Monday, December 5, 2011

ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ - #53

53. Power of Love, The, 1985,
(Candy de Rouge, Gunther Mende, Jennifer Rush, Mary Susan Applegate)



Το 1985 ήταν αδύνατο να ανοίξεις το ραδιόφωνο ή να παρακολουθήσεις κάποια μουσική εκπομπή στην τηλεόραση, χωρίς να πέσεις πάνω σε ένα από τα τρία διαφορετικά τραγούδια με τίτλο (The) Power of Love. Οι Βρετανοί Frankie Goes to Hollywood και οι Αμερικανοί Huey Lewis and The News τραγουδούσαν τη δική τους εκδοχή για τη Δύναμη της Αγάπης, ενώ το ίδιο ισχυριζόταν και η Jennifer Rush που από άποψη φωνής τους υπερκάλυπτε.
Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια ηχογραφούσε από το 1982 στη CBS της Φρανκφούρτης με τους παραγωγούς Gunther Mende και Candy De Rouge. Ο πρώτος, που από το 1994 ζει στην Κύπρο και στο Τιρόλο, είναι ένας από τους πιο πετυχημένους στο είδος του έχοντας συνεργαστεί με ονόματα που έχουν πουλήσει εκατομμύρια δίσκους όπως η Tina Turner, η Céline Dion, ο Falco, η Mireille Mathieu κ.α. Εξίσου πετυχημένος είναι και ο Wolfgang Detmann που κρύβεται πίσω από τα ψευδώνυμα Candy de Rouge ή Alexander DeRouge.
Στην πρώτη του κυκλοφορία, τόσο στη Γερμανία όσο και στη Βρετανία, το τραγούδι δεν κατάφερε να πλασαριστεί στις ψηλές θέσεις των καταλόγων επιτυχιών, αν και φαινόταν ότι είχε τα απαιτούμενα συστατικά. Η εταιρεία, αναγνωρίζοντας τη δυναμική του, ακολούθησε μια έξυπνη τακτική: το απέσυρε και το επανακυκλοφόρησε λίγες βδομάδες αργότερα, με αποτέλεσμα να κάνει την είσοδο του στο βρετανικό top-40, η Jennifer Rush να κληθεί να το ερμηνεύσει στο Top of the Pops και να φτάσει τελικά στο #1, όπου παρέμεινε για πέντε εβδομάδες. Η επανακυκλοφορία του το έφερε στο #9 του γερμανικού hit parade, ενώ σκαρφάλωσε στην κορυφή των αντίστοιχων της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστρίας, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας, του Καναδά και της Νότιας Αφρικής. Στην Ισπανία που είχε φτάσει μέχρι το #2, έπιασε την κορυφή όταν η Jennifer Rush το ηχογράφησε στα ισπανικά με τίτλο Si tu eres mi hombre y yo tu mujer. Στις ΗΠΑ σταμάτησε στο #57.
Εκεί, γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία το 1987 στην εκτέλεση της Laura Branigan (#26) ως Power of Love, και ακόμη μεγαλύτερη με την Céline Dion, το 1993, πηγαίνοντας στο #1, όπως άλλωστε έκανε στον Καναδά και την Αυστραλία, όπου παράλληλα υπήρξε και μια χορευτική εκτέλεση από την Beverly (#16). Μια ανάλογη εκτέλεση από τους Fits of Gloom μπήκε στο top-50 της Βρετανίας.
Στο chart των ΗΠΑ, όσο η εταιρεία δεν κυκλοφορούσε την εκτέλεση της Jennifer Rush θεωρώντας την πολύ «ευρωπαϊκή», εμφανίστηκε αυτή των Air Supply (#68).
Έκτοτε, πολλοί και ποικίλοι καλλιτέχνες ηχογράφησαν το τραγούδι, σε δέκα τουλάχιστον γλώσσες. Ανάμεσά τους οι Shadows, ο Andrea Bocelli, ο Engelbert Humperdink, η Shirley Bassey και η Νάνα Μούσχουρη.


Βρετανία
1/85 Jennifer Rush
4/94 Céline Dion
49/94 Fits of Gloom

ΗΠΑ
68/85 Air Supply
57/86 Jennifer Rush
26/88 Laura Branigan
1/94 Céline Dion

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
vassilisk.blogspot.com

No comments:

Post a Comment