τηλ. 2310 960063.
Τιμές εισιτηρίων : Κανονικό 14 Ευρώ, Φοιτητικό-Νεανικό, Ανέργων 10 Ευρώ, Ατέλειες 5 Ευρώ.

No comments:

Post a Comment