Τη νέα γενιά αντιγηραντικών καλλυντικών με γλυκάνες, οι οποίες μιμούνται τη δράση των μορίων που ανανεώνουν την επιδερμίδα, ετοιμάζονται να λανσάρουν σύντομα εταιρείες καλλυντικών. Η πρώτη κρέμα αναμένεται στη χώρα μας τον Φεβρουάριο από τον Yves Saint Laurent.
Πρόκειται για προϊόντα που έφερε στο προσκήνιο η επιστήμη της γλυκοβιολογίας, η οποία εκμεταλλεύεται τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσιολογικά στον οργανισμό μας, για τη βελτίωση της υγείας αλλά και της εξωτερικής εμφάνισης. Φυσιολογικά οι ουσίες αυτές σταματούν να παράγονται από τον οργανισμό με την πάροδο της ηλικίας και η έλλειψή τους γίνεται εμφανής αρχικά στο δέρμα.
Η πρώτη κρέμα που θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως είναι αυτή με το διακριτικό του Yves Saint Laurent και δημιουργήθηκε στα εργαστήρια της L'Oreal. Πρόκειται για μια ειδική φόρμουλα, η οποία περιλαμβάνει συνθετικές μορφές διαφόρων υπομορφών γλυκάνης. «Πλέον είμαστε έτοιμοι να ξεφύγουμε από την επιφάνεια της επιδερμίδας και να δημιουργήσουμε αναγεννητική δράση στα βαθύτερα στρώματά της», λέει ο Μπρούνο Μπέρναντ, επικεφαλής ερευνών της L'Oreal.
ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΟΜΠΕΛ. Μέχρι σήμερα επτά βραβεία Νομπέλ έχουν απονεμηθεί για έρευνες που αφορούν την επιστήμη της γλυκοβιολογίας, καθώς είναι πολλά υποσχόμενη σε «άλυτες» υποθέσεις της ιατρικής και της βιολογίας. Μάλιστα, η επιστήμη αυτή χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στην ανάπτυξη του παιδικού εμβολίου για τη γρίπη Β, δημιουργώντας έναν μηχανισμό που προκαλεί την παραγωγή συγκεκριμένου αντισώματος από τον ίδιο τον οργανισμό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες για τη δημιουργία εμβολίων κατά του καρκίνου και της φυματίωσης. Ο Πέτερ Ζεεμπέργκερ, διευθυντής του Ιδρύματος Μοριακής Βιολογίας Μαξ Πλανκ στο Βερολίνο, ήταν ο πρώτος επιστήμονας που κατάφερε να διαχειριστεί γλυκάνες για μαζική παραγωγή. Μάλιστα, τα δύο τελευταία χρόνια δημοσίευσε σε επιστημονικές επιθεωρήσεις πλήθος μελετών για αυτές τις ουσίες. «Με ενδιαφέρει η δράση τους στην υγεία, δεν επρόκειτο ποτέ να ασχοληθώ με τη βιομηχανία της αισθητικής. Ωστόσο ήταν τόσο θεαματικά τα αποτελέσματα, που με ενθουσίασαν», δηλώνει ο ίδιος. «Η έρευνα έδειξε σαφείς ευεργετικές βιοχημικές αλλαγές στην ποιότητα του δέρματος τόσο στο εργαστήριο όσο και σε έρευνες σε ανθρώπους», πρόσθεσε ο Ζεεμπέργκερ.
Λεπτομέρειες για τα αντιρυτιδικά συστατικά αποκαλύφθηκαν πέρυσι το φθινόπωρο σε μια παρουσίαση στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Δερματολογικής Ερευνας. Ανάμεσα στις άλλες ομάδες που εργάζονται με αντικείμενο θεραπείες που είναι βασισμένες στη γλυκάνη περιλαμβάνεται μία στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα, για την οποία πιστεύεται ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με άλλες εταιρείες καλλυντικών για να παραγάγει ένα ανταγωνιστικό, δυνάμει φθηνότερο προϊόν.
Ωστόσο δεν έχουν πεισθεί όλοι οι επιστήμονες ότι η γλυκάνη μπορεί πράγματι να έχει ένα διαρκές αποτέλεσμα διεισδύοντας βαθιά στο δέρμα. «Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά καλά, δεν γνωρίζουμε όμως αν αυτά τα μόρια μπαίνουν πραγματικά στο δέρμα ούτε πώς λειτουργούν ευεργετικά», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκάλο που είναι καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. «Χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες».
No comments:
Post a Comment