Monday, December 19, 2011

Γιορτές με την «Κυριακή στο χωριό» της ΕΤ3

Γιορτές σε τόπους της Βόρειας Ελλάδας κάνει η «Κυριακή στο χωριό» της ΕΤ3, προτείνοντας στους τηλεθεατές δύο διαφορετικές εορταστικές αποδράσεις.

Την Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011, ανήμερα τα Χριστούγεννα, η «Κυριακή στο χωριό» με τη Μάρνη Χατζηεμμανουήλ φιλοξενείται στην πανέμορφη πόλη των Τρικάλων και συγκεκριμένα σε έναν παλιό μύλο, ο οποίος έχει μεταμορφωθεί σε “Μύλο των Ξωτικών”.

Πρόκειται ουσιαστικά για το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής παιχνιδιών, χαράς, δημιουργίας, ελπίδας και γλυκών χριστουγεννιάτικων και τοπικών γεύσεων, που στήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Στις 25 Δεκεμβρίου τα παλιά φουγάρα του Μύλου παίρνουν μπροστά και σκορπίζουν απίστευτες μυρωδιές. Τα γρανάζια λαδώθηκαν, οι μηχανές επισκευάστηκαν. Οι Μύλοι ξεκινούν να δουλεύουν και να παράγουν το πολυπόθητο υλικό για τις γευστικές δημιουργίες.

Μέσα σε ένα παραμυθένιο σκηνικό ο τηλεοπτικός φακός στέλνει τις Χριστουγεννιάτικες ευχές με τις μελωδίες από την ορχήστρα «Βασίλη Τσιτσάνη», τη Φιλαρμονική του Δήμου Τρικάλων, το θεατρικό δρώμενο «Χριστούγεννα στο πάρκο». Στέλνει τις ευχές του χορεύοντας σε παραδοσιακούς, αλλά και σύγχρονους ρυθμούς, ενώ γλυκαίνει την ήδη λαμπρή ημέρα με τη παρασκευή ενός μοναδικού και εντυπωσιακού γλυκού, μέσα στο εργαστήριο σοκολάτας, το σημείο αναφοράς του Μύλου.

Την πρώτη ημέρα του νέου χρόνου, Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012, η «Κυριακή στο χωριό» συμμετέχει σε ένα γλέντι στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας, το οποίο στήθηκε στη στολισμένη πλατεία του χωριού με κόκκινα τραπεζομάντιλα και τοπικά εδέσματα από τις μοναδικές σε γεύσεις ταβέρνες του χωριού, υπό τους ήχους παραδοσιακών αλλά και λαϊκών οργάνων.

Κέρασμα με κρασί για όλους. Οι δρόμοι του κρασιού, του νερού (καταρράκτες Έδεσσας) και του κερασιού. Στα τραπέζια άνθρωποι του χωριού που μιλάνε για τους ανθρώπους της διασποράς, για τις δραστηριότητες και ασχολίες των εορτών, τη γαστρονομία, τη φιλοξενία των κατοίκων και την ηρεμία του βουνού, την αρχιτεκτονική και τη παράδοση. Η πρωτοχρονιάτικη λειτουργία του παπα-Γιώργη, ιστορίες με καλικάντζαρους, αγροτο-κτηνοτροφική ζωή, περιπατητικές διαδρομές στο βουνό, η γιορτή της Τζουμπρίνας ή τσιγαρίδας, χορός στους δρόμους του χωριού με μουσική, τα μακεδονίτικα κάλαντα με τις μικρές γκλίτσες, παιχνίδια στο χιόνι, το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν, ποτ πουρί από τζάκια και τζακάδες, άλογα και διαδρομές, αγρότες- ξενοδόχοι, χριστουγεννιάτικες ιστορίες, συνθέτουν το εορταστικό μωσαϊκό της εκπομπής.

Μεταδίδεται: Κάθε Κυριακή, στις 15.00

Παρουσίαση: Μάρνη Χατζηεμμανουήλ

Αρχισυνταξία: Γρηγόρης Γκίνος

Σκηνοθεσία: Σήφης Νανάκης & Δημήτρης Καραθανάσης

Διεύθυνση παραγωγής: Θέμης Μαυροπεραστής

Ένθετο μαγειρικής: Δήμητρα Στεφανίδου

No comments:

Post a Comment