ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Monday, July 24, 2023

Η κάπαρη και η θρεπτική της αξία! 

Η κάπαρη είναι το ανώριμο βρώσιμο μπουμπούκι του αυτοφυή ακανθώδη θάμνου Capparis spinoseΑφού γίνει η συγκομιδή της γίνεται τουρσί. Τουρσί είναι μία μέθοδος συντήρησης τροφίμων που γινόταν παλιά για να συντηρηθούν τα λαχανικά και τα φρούτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Η κάπαρη μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος, είναι όμως μεγάλη σε θρεπτική αξία και γεύση! Έχει ξινή και πικάντικη γεύση και αφήνει ένα δυνατό γευστικό «αποτύπωμα», σε οποιοδήποτε πιάτο προστεθεί χωρίς να το επιβαρύνει με πολλές θερμίδες, λιπαρά ή ζάχαρη. 1 κ.σ. (10γρ) κάπαρη (στραγγισμένη) έχει 2 kcal, 0,2γρ πρωτεΐνη, < 0,1 γρ λιπαρά, 0,5γρ υδατάνθρακες, 0,3γρ φυτικές ίνες. Η κάπαρη περιέχει βιταμίνες Α, νιασίνη, φολλικό οξυ, Ε, Κ, μαγγάνιο, κάλιο και ασβέστιο. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και συγκεκριμένα στις φλαβονοειδείς ουσίες καμφερόλη και κερκετίνη. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες εμποδίζουν την οξείδωση των κυττάρων εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό και προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Η κάπαρη, επιπλέον, περιέχει ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση όπως καφεϊκό οξύ, κατεχίνη, ρουτίνη, συριγκικό οξύ και φερουλικό οξύ.

 

Δυστυχώς η κάπαρη λόγω της επεξεργασίας της είναι πλούσια σε αλάτι. Για αυτόν τον λόγο καλό είναι να ξεπλένεται κάτω από τρεχούμενο νερό πριν καταναλωθεί.

Πώς μπορείτε να απολαύσετε την κάπαρη:

  • Με καπνιστό σολομό σε κράκερ
  • Με τυρί κρέμα, άνηθο και κάπαρη από πάνω
  • Με τόνο, κάπαρη και αγγουράκι σαν σαλάτα
  • Σαν topping πάνω σε ψάρι ατμού
  • Με ντομάτα, κρεμμύδι, παξιμάδι και κάπαρη σαν σαλάτα
  • Με φιλέτο κοτόπουλο μαγειρεμένο, λεμόνι, μουστάρδα και κάπαρη

No comments:

Post a Comment