Thursday, December 15, 2011

ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ - #62




62. So Do I (Bel Ami), 1962,
(Theo Mackeben, Hans Fritz Beckmann, Ian Grant)


Ο Γερμανός πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης Theo Mackeben (1897-1953) ήταν αυτός που διηύθυνε το 1928 την πρεμιέρα της Όπερας της Πεντάρας στο Theater am Schiffabauerdmm του Βερολίνου, μετέπειτα πασίγνωστο ως Berliner Ensemble. Το έργο του αποτελείται κυρίως από μουσική για κινηματογραφικές ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις της ναζιστικής προπαγάνδας.
Η σύνθεση Bel Ami προέρχεται από την βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Guy de Maupassant ταινία του 1939, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Willy Forst. Τους στίχους έγραψε ο Hans Fritz Beckmann (1909-1975), που ειδικευόταν στα θέματα της Μπελ Επόκ, και το τραγούδι ερμήνευσαν η Lizzi Waldmüller και η Eva Busch. Η δεύτερη μάλιστα ηχογράφησε και μια γαλλογερμανική εκδοχή σε στίχους του Louis Poterat.
Στα γαλλικά το ηχογράφησαν και άλλοι όπως η Lucienne Delyle και ο Tino Rossi. Η ζωή του Theo Mackeben, που χρησιμοποιούσε επίσης τα ψευδώνυμα John Morris και Red Roberts, έγινε ταινία από τον Hans Wollf έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, με τίτλο Bei dir war es immer so schön, στην οποία το Bel Ami ερμήνευε ο Willy Forst. Με αγγλικούς στίχους από τον Ian Grant και τίτλο So Do I επανήλθε στην επικαιρότητα από τον Kenny Ball, το 1962. Γνωστός για την τρομπέτα του στο σχήμα Kenny Ball and his Jazzmen, ο Ball εδώ ανέλαβε και τα καθήκοντα του τραγουδιστή ανεβαίνοντας στο #14 του βρετανικού chart.
Το Bel Ami μεταφράστηκε και σε άλλες γλώσσες και εξακολουθεί να διασκευάζεται.
 Βρετανία
14/62 Kenny Ball & his Jazzmen



ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

vassilisk.blogspot.com

No comments:

Post a Comment