Μια εντυπωσιακή και ιστορική εξέλιξη στο χώρο της διαστημικής τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα στον τομέα των μελλοντικών  επανδρωμένων διαστημικών αποστολών, έλαβε χώρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Ουσιαστικά μια πρόσφατη τεχνολογία, αυτή της τρισδιάστατης εκτύπωσης, εφαρμόστηκε στο διάστημα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας καιδημιουργήθηκε ένα ανταλλακτικό για τον ίδιο τον εκτυπωτή που το εκτύπωσε!
Ήταν μια ορθογώνια πλαστική πλακέτα με την επιγραφή «Κατασκευασμένο στο Διάστημα» (Made in Space/NASA) μόλις εκτυπώθηκε από τον αμερικανό αστροναύτη Μπάρι Γουίλμορ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η εντολή για την εκτύπωση στάλθηκε στον εκτυπωτή από το κέντρο ελέγχου στη Γη και ο αστροναύτης απλώς έβγαλε το αντικείμενο από τον εκτυπωτή.
Έτσι στο μέλλον δεν θα χρειάζεται πλέον το κάθε τι να μεταφέρεται στο διάστημα έτοιμο από τη Γη, αλλά θα είναι δυνατό να κατασκευάζεται επί τόπου, οπότε και σε πρώτη φάση ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) θα μπορεί να εκτυπώνει μόνος του διάφορα ανταλλακτικά, τα οποία μέχρι σήμερα πρέπει να να μεταφέρονται από τη Γη. Στο απώτερο μέλλον, αυτή η δυνατότητα θα αξιοποιηθεί ευρύτερα για τα διαστημικά ταξίδια και για το στήσιμο βάσεων σε άλλους πλανήτες ή δορυφόρους.
Τα πρώτα εκτυπωμένα στο διάστημα αντικείμενα θα εξετασθούν από τους ειδικούς της NASA το 2015, όταν θα επιστρέψουν στη Γη για ανάλυση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Στα πλαίσια του όλου πειράματος, περίπου 20 αντικείμενα θα εκτυπωθούν στον ISS τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ακριβή αντίγραφά τους θα εκτυπωθούν στην έδρα της εταιρείας, ώστε μετά να γίνει σύγκριση με αυτά που θα έχουν παραχθεί στο διάστημα. Ήδη διαφάνηκε ένα πρόβλημα: κατά την εκτύπωση του πρώτου αντικειμένου ένα μέρος της πλαστικής ύλης (που αντικαθιστά τη συμβατική μελάνη των εκτυπωτών) κόλλησε στον εκτυπωτή, πράγμα που ίσως σημαίνει ότι η έλλειψη βαρύτητας επιδρά αρνητικά στην τρισδιάστατη εκτύπωση.