Sunday, November 30, 2014

Αμφίπολη: Βρέθηκαν νομίσματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου


Στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού ξεκίνησε, χθες, λίγα λεπτά μετά τις 11 το πρωί, η παρουσίαση των ευρημάτων της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης. Παρών και ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.
Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού η παρουσίαση των ευρημάτων της Αμφίπολης
Την αρχή έκανε ο αρχαιολόγος Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, που χαρακτήρισε το μνημείο της Αμφίπολης ως "λαμπρή ψηφίδα στην ιστορία της Ελλάδας". Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο αρχαιολόγος Νικόλαος Σταμπολίδης που έδωσε την έναρξη για τον επιστημοικό διάλογο του θέματος. 
Έπειτα τον λόγο πήρε η Κατερίνα Περιστέρη, ώστε να περιγράψει τις ανασκαφές από το 2012 έως σήμερα. 
Αφού αναφέρθηκε στο 2012 και στο 2013, περιέγραψε αναλυτικά και όσες κινήσεις έγιναν μέσα στο τρέχον έτος, τονίζοντας πως ακόμα οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ποιος είνια ο νεκρός της Αμφίπολης. 
"Ξέρετε πολύ καλά ότι το πιο δύσκολο τώρα αρχίζει. Είναι η μελέτη που θα μας δώσει τα συμπεράσματα που όλοι περιμένουμε. Ξεκινήσαμε το 2012, μια μικρή ομάδα με πολύ μεράκι και όρεξη, για να δούμε τι συμβαίνει στον λόφο μυστήριο. Ήταν αφημένος για χρόνια, δεν πίστευαν πως είχε να δώσει άλλα πράγματα. Αυτό ήταν ένα έναυσμα για να δούμε τι πραγματικά γίνεται. Οι κάτοικοι μιλούσαν για τον 'τάφο της Βασίλισσας'. Σκεφτείτε όμως ότι πάντα κάτι έχουν να πουν όσα ακούγονται σε έναν τόπο. Ελπίζαμε να οριοθετήσουμε τον τύμβο γιατί δεν ήταν στρογγυλός μετά από όλα αυτά τα χρόνια και τις ανασκαφές", είπε στην έναρξη της ομίλίας της.
Σε όλη την ομιλία της η Κατερίνα Περιστέρη έδωσε πολλές πληροφορίες για τα ευρήματα και τον νεκρό της Αμφίπολης. Μάλιστα, μετά την πίεση των δημοσιογράφων, δέχτηκε να δώσει στην δημοσιότητα φωτογραφίες του σκελετού, τονίζοντας ότι έχει πειραχθεί από τυμβωρύχους. Όπως χαρακτηριστικά είπε, στον χώρο της Αμφίπολης οργίαζε η αρχαιοκαπηλεία, ενώ στην αρχή ο περίβολος μπροστά από τα σκαλοπάτια ήταν ανοικτός. "Άρα ο τύμβος ήταν κάποτε επισκέψιμος", δήλωσε.
Φωτογραφία του σκελετού της Αμφίπολης
Φωτογραφία του σκελετού της Αμφίπολης
Σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού είππε: "Υπάρχουν μαρτυρίες από το παρελθόν ότι υπήρχε η πρόθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την δημιουργία ενός μεγάλου μνημείου. Η Αμφίπολη ήταν ένα πολύ σημαντικό κέντρο. Μέσα στον τύμβο υπήρχε μια σημαντική προσωπικότητα αλλιώς δεν θα έστηναν το λιοντάρι στην κορυφή".
Πριν από λίγο καιρό είχε δηλώσει ότι στον τάφο είναι πιθανό να θάφτηκε ένας Μακεδόνας στρατηγός. Σήμερα σχολίαση και την θέση της αυτή, λέγοντας: "Με ένα λιοντάρι στην κορυφή και ένα τέτοιο τεράστιο μνημείο θα μπορούσε να είναι στρατηγός είχα πει όταν, με είχατε ρωτήσει παλιότερα. Όταν βρέθηκε ο σκελετός δεν θα μπορούσε ποτέ ένας αρχαιολόγος να πει αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση. Εγώ μιλώ με βάση το ίδιο το μνημείο. Είπα ότι όταν υπάρχει ένα λιοντάρι στην κορυφή θα μπορούσε να είναι στρατηγός. Δεν απαντώ σε θεωρίες συνωμοσίας ότι εκεί είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος".
Παράλληλα, η κα Περιστέρη αποκάλυψε ότι στον τύμβο Καστά βρέθηκαν νομίσματα του Μεγάλου Αλέξανδρου, καθώς και του 2ου και 3ου πΧ αιώνα, αλλά και στοιχεία κεραμικής. Παρόλο που σαν εύρημα μπορεί να συνδέεται με τον νεκρό, η ίδια είπε ότι "αυτά τα νομίσματα ήταν πολύ κοινά και θα μπορούσαν να βρεθούν παντού", προσθέτοντας ότι το θέμα είναι στη φάση της επεξεργασίας.
Ακόμη, υποστήριξε ότι το πρόσωπο της δεξιάς Καρυάτιδας δεν διασώζεται, επειδή ένα δοκάρι που βρισκόταν μέσα στην επίχωση έπεσε, αφαιρώντας τα χαρακτηριστικά της γυναικείας μορφής.
Επιπροσθέτως, βρέθηκε αντίβαρο αλλά και πέδιλα έδρασης ρωμαϊκού γερανού, γεγονός που καταδεικνύει ότι χρησιμοποιήθηκε το μηχάνημα από Ρωμαίους για να αποξηλώσουν το μαρμάρινο υλικό, να το μεταφέρουν και να το επαναχρησιμοποιούν σε άλλα έργα.
Αναφορικά με την πορεία των ανασκαφών η κ. Περιστέρη δήλωσε ότι η ανασκαφή του τάφου έχει μόλις τελειώσει, αλλά όλοι οι ερευνητές ελπίζουν πως του χρόνου θα συνεχίσουν σε άλλο σημείο. Η γεωσκόπηση που γίνεται θα δείξει αν υπάρχουν κι άλλοι τάφοι στην Αμφίπολη. Η κ. Περιστέρη, όμως, εμφανίστηκε σίγουρη πως "θα υπάρχουν κι άλλα πράγματα". 

No comments:

Post a Comment