Monday, December 19, 2011

ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ - #66




66. Today I Feel So Happy, 1931,
 (Paul Abraham, Robert Gilbert, Desmond Carter, Frank Eyton)


                            Γεννημένος το 1892 στην Αυστροουγγαρία, ο Pál Ábrahám, όπως γραφόταν εκεί το όνομά του, πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από τη μητέρα που ήταν καθηγήτρια μουσικής. Παρά το ταλέντο του ακολούθησε αρχικά τον τραπεζικό κλάδο, ώσπου η μουσική τον κέρδισε οριστικά. Στα τέλη της δεκαετίας του ’20 το Βερολίνο είχε αντικαταστήσει οριστικά τη Βιέννη ως πρωτεύουσα της οπερέτας και έτσι ο Abraham, φεύγοντας από τη Βουδαπέστη, το επέλεξε ως τόπο διαμονής. Η επιτυχία που γνώρισε του επέτρεψε να ζήσει με πολυτέλεια, ξοδεύοντας αρκετά χρήματα ικανοποιώντας το πάθος του για τον τζόγο. Γρήγορα, ωστόσο, λόγω της εβραϊκής του καταγωγής αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία. Χωρίς τη σύζυγό του έφυγε για το Παρίσι, από εκεί για το Λονδίνο και μέσω Κούβας, όπου εργάστηκε ως πιανίστας, έφτασε στη Νέα Υόρκη. Εκεί οι συνθέσεις του θεωρήθηκαν ξεπερασμένες, έπεσε σε κατάθλιψη και σε λίγο διάστημα διαγνώσθηκε με ψυχικές διαταραχές. Το 1946 μπήκε σε ένα ψυχιατρείο όπου έμεινε για δέκα χρόνια. Πολλοί λένε ότι έπασχε από σύφιλη στο τέταρτο στάδιο. Με την άδεια παραμονής του στις ΗΠΑ να έχει λήξει, επέστρεψε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Αμβούργο, όπου συνέχισε να νοσηλεύεται μέχρι τον θάνατό του, το 1960.
                         Ο Robert Gilbert (1899–1978), γιος του επίσης μουσικού Jean Gilbert, υιοθέτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του πατέρα του, αφού το πραγματικό του όνομα ήταν Robert David Winterfeld, ενώ μερικές φορές υπέγραφε και ως David Weber. Σπούδασε φιλοσοφία και ιστορία τέχνης στο Βερολίνο αλλά γρήγορα φάνηκε το ταλέντο του στη μουσική και άρχισε να συνεργάζεται με τον πατέρα του γράφοντας λιμπρέτα για οπερέτες και στίχους τραγουδιών. Όταν οι ναζί κατέλαβαν την εξουσία αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στο Παρίσι και εν συνεχεία στις ΗΠΑ. Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στη Γερμανία πριν εγκατασταθεί στην Ελβετία, όπου ασχολήθηκε με τη μετάφραση μιούζικαλ όπως τα My Fair Lady, Oklahoma!, Hello Dolly!, Cabaret και Annie Get Your Gun.
                        Ο Herbert Desmond Carter (1895-1939) που συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον Ivor Novello και τον George Gershwin στο μιούζικαλ Primrose, είχε γράψει τους αγγλικούς στίχους για την ουγγρική επιτυχία Gloomy Sunday. Τους ηχογράφησε ο Paul Robeson, αλλά οι στίχοι που έγραψε αργότερα ο Sam M. Lewis είναι εκείνοι που έμειναν στην ιστορία καθώς χρησιμοποιήθηκαν στις εκτελέσεις που ακολούθησαν.
                        Ο Frank Eyton (1884-1962) συνήθως συνεργαζόταν με έναν ή περισσότερους στιχουργούς. Διασημότερη συμμετοχή του είναι το Body and Soul. Το Today I Feel So Happy που ηχογράφησαν μεταξύ άλλων ο Jack Payne & the BBC Orchestra και ο Jack Hylton, ξεκίνησε από την ταινία Sunshine Susie (1931) όπου το τραγουδα  η Renate Müller. Είχε προηγηθεί η γερμανική εκδοχή της ταινίας ως Die Privatsekretärin (1930) με την ίδια πρωταγωνίστρια και το τραγούδι είχε τίτλο Ich bin ja heut’ so glücklich. Η Renate Müller (1906-1937) ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του ’20 μέχρι και στις αρχές του ’30, τόσο στο θέατρο όσο και στα πρώτα βήματα του ομιλούντος κινηματογράφου. Πέθανε σε ηλικία 31 ετών κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και ενώ συναγωνιζόταν σε δημοτικότητα την Marlene Dietrich. Πολλές πηγές θεωρούν ότι δολοφονήθηκε από τους ναζί επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει σε προπαγανδιστικά φιλμ. Εκτός από το φιλμ Die Privatsekretärin / Sunshine Susie γνώρισε επιτυχία και με το Viktor und Viktoria (1933) που πενήντα χρόνια αργότερα γυρίστηκε από τον Blake Edwards με την Julie Andrews.



ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

vassilisk.blogspot.com

No comments:

Post a Comment