Thursday, August 4, 2011

OI TAINIEΣ ΤΟΥ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟΥ

Αθήνα
Ο Κέβιν Σπέισι, ο Κλάιβ Όουεν, δύο επανεκδόσεις, μια ιταλική ταινία και το πρίκουελ της σειράς του «Πλανήτη των Πιθήκων» έρχονται αυτή την εβδομάδα -την πρώτη του Αυγούστου- στις κινηματογραφικές αίθουσες.



Casino Jack

Οι εταιρείες διανομής έσπευσαν να «εκμεταλλευτούν» την παρουσία του Κέβιν Σπέισι στην Ελλάδα και έτσι σε διάστημα λίγων μόλις εβδομάδων βλέπουμε και δεύτερη ταινία με πρωταγωνιστή τον διάσημο ηθοποιό. Η υπόθεση θέλει γνωστό λομπίστα στην Ουάσιγκτον και τον προστατευόμενό του να προσπαθούν να πουλήσουν μόλυβδο σε λιανική τιμή, χρησιμοποιώντας ως όπλα τους τη δολοφονία και τη δωροδοκία... Για το ρόλο του ο Κέβιν Σπέισι υπήρξε υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου για Κωμωδία ή Μιούζικαλ.

Ο Τρίτος Άνθρωπος

Ο Κάρολ Ρηντ σκηνοθετεί την ιστορία του Χόλι Μάρτινς, ο οποίος φτάνοντας στη Βιέννη μαθαίνει ότι ο φίλος του Χάρι Λάιμ -που τον προσκάλεσε- σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το εξαιρετικό σενάριο φέρει την υπογραφή του Γκράχαμ Γκριν. Στην πορεία οι Ρηντ και Γκριν μιλούν για τη μεταπολεμική Ευρώπη, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο αριστοτεχνικά φιλμ νουάρ στην ιστορία του σινεμά. Και όλα αυτά χωρίς να αναφερθούμε στον Όρσον Γουέλς και στη διάσημη ατάκα του για τους Βέλγους και το ρολόι κούκου («Στην Ιταλία για 30 χρόνια κυριαρχούσαν οι Βοργίες, υπήρχε πόλεμος, τρομοκρατία, δολοφονίες και αιματοκύλισμα, αλλά ξεπήδησε ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και η Αναγέννηση. Στη Σουηδία είχαν αδελφική αγάπη, είχαν 5.000 χρόνια δημοκρατίας και ειρήνης –και τι παρήγαγαν; Το ρολόι κούκου»).

Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Εξέγερση

Η ταινία του Ρούπερτ Γουάιατ αποτελεί το πρίκουελ όλων των ταινιών με ήρωες του πιθήκους. Πρόκειται για την αρχή και την άνοδο των πιθήκων στην εξουσία. Μια ομάδα επιστημόνων (ανάμεσα τους ο Τζέιμς Φράνκο) πραγματοποιεί σειρά πειραμάτων, τα οποία οδηγούν στην ανάπτυξη της νοημοσύνης των πιθήκων. Έτσι, ξεκινά ένας πόλεμος με στόχο την κυριαρχία τους στον πλανήτη. Στην ταινία πρωταγωνιστούν, επίσης, η Φρέιντα Πίντο (Slumdog Millionaire) και ο Άντι Σέρκις (γνωστός από τον ρόλο του ως Γκόλουμ στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών).

Πίστεψέ με

Ο Κλάιβ Όουεν πρωταγωνιστεί σε αυτό το δράμα σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Σουίμερ (ναι, ο Ρος από τα τηλεοπτικά «Φιλαράκια»). Ερμηνεύει τον πατέρα της 14χρονης Άνι, η οποία γνωρίζει έναν νέο φίλο μέσα από το Internet και αποφασίζει να τον συναντήσει. Όταν όμως ανακαλύπτει πως ο φίλος της είναι ένας 40χρονος άντρας που σκοπεύει να τη βιάσει, είναι πλέον πολύ αργά. Ο πατέρας της στοιχειώνεται από την επίθεση στην κόρη του κι αποφασίζει να αναζητήσει τον ένοχο, ενώ η μητέρα της (Κάθριν Κίνερ) προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια... Η ταινία συγκέντρωσε αρκετές θετικές κριτικές, με τον κριτικό Ρότζερ Έμπερτ να κάνει λόγο για μια «έντονα συναισθηματική ταινία, αλλά με μεγάλη ευαισθησία».

Κοτόπουλο δυναμίτης

Τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής (Λέοναρντ Κοέν, Γιόκο Όνο, Τζον Λένον) εμφανίζονται σε αυτή την ταινία του Έρνεστ Πίτνοφ για την δεκαετία του 1960. Τι σχέση μπορούν να έχουν ένας ευτραφής νεαρός που αγκομαχά, μερικές γυμνές γυναίκες που απαγγέλλουν ποιήματα, η εργασία σε ένα χαμπουργκεράδικο, ο Νίξον, η σεξουαλική απελευθέρωση τα τηλεοπτικά προγράμματα, ο Άντι Γουόρχολ, η αμερικανική σημαία και ο Τζον Λένον με τη Γιόκο Όνο; Η ταινία ενώνει όλα αυτά (και άλλα πολλά) σε ένα κινηματογραφικό κολάζ με εικόνες που είχαν κατακλύσει την Αμερική, την χώρα των ευκαιριών, του καπιταλισμού, του πατριωτισμού, του πολέμου του Βιετνάμ, του Γούντστοκ.

Ο Τζιάνι και οι Γυναίκες

Ο Τζιάνι Ντι Γκρεγκόριο σκηνοθετεί, γράφει και πρωταγωνιστεί σε αυτή την ταινία. Ο 60χρονος Τζιάνι είναι ακμαιότατος. Ευγενικός, με μεγάλες αντοχές και υπομονή, στηρίζει όλη του την οικογένεια: τη γυναίκα του, που εργάζεται σε μια δουλειά με απαιτήσεις, την κόρη του και το αγόρι της που μένουν μαζί τους, το σκύλο και τη γάτα. Επίσης φροντίζει την 90χρονη μητέρα του, ξεπεσμένη αριστοκράτισσα η οποία επιμένει να ζει ανέμελα στην οικογενειακή βίλα στα περίχωρα της Ρώμης με τις φίλες της. Η μονότονη ζωή του Τζιάνι αναστατώνεται όταν ο φίλος του Αλφόνσο, προκειμένου να του «ανοίξει» τα μάτια, του εκμυστηρεύεται πως όλοι οι φίλοι τους έχουν ερωμένες. Έτσι, αποφασίζει να δράσει άμεσα...

No comments:

Post a Comment