Από το πάνω μέρος ενός πήλινου αμφορέα ξεκίνησε την ομιλία του, με θέμα "Η συμβολή του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής 'Ευρώπη 2020'", στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κώστας Τασούλας.
 Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για την επιστροφή στην Ελλάδα του άνω τμήματος ενός πήλινου αμφορέα με λεπτές διακοσμήσεις στο σώμα του, που ο ίδιος παρέλαβε προχθές μέσω του διπλωματικού σάκου από τη Μασσαλία. Αποστολέας είναι ένας Γάλλος πολίτης 90 χρονών, κάτοικος Μασσαλίας, ο οποίος πριν 40 χρόνια κολυμπώντας στην Κρήτη βρήκε το αγγείο και το πήρε μαζί του. Ο Γάλλος πολίτης, όπως είπε ο υπουργός συγχαίροντάς τον ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του, πριν μερικές ημέρες παρέδωσε το εύρημά του στο Ελληνικό Προξενείο της Μασσαλίας επηρεασμένος από το γενικότερο κλίμα επαναπατρισμού των παράνομα κτηθέντων πολιτιστικών αγαθών. 
Μ' αυτή την ευκαιρία ο υπουργός τόνισε ότι "οφείλουμε ως Ε.Ε. να ενισχύουμε συνεχώς τις θεσμικές μας πρωτοβουλίες για την αποτροπή παράνομης εξαγωγής πολιτιστικών θησαυρών και για την προώθηση επαναπατρισμού τους" και συνέχισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας τη συμβολή του πολιτισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη.