Thursday, June 9, 2011

20 ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το ίδρυμα National Hellenic Society (NHS) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μέσω του προγράμματος «Ελληνική Κληρονομιά» που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 24 Ιουνίου, θα στείλει στην Ελλάδα 20 Ελληνοαμερικανούς φοιτητές με σκοπό να προσφέρει στα παιδιά αυτά αντιπροσωπευτικές γνώσεις για την Ελληνική γλώσσα, την Ελληνική ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Κολέγιο Deree.

Ο επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής του Ιδρύματος, Θεοφάνης Οικονομίδης, δήλωσε πως «στόχος μας είναι να συνδέσουμε τα νεαρά αυτά παιδιά με την Ελληνική τους ταυτότητα, να ανακαλύψουν την Ελληνική τους κληρονομιά και να μοιραστούν αυτή την εμπειρία τους με άλλους εδώ στις ΗΠΑ αλλά και με τους μαθητές που θα συνεργαστούν στην Ελλάδα».

Η Κοσμήτορας του Κολεγίου Deree για θέματα σπουδών στο εξωτερικό, Καθλίν Κρος, τόνισε πως «είναι χαρά μας να συμμετέχουμε σε ένα τόσο μοναδικό πολιτισμικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδέει Ελληνοαμερικανούς φοιτητές με την Ελληνική τους κληρονομιά».

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα καλύψουν μόνο τα έξοδα τους για την μετάβαση στην Ουάσιγκτον από όπου θα αναχωρήσει ολόκληρη η ομάδα για την Ελλάδα, όλα τα υπόλοιπα έξοδα καλύπτονται από το ίδρυμα National Hellenic Society. Προϋπόθεση για την συμμετοχή ήταν: να μην έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα στο παρελθόν και να είναι αριστούχοι φοιτητές Αμερικανικών πανεπιστημίων ή κολεγίων ηλικίας από 18 έως 26 ετών.

Κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα ταξιδέψουν σε αρκετές περιοχές της Ελληνικής υπαίθρου, σε νησιά, αλλά και παραδοσιακά χωριά της ηπειρωτικής χώρας, θα μείνουν για μια εβδομάδα με Ελληνικές οικογένειες που θα τους βοηθήσουν να αντιληφθούν καλύτερα την Ελληνική καθημερινότητα, θα παρακολουθήσουν μαθήματα μαγειρικής και παραδοσιακών χορών, θα έχουν μια μοναδική ξενάγηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα συμμετέχουν σε αρκετές άλλες δραστηριότητες.

Χαρακτηριστικό της σπουδαιότητας του συγκεκριμένου προγράμματος είναι το σχόλιο του πατέρα ενός από τους συμμετέχοντες, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος: «όσα δεν μπόρεσα να προσφέρω στο παιδί μου σε 20 χρόνια το National Hellenic Society το έκανε σε δύο εβδομάδες».

No comments:

Post a Comment