Friday, August 5, 2011

Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΧΙΤΣΚΟΚ

Στην Ταινιοθήκη της Νέας Ζηλανδίας ανακαλύφθηκε η βωβή ταινία, «Η λευκή σκιά» (The white shadow) στην οποία ο Βρετανός σκηνοθέτης Aλφρεντ Χίτσκοκ, δούλεψε, σε ηλικία 24 ετών, ως σεναριογράφος, σκηνογράφος, μοντέρ και βοηθός σκηνοθέτη.


Οι τρεις πρώτες μπομπίνες της ταινίας, ανακαλύφθηκαν στα αρχεία της ταινιοθήκης της Νέας Ζηλανδίας σε μια στοίβα ταινιών. Τις μπομπίνες δώρισε η οικογένεια του συλλέκτη Τζακ Μάρταγκ το 1989.


Στην ταινία, η οποία γυρίστηκε το 1923 και χαρακτηρίζεται «πρωτόγονα ατμοσφαιρική», πρωταγωνιστεί η Μπέτυ Κρόμσον σε διπλό ρόλο παίζοντας δυο δίδυμες αδερφές, μία με αγγελική ψυχή και μία χωρίς ψυχή. Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Γκράχαμ Κατς.


Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Ντέιβιντ Στέριτ δήλωσε ότι «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ανακάλυψη για τους ερευνητές, τους κριτικούς και τους θαυμαστές του έργου του Χίτσκοκ. Σε τόσο νεαρή ηλικία ο Χίτσκοκ έγραψε το σενάριο, σχεδίασε τα σκηνικά, έκανε μοντάζ και βοηθούσε στη σκηνοθεσία τον Γκράχαμ Κατς του οποίου η επαγγελματική ζήλεια προς τον νεαρό ταλαντούχο έκανε τη δουλειά του δεύτερου ακόμα πιο δύσκολη».

No comments:

Post a Comment