ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Tuesday, August 30, 2011

Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΚΟΥΣΤΩ

Τον Ζακ-Ιβ Κουστό (11 Ιουνίου 1910 - 25 Ιουνίου 1997), τον Γάλλο ωκεανογράφο, εξερευνητή, συγγραφέα, φωτογράφο, κινηματογραφιστή και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ τίμησε, με τον δικό της τρόπο, η Σαντορίνη.

Μαρμάρινη πλακέτα τοποθετήθηκε σε βάθος 7 μέτρων στο Ακρωτήρι
Πριν από λίγες ημέρες, ο Πιέρ-Ιβ Κουστό, γιος του Ζακ Κουστό, μαζί με τους επαγγελματίες δύτες Μιχάλη Σωτηρίου και Αποστόλη Στυλιανόπουλο μετέφεραν αναμνηστική πλακέτα στον βυθό της Σαντορίνης.

Φτιαγμένη στη Νάξο

Σε μια σεμνή εκδήλωση στην περιοχή «Φάρος» στο Ακρωτήρι και σε βάθος 7 μέτρων, σε σημείο εύκολα προσβάσιμο ακόμη και από αρχάριους καταδύτες, ποντίστηκε η μαρμάρινη πλακέτα βάρους 70 κιλών. Δημιουργός της είναι ο Alexander Reichardt, είναι διακοσμημένη με χρυσά ψάρια και κατασκευάστηκε από μάρμαρο στο Χαλκί της Νάξου. Η τοποθέτησή της πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία και με την τεχνική υποστήριξη μελών της ομάδας εκπαιδευτών καταδυτών του «Navy's Water World Diving Center».

Στα 29 του ο Πιέρ-Ιβ Κουστό είναι ένας από τους πιο δραστήριους δύτες, εξερευνητές και ακτιβιστές για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Τον τελευταίο καιρό πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου δυτών που θα καταγράφουν με βίντεο και θα αναρτούν στο Διαδίκτυο τις ομορφιές, τους κινδύνους και κυρίως τις παρανομίες που απειλούν τις θάλασσες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Πριν από λίγες ημέρες, συμμετείχε στη Νάξο στο 3ο «Διεθνές Φεστιβάλ Αξία», όπου παρουσίασε έκθεση με σπάνιο φωτογραφικό υλικό του πατέρα του, δηλώνοντας για πολλοστή φορά πως τα ελληνικά πελάγη τού ασκούν μια ξεχωριστή γοητεία, αφού έχουν πλούσια ιστορία, γεμάτη μύθους και θρύλους. «Είναι η κοιτίδα, όπου γεννήθηκαν και πέθαναν διαφορετικοί πολιτισμοί».

Ο ίδιος εκτιμά πως η οξίνιση των ωκεανών είναι η μεγαλύτερη απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Το διοξείδιο του άνθρακα, που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από τα ορυκτά καύσιμα, διαλύεται στους ωκεανούς, μετατρέποντας σε όξινο το νερό τους.

No comments:

Post a Comment