Tuesday, August 16, 2011

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

Στην Κυβερνητική Επιτροπή θα παρουσιαστεί την Πέμπτη το σχέδιο του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Μόσιαλος, που ήδη έχει πάρει το «πράσινο φως» από τον Πρωθυπουργό για τις αλλαγές που σχεδιάζει να προωθήσει ως ένας από τους επονομαζόμενους «ορκισμένους μεταρρυθμιστές» της κυβέρνησης, εμφανίζεται διατεθειμένος να περάσει πάση θυσία το πρόγραμμά του με πρόδηλο στόχο τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ).

Ήδη σε μία πρώτη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με την ΠΟΣΠΕΡΤ ο κ. Μόσιαλος κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να κάνει «εκπτώσεις», μολονότι οι συνδικαλιστές τράβηξαν από την πλευρά τους «κόκκινες γραμμές» στην προοπτική κλεισίματος τηλεοπτικών σταθμών και ραδιοφώνων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί και για απεργιακές κινητοποιήσεις στα δημόσια μέσα ενημέρωσης θεωρώντας ότι από τη στιγμή που θα ανακοινωθούν (την ερχόμενη εβδομάδα) οι επίσημες προτάσεις του υπουργού θα εκδηλωθούν και οι πρώτες αντιδράσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, όμως οι πληροφορίες επιμένουν ότι σκέφτεται να κλείσει ή, στην καλύτερη εκδοχή, να περιορίσει τη λειτουργία της ΕΤ1 και πιθανότατα να βάλει λουκέτο σε κάποιους περιφερειακούς σταθμούς τοπικής εμβέλειας. Παράλληλα θα προχωρήσει σε αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ήτοι θα εκμεταλλευθεί ή θα πωλήσει κτίρια που ανήκουν στην ΕΡΤ, όπως για παράδειγμα αυτό της Κατεχάκη, χωρίς να αποκλείεται και το κτίριο επί της οδού Μουρούζη στο Κέντρο της Αθήνας. Στόχος θα είναι να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα και οι παράλληλες διπλές και τριπλές βάρδιες του προσωπικού. Ηδη, ο κ. Μόσιαλος έδωσε ένα πρώτο δείγμα γραφής ανακοινώνοντας ότι καταργείται ως αυτοτελής υπηρεσία το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο που στεγάζεται σε κτίριο στο προαύλιο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, το οποίο έχει λειτουργικό κόστος 600.000 ευρώ (ενοίκια κ.λπ.) και στο οποίο απασχολούνται μόλις 11 υπάλληλοι. Παράλληλα θα καταργηθεί και το Διεθνές Αρχείο. Αμφότερα θα ενσωματωθούν στην ΕΡΤ, χωρίς όμως να υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας.

Σε ό,τι αφορά το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, αυτό που έχει γίνει σαφές είναι ότι ο υπουργός Επικρατείας δεν θα ορίσει εκπρόσωπό του σ' αυτό. Πιθανότατα τις επόμενες ημέρες να γίνουν αντικαταστάσεις ορισμένων μελών που ήδη έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αποχωρήσουν από τη διοίκηση, ενώ το επόμενο διάστημα το σχήμα θα γίνει πιο μικρό και το ΔΣ θα γίνει 7μελές από 11μελές που είναι σήμερα. Ολα δείχνουν ότι μετά τις αναπληρώσεις των αποχωρούντων μελών το διοικητικό συμβούλιο που θα συγκροτηθεί θα έχει και την ευθύνη για το νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ αλλά και για την επιλογή των προσώπων που θα έχουν κεντρικό ρόλο.

Οι στόχοι

Ο υπουργός Επικρατείας έχει πει στους συνομιλητές του ότι επιθυμεί μία ΕΡΤ «ανταγωνιστική, που θα έχει πλεονάσματα, θα αποδίδει φόρους στο ελληνικό Δημόσιο και θα προσελκύσει το νεανικό κοινό». Ως εκ τούτου, όπως έχει ήδη αναφέρει δημοσίως, η ΕΡΤ θα πρέπει να αναβαθμίσει τα πολυμέσα της. «Δεν μπορεί να είναι η ΕΡΤ μόνο τηλεόραση και ραδιόφωνο, στην εποχή του Internet, του youtube και του twitter» επισημαίνει, ενώ πρόσφατα παραπονέθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι ψάχνοντας στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΡΤ για κάποιες του δηλώσεις μπερδεύτηκε, διότι ουσιαστικά δεν υπήρχε καλό στήσιμο. Παράλληλα έχει ανακοινώσει ότι η ΕΡΤ οφείλει να επενδύσει σε παραγωγές υψηλού κόστους, οι οποίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τα ιδιωτικά κανάλια, και σε εσωτερικές παραγωγές.



No comments:

Post a Comment