Saturday, December 17, 2011

ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ - #64



64. Tell Me I’m Forgiven, 1930,
(Robert Katscher, Rowland Leigh)


                  Ο Αυστριακός Robert Katscher (1894 Βιέννη – 1942 Λος Άντζελες) αφού πρώτα σπούδασε νομικά και ξεκίνησε να εργάζεται σε ένα δικηγορικό γραφείο, αποφάσισε να σπουδάσει στη Μουσική Ακαδημία της γενέτειράς του και να αφοσιωθεί στη μουσική. Η σύνθεσή του Madonna (1924) γνώρισε παγκόσμια επιτυχία όταν ηχογραφήθηκε από τον φίλο του Paul Whiteman με τίτλο When Day Is Done και αργότερα με στίχους στα αγγλικά του B.G. De Sylva.
Το 1930 συνεργάστηκε με τον συμπατριώτη του ηθοποιό Karl Farkas και τον Ούγγρο συγγραφέα και δημοσιογράφο Géza Herczeg για την οπερέτα Die Wunder-Bar: Ein Spiel im Nachtleben που έκανε πρεμιέρα στη Βιέννη. Την ίδια χρονιά ανέβηκε στο Savoy Theatre του Λονδίνου, όπου το Tell Me I’m Forgiven τραγούδησαν ο Carl Brisson και η Gwen Farrar. Τον επόμενο χρόνο με τον περίφημο Al Jolson και τίτλο Wonder Bar ανέβηκε στο Broadway ενώ το 1934, με τον ίδιο πρωταγωνιστή, γυρίστηκε ταινία σε σκηνοθεσία Lloyd Bacon και χορογραφίες του Busby Berkeley.
 Ο Rowland Leigh (1903-1963) έγραψε το λιμπρέτο και τους στίχους τραγουδιών για πολλά μιούζικαλ και οπερέτες που πολλές φορές προέρχονταν από τον γερμανόφωνο χώρο και που συχνά σκηνοθετούσε ο ίδιος. Το 1932 αναφέρεται το όνομά του για πρώτη φορά με την ιδιότητα του σκηνοθέτη στο Broadway, στην διασκευασμένη από τα γερμανικά παραγωγή The Dubarry, με σκηνικά του Vincente Minnelli.



ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

vassilisk.blogspot.com

No comments:

Post a Comment